Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι βουλευτές για να κατέβουν στις εκλογές

Τις προϋποθέσεις για να κατέβει κάποιος υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου ορίζει σε εγκύκλιο το υπουργείο εσωτερικών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για να εκλεγεί κανείς βουλευτής απαιτείται να είναι Έλληνας πολίτης, να έχει τη νόµιµη ικανότητα να εκλέγει και να έχει συµπληρώσει το εικοστό πέµπτο έτος της ηλικίας του κατά την ηµέρα της εκλογής.

Ειδικότερα, σύµφωνα µε τις διατάξεις του Συντάγµατος, ο υποψήφιος βουλευτής, πρέπει:

- Να είναι Έλληνας πολίτης. Ο τρόπος και ο χρόνος απόκτησης

της Ελληνικής ιθαγένειας δεν επιδρούν περιοριστικά στην υποβολή υποψηφιότητας,

- Να έχει συµπληρώσει κατά την ηµέρα της εκλογής, δηλαδή στις 7 Ιουλίου 2019, το 25ο έτος της ηλικίας του. Η ηλικία των υποψηφίων αποδεικνύεται από την εγγραφή στο µητρώο αρρένων ή το δηµοτολόγιο δήµου. Αν για τη συµπλήρωση της ηλικίας πρέπει να βεβαιωθεί - εκτός από το έτος - και η ηµεροµηνία γέννησης, αυτή αποδεικνύεται µόνο µε ληξιαρχική πράξη γέννησης.

- Να µην έχει στερηθεί το δικαίωµα του εκλέγειν. Σχετικές µε την προϋπόθεση αυτή, είναι οι διατάξεις του Συντάγµατος σύµφωνα µε τις οποίες στερούνται του δικαιώµατος του εκλέγειν:

• όσοι βρίσκονται, σύµφωνα µε τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συµπαράσταση.

• όσοι στερήθηκαν το δικαίωµα αυτό, λόγω αµετάκλητης ποινικής καταδίκης, για κάποιο από τα εγκλήµατα που ορίζονται στον ποινικό και στο στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα