Πόλεμος στην Ουκρανία: Συμφωνία 15 σημείων για το τέλος του πολέμου, θα χρειαστεί συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι

Ουκρανία και Ρωσία έφτασαν στην πρώτη συμφωνία 15 σημείων για το τέλος του πολέμου. Η μεταξύ τους συμφωνία περιλαμβάνει εκεχειρία, αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, ουκρανική ουδετερότητα και όριο στον στρατιωτικό εξοπλισμό της Ουκρανίας, σύμφωνα με τους Financial Times.

Αισιόδοξα τα μηνύματα που φτάνουν από τις διαπραγματεύσεις των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς σύμφωνα με τους Financial Times

που επικαλούνται τρεις διαφορετικές πηγές, οι δύο αντιπροσωπείες έφτασαν σε μια πρώτη συμφωνία 15 σημείων που θα οδηγήσει στην ειρήνη στην Ουκρανία.

Η συμφωνία που Ουκρανία και Ρωσία συζήτησαν για πρώτη φορά την Δευτέρα, περιλαμβάνει την δέσμευση της Ουκρανίας να μην μπει στο ΝΑΤΟ, να μην φιλοξενεί ξένες βάσεις ή οπλισμό.

Η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ασφάλεια της Ουκρανίας -και η αποδοχή τους από τη Μόσχα- θα μπορούσε να αποδειχτεί μεγάλο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, όπως και το καθεστώς των ουκρανικών περιοχών που έχει καταλάβει η Ρωσία και οι σύμμαχοί της από το 2014.

Ρωσία και Ουκρανία παραδέχτηκαν την Τετάρτη πως έχουν κάνει θετικά βήματα στην κατεύθυνση μιας συμφωνίας, παρόλα αυτά οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν σκεπτικοί σχετικά με το αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος για μια συμφωνία ειρήνης ή απλά κερδίζει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να συνεχίσει στην κατεύθυνση της επιθετικότητας.

Τα σημεία του προσχεδίου της συμφωνίας

Ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας δήλωσε στους Financial Times, ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει «την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την ουκρανική επικράτεια» και από τις παραθαλλάσιες περιοχές σε Αζοφική και Μαύρη Θάλασσα. Η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες θα πρέπει να μείνουν εκτός στρατιωτικών συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία δεν θα δύναται να φιλοξενεί ξένες βάσεις.

Ο Ποντόλιακ ανέφερε ακόμα ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία έχει προτείνει ένα σύστημα εγγυήσεων ασφαλείας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα αν οι όροι δεν τηρηθούν να παρέμβουν εγγυήτριες δυνάμεις στην περίπτωση που κάποιος επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Η αρχική αυτή συμφωνία φαίνεται να περιλαμβάνει ακόμα την αναγνώριση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία η οποία είχε απαγορευτεί παρά το γεγονός πως αποτελεί τη μητρική γλώσσα μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της διαπραγμάτευσης παραμένει η απαίτηση της Ρωσίας να αναγνωριστούν από την Ουκρανία η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και η ανεξαρτησία των δύο αποσχισμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Θα χρειαστεί συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι

Η θέση της Ουκρανίας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Ρωσία είναι αρκετά σαφής, με αιτήματα που περιλαμβάνουν την κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, τα οποία πρέπει να συζητηθούν σε απευθείας συνομιλίες μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, δήλωσε σήμερα Ουκρανός διαπραγματευτής.

«Η θέση μας στις διαπραγματεύσεις είναι αρκετά σαφής, νόμιμες διαβεβαιώσεις για εγγυήσεις ασφαλείας, κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Αυτό είναι εφικτό μόνο με απευθείας διάλογο μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλο Ποντολιάκ μέσω ανάρτησης του στο Twitter.

{https://twitter.com/Podolyak_M/status/1504136862277017607?s=20&t=Ot8Tl6tbYqrnhHnaxr1NcA}

Πεσκόφ: Νωρίς για οποιαδήποτε συμφωνία

«Είναι πολύ νωρίς να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε σειρά πιθανών συμφωνιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου έρχονται σε απάντηση του δημοσιεύματος των Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται τρία άτομα που συμμετείχαν στις συνομιλίες και ανέφεραν ότι το σχέδιο περιελάμβανε κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του.

Keywords
Τυχαία Θέματα