Πόλεμος στην Ουκρανία – Στόλτενμπεργκ: Στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ Σουηδία και Φινλανδία, χρέος μας να μην κλιμακωθεί ο πόλεμος, έχουμε εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς

Κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο χερσαίας ή εναέριας παρέμβασης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας. Παράλληλα ανακοίνωσε τις πρώτες κοινές δράσεις με Σουηδία και Φινλανδία που εξέφρασαν την πρόθεση να μπουν στο ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ

θα αρχίσει «να δουλεύει πιο στενά πλέον με Σουηδία και Φινλανδία» που μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξέφρασαν την πρόθεση να μπουν στο ΝΑΤΟ. Όπως σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ «οι δύο χώρες θα λάβουν άμεσα μέρος στο διαμοιρασμό πληροφοριών της συμμαχίας».

Ερωτώμενος πιεστικά μετά το τέλος της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, σχετικά με το αν υπάρχει σκέψη για επέμβαση του ΝΑΤΟ από αέρους ή από εδάφους, ο γγ της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας απέκλεισε κάθε τέτοια σκέψη, απορρίπτοντας τη συνεχή έκκληση του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι για επιβολή «no fly zone». «Αυτό θα σήμαινε να πυροβολούμε αεροπλάνα» ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, ανέφερε πως το ΝΑΤΟ από το 2014 έχει εκπαιδεύσει μονάδες του ουκρανικού στρατού και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες» τονίζοντας πως αυτός είναι ένας από τους λόγους της σθεναρής αντίστασης που προβάλουν στον ρωσικό στρατό.

Ο Γενς Στόλντενμπεργκ, ανέφερε στη Συνέντευξη Τύπου: «Έληξε η σύνοδος. Η Ρωσία ξεκίνησε μια αδικαιολόγητη και απρόκλητη εισβολή που συνεχίζεται. Βομβαρδίζουν αστικούς πληθυσμούς και τις μέρες που έρχονται θα υπάρξουν περισσότεροι νεκροί. Οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύονται με περισσότερα όπλα και προχωρούν σε περιοσσότερες επιθέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, αναφέρθηκε στους συναδέλφους του και θα εκφράσω και εγώ μαζί του, το σεβασμό για το θάρρο την ανδρεία του ουκρανικού λαού. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, κατέβαλαν προσπάθειες για να βρεθεί διπλωματική λύση. Δηλώσαμε ότι η Ρωσία θα καταβάλει τεράστιο τίμημα για τη συνέχιση της εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει αρχίσει να πληρώνει το τίμημα. Κάνει επιθεση σε μια ειρηνική χώρα. Καλούμε τον πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει άμεσα, να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Ρωσία, χωρίς κανένα όρο και να βρεθεί διπλωματική λύση. Η Ουκρανία είναι ανεξάρτητη χώρα. Οι υπουργοί συζήτησαν σήμερα τις επιπτώσεις στην ασφάλεια των χωρών του ΝΑΤΟ. Έχουμε αναδιατάξει τις δυνάμεις μας. Οι σύμμαχοι έχουν σημαντικότατες δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται 1300 αεροπλάνα και 200 πλοία στη Μεσόγειο. Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό των χωρών του ΝΑΤΟ. Σκοπός να αμυνθούμε των μελών της συμμαχίας. Παίρνουμε την ευθύνη ότι ο πόλεμος δεν θα επεκταθεί πέραν της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ δεν αποζητά καμία πολεμική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει ζώην επιρροής. Δεν αφήνει τις χώρες να επιλέγουν δρόμο και να έχουν αυτοδιάθεση. Αυτά απειλούν την ασφάλεια της δύσης. Γι αυτό αντιμετωπίζουμε έναν κίνδυνο αντιπαράθεσης για πολλά χρόνια. Αυτό που συζητάμε είναι πως μπορούν να αντιμετωπιστούν χώρες που έχει υποχωρήσει η Δημοκρατία και υπάρχουν δικτατορικά καθεστώτα. Επιθυμούμε να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για ειρήνη. Χωρίς να αφήνουμε τον ελάχιστο χώρο για παρανόηση. Για να μείνουν όρθια τα έθνη μας πρέπει να παραμείνουν αλληλέγγυα. Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ λόγω Πούτιν και σε απάντηση της επιθετικότητας της Ρωσίας αποφασίσαμε να στενέψουμε τη συνεργασία μας με Σουηδία και Φινλανδία. Θα λάβουν μέρος άμεσα στο διαμοιρασμό πληροφοριών από το ΝΑΤΟ.

Τι περαιτέρω στήριξη μπορεί να δοθεί;

«Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τη Γεωργία τη Βοσνία, δυναμώνοντας τους θεσμούς, έχουν κέντρο εκπαίδευσης κοινές ασκήσεις. Υπάρχουν ανάλογα με τη χώρα διαφορετικές ενέργειες. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις μεταρρυθμίσεις, την εκπαίδευση, τους θεσμούς άμυνας και ασφάλειας. Αυτό το οποίο είδαμε στην Ουκρανία είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί υψηλοί κίνδυνοι για σημαντική επιδείνωση της κατάστασης από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Υποστηρίζουμε την Ουκρανία από χρόνια. Η στήριξη είναι πολλαπλής φύσεως και απολύτως κρίσιμη γι αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Για το no fly zone που ζητά η Ουκρανία, δεν θα υπάρξουν πολεμικά σκάφη του ΝΑΤΟ πάνω από την Ουκρανία, ούτε στρατιωτικές μονάδες στο έδαφος της χώρας. Θέλω να χαιρετίσω το κουράγιο των Ουκρανών που αντιμετωπίζουν τον εισβολέα. Αναζητούμε τις αυστηρότερες κυρώσεις που θα έχουν υιοθετηθεί στην ιστορία και απευθύνουμε έκκληση στον Πούτιν να σταματήσει. Έχουμε και μια ευθύνη να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να κλιμακωθεί περαιτέρω ο πόλεμος πέραν της Ουκρανίας».

Γι αυτό είπαμε ότι δεν πρόκειται να μπούμε στην Ουκρανία ούτε με χερσαίες δυνάμεις ούτε με επίγειες. Η απαγόρευση πτήσεων είναι να πυροβολείς αεροπλάνα στον αέρα

«Έχει καθυστερήσει όντως η εξέλιξη των ρωσικών σχεδίων; Όσα συνέβησαν τη νύχτα δείχνουν πόσο επικίνδυνος είναι ο πόλεμος. Στρατιωτικές ενέργειες κοντά σε πυρηνικό εργοστάσιο. Γι αυτό λέμε στον Πούτιν, σταμάτα τον πόλεμο τώρα. Από το 2014 εκπαιδεύουμε μονάδες του ουκρανικού στρατού. Εκπαιδεύσαμε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες. Όλα αυτά αποδεικνύονται χρήσιμα. Θα πρέπει βέβαια να γίνει κατανοητό ότι με την εκπαίδευση αυτή, με το υλικό που δώσαμε ως ΝΑΤΟ κατέστη ο ουκρανικός στρατός πολύ καλύτερα εκπαιδευμένος και ισχυρότερος. Γι αυτό αντιστέκονται έτσι σήμερα».

Keywords
Τυχαία Θέματα