Ποια είναι η τενίστρια Οσάκα που «έπεσε» στις πανελλήνιες του ΕΠΑΛ 2021

Η σκοτεινή πλευρά του αθλητισμού το θέμα των Νέων Ελληνικών για τους υποψήφιους των πανελληνίων του ΕΠΑΛ.

Αναρτήθηκαν πριν από λόγο τα θέματα των πανελληνίων για το μάθημα των Νέων Ελληνικών του ΕΠΑΛ από το Υπουργείο Παιδείας.

Η σκοτεινή πλευρά του αθλητισμού, το θέμα έκθεσης
που «έπεσε» στις Πανελλήνιες ΕΠΑΛ

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ κλήθηκαν να σχολιάσουν ένα άρθρο με τις δυσκολίες που περνούν οι αθλητές στην πορεία της επιτυχίας

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα θέματα που καλούνται να λύσουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Tο θέμα της έκθεσης είχε ως τίτλο «Αθλητές: Αιχμάλωτοι της… επιτυχίας» και προέρχεται από άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 03 Ιουνίου στην ηλεκτρονική έκδοση ημερήσιας εφημερίδας.

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να σχολιάσουν «ποιες δυσκολίες θα αντιμετωπίσει ένας αθλητής ή μία αθλήτρια και ποια προσόντα θα πρέπει να διαθέτει για να τις ξεπεράσει και να πετύχει τους στόχους του/της;».

Στη συνέχεια οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναλύσουν το ποίημα «Τελευταία Κούρσα» του Νίκου Μοσχοβάκου, το οποίο ανήκει στην ποιητική συλλογή του (1946- ) «Απριλίου ξανθίσματα» (εκδ. Μελάνι, 2016).

Η πρωταγωνίστρια του κειμένου, η τενίστρια Οσάκα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυσκολιών που συναντά ένας αθλητής στον πρωταθλητισμό.

Η κορυφαία τενίστρια από την Ιαπωνία αποχώρησε από το Roland Garros, όχι γιατί αποκλείστηκε από άλλη αθλήτρια, αλλά με την οικειοθελή της αποχώρηση λόγω των όσων συνέβησαν μετά τη νίκη της στην πρεμιέρα της διοργάνωσης.

Τότε το νο2 της παγκόσμιας κατάταξης αρνήθηκε να μιλήσει στους εκπροσώπους του Τύπου, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με πρόστιμο 15.000 δολαρίων. Οι διοργανωτές προσπάθησαν να της αλλάξουν γνώμη απειλώντας την ότι η συμπεριφορά της μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αποκλεισμό από τα προσεχή κορυφαία τουρνουά, γεγονός που όπως αποδείχθηκε ενόχλησε πάρα πολύ την σπουδαία τενίστρια.

Η 23χρονη ανακοίνωσε την απόφασή της ν΄ αποχωρήσει από το Roland Garros, τονίζοντας παράλληλα ότι στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει προβλήματα με την κατάθλιψη.

Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν φανταζόμουν ότι θα συμβούν όλα αυτά, μέχρι πριν από μερικές ημέρες. Το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να αποχωρήσω, ώστε όλοι να συγκεντρωθούν στο τένις που παίζεται στο Παρίσι.

Η αλήθεια είναι ότι πάλεψα για μεγάλα διαστήματα με την κατάθλιψη από το US Open 2018 κι έπειτα, πέρασα δύσκολα και όσοι με γνωρίζουν, όσοι με παρακολουθούν, με βλέπουν να φοράω ακουστικά που με βοηθούν να αντιμετωπίσω το άγχος μου.

Αν και οι δημοσιογράφοι ήταν πάντα ευγενικοί απέναντί μου και απολογούμαι για όσους πλήγωσα, δεν αισθάνομαι καλά να μιλάω δημόσια, με πιάνει τεράστιο άγχος πριν έρθω σε επαφή με τα media.

Εδώ στο Παρίσι ένιωσα ευάλωτη και γι' αυτό ήθελα να αποφύγω τις συνεντεύξεις. Θα μείνω για λίγο καιρό μακριά από τα κορτ και όταν έρθει η ώρα, θέλω να συζητήσω για να βρεθούν λύσεις ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση για τους αθλητές, τον Τύπο και τους οπαδούς. Θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα" ανέφερε η Οσάκα.

Ο συμβολισμός

Δυστυχώς, η Οσάκα αν και είχε το θάρρος και «φώναξε» για ένα υπαρκτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί αθλητές, η κοινωνία του τένις αντί να σκύψει πάνω από το πρόβλημα της και να τη βοηθήσει, προτίμησε να την απειλήσει με πρόστιμα και αποβολές.

Η κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων Grand Slam με την απειλή κυρώσεων, αποτελεί ίσως μια από τις πιο άσχημες στιγμές απέναντι σε έναν αθλητή που απλά θέλει να παίξει τένις αλλά δεν αισθάνεται ψυχικά καλά για να αντιμετωπίσει τον Τύπο, τις κάμερες ακόμη και την επαφή με τους ανθρώπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα