Πλειστηριασμοί και Ελληνικό κρίνουν την δόση στο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου

Το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου θα εξετάσει αν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης, όπως προκύπτει από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group χθες στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και τονίστηκε ότι μόνο 3 από τα 110 προαπαιτούμενα παραμένουν ανοιχτά, τα οποία όμως δεν βρίσκονται στον έλεγχο της κυβέρνησης.

Αφορούν την απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό,

την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος για το δίκτυο φυσικού αερίου.

Παράλληλα με επιτόκιο 3,5%, το ελληνικό δημόσιο έκανε χθες το πρώτο για φέτος βήμα εξόδου στις αγορές για άντληση νέου χρήματος με την έκδοση επταετών ομολόγων. Την επιστροφή στις αγορές καλωσόρισε από την Αθήνα, μετά από συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί εκτιμώντας πως εάν όλα πάνε καλά, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα έχουμε μια παγκόσμια συμφωνία αναφορικά με τον τρόπο ολοκλήρωσης του προγράμματος, τη μεταμνημονιακή εποπτεία και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές έφτασαν τα 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 320 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις αναδόχους τράπεζες που φρόντισαν για την επιτυχία της έκδοσης. Ειδικότερα από τις εγγραφές που έγιναν ομόλογα αξίας 1,1 δισ. ευρώ αγόρασαν ξένοι θεσμικοί, 930 εκατ. ευρώ αγοράστηκαν από funds, 700 εκατ. ευρώ έβαλαν οι τράπεζες μαζί με τους ανάδοχους και 180 εκατ. ευρώ η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το Δημόσιο άντλησε περίπου 3 δισ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για το χτίσιμο του μαξιλαριού ρευστότητας συνολικού ύψους 19-20 δισ. ευρώ ως το καλοκαίρι, προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη των υποχρεώσεων του κράτους μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα