Ποιες είναι οι επόμενες αποκρατικοποιήσεις που έχει στα «σκαριά» το ΤΑΙΠΕΔ

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή αποκαλύπτει τις επόμενες αποκρατικοποιήσεις που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση και κατ' επέκταση το ΤΑΙΠΕΔ.

Τα συνολικά έσοδα που αναμένεται να μπουν στα κρατικά ταμεία μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ανέρχονται σε 2.4 δισ. ευρώ. Το 2019 από το ΤΑΙΠΕΔ

• Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την επέκταση κατά 20 έτη της Σύμβασης Παραχώρησης του Διεθνούς

Αεροδρομίου της Αθήνας και εισπράχθηκε συνολικό τίμημα 1.131,6 εκατ. ευρώ.

• Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΕΣΣΤΥ, με την είσπραξη του συνολικού τιμήματος των 22 εκατ. ευρώ.

• Υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Χίου. Η πρώτη δόση του 0,6 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα των 6,2 εκατ. ευρώ πρόκειται να εισπραχθεί έως το τέλος του έτους. Διευκρινίζεται ότι η συνολική αξία της συμφωνίας περιλαμβάνει το εφάπαξ καταβλητέο ποσό συν ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων εσόδων της μαρίνας.

• Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου Castello Bibelli στην Κέρκυρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και η πρώτη δόση των 1,6 εκατ. ευρώ από το συνολικό τίμημα των 4,2 εκατ. ευρώ αναμένεται ότι θα καταβληθεί πριν το τέλος του 2019.

• Ολοκληρώθηκε η πώληση για το Νότιο Αφάντου Ρόδου και εισπράχθηκε το συνολικό τίμημα των 15,2 εκατ. ευρώ, ενώ υπεγράφη και η σύμβαση πώλησης (SPA) για το Βόρειο Αφάντου Ρόδου και η πρώτη δόση των 13,5 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα των 26,9 εκατ. ευρώ πρόκειται να εισπραχθεί μέσα στο 2020.

• Ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου, για περίοδο 40 ετών (η «Άκτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ») και η πρώτη δόση των 27,8 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα, το οποίο υπερβαίνει τα 177 εκατ. ευρώ, πρόκειται να εισπραχθεί μέσα στο επόμενο έτος. Διευκρινίζεται ότι η συνολική αξία της συμφωνίας περιλαμβάνει εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης συν ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων εσόδων της μαρίνας.

• Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία και γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής που αφορά στην πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ. Η πρώτη δόση του τιμήματος 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί το 1ο τρίμηνο του έτους 2020.

Τέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη η προπαρασκευή και ωρίμανση των παρακάτω:

• του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ,

• του 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ,

• της μακροχρόνιας (35 έτη) παραχώρησης του δικαιώματος χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός» και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών Κάθετων Αξόνων,

• περιφερειακών λιμένων και μαρίνων (π.χ. μαρίνα Ιτέας και Αρετσούς Θεσσαλονίκης),

• του σχεδόν εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου Ν. Καβάλας και η μετατροπή του σε υπόγειο χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου,

• λοιπών ακινήτων που εμπεριέχονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως το ακίνητο «Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών», οι πρώην εργοταξιακοί χώροι έργου ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου και το πρώην ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου και άλλα ακίνητα, μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα