Πλαστό το πτυχίο του Ερντογάν; Δημοσιογραφική έρευνα και περίεργη σιωπή από τις αρχές

Η υπόθεση με το αν έχει πτυχίο ο Ερντογάν πηγαίνει πίσω στο 2014. Από τότε ήταν θέμα συζήτησης αν τελικά έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο. Είναι πλαστό τελικά, ή όχι το πτυχίο του "Σουλτάνου";

Ο Πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ερντογάν στο βιογραφικό του αναφέρει ότι ενεγράφη στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών κι Εμπορικών Επιστημών του Ακσαράι (Aksaray Iktısadi ve Tıcari Ilimler Akademisi ) το 1973. Η Σχολή αυτή υπαγόταν στην ομώνυμη Ακαδημία της Κωνσταντινούπολης ( Istanbul Iktisadi ve Ticari Ilımler

Akademisi).

Η έγκριτη δημοσιογράφος κ. Ayse Hur υπέβαλε αίτημα στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, όπου εντάχθηκε η Ακαδημία μετά το 1982 , με την οποία ζήτησε να μάθει πότε ενεγράφη και πότε αποφοίτησε ο Πρόεδρος από την Ανωτάτη Σχολή την οποία αναφέρει στο βιογραφικό του. Επίσης, ζήτησε κι ένα επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου του από το Αρχείο του Πανεπιστημίου.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μαρμαρά με επιστολή του ενημέρωσε την δημοσιογράφο ότι τα στοιχεία που ζητά εμπίπτουν στα προσωπικά δεδομένα και δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν.

Αυτή η περίεργη "σιωπή" κάνει πολλούς να αναρωτιούνται, αν ο κ. Ερντογάν παρουσίασε πτυχίο για να μπορέσει να είναι υποψήφιος στις εκλογές. Εκείνος όμως δεν έχει παρουσιάσει κάποιο πτυχίο.
Για να μην έχει λοιπόν μπλεξίματα ο "σουλτάνος" έβαλε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν είναι υποχρεωμένοι οι υποψήφιοι να προσκομίσουν κάποιο πτυχίο.

Έτσι λύθηκαν τα χέρια του.

Η υπόθεση με το αν έχει πτυχίο ο Ερντογάν πηγαίνει πίσω στο 2014. Από τότε ήταν θέμα συζήτησης αν τελικά έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο. Και παρά τις εκκλήσεις να παρουσιάσει αντίγραφο του πτυχίου του ο Ταγίπ Ερντογάν δεν το έκανε ποτέ. Έχει όμως δικαιολογία. Το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά από το οποίο υποτίθεται ότι αποφοίτησε, έκλεισε με δικαστική εντολή τον Ιούλιο του 2014...

Και επίσης παρά το πτυχίο που έχει κυκλοφορήσει με ημερομηνία αποφοίτησης το 1981 μάλλον είναι πλαστό αφού, το 1981 δεν υπήρχε Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. Αυτό ιδρύθηκε το 1982.

Οι αντίπαλοι του Ερντογάν τον έχουν προκαλέσει πολλές φορές να παρουσιάσει έστω έναν συμφοιτητή του. Αλλά εκείνος δεν το έχει κάνει. Όμως, μιλάει συνεχώς για τους συμμαθητές του στο Λύκειο…

Και μπορεί ο Σουλτάνος να μην έχει όπως φαίνεται πτυχίο, αλλά έχει ολόκληρο πανεπιστήμιο με το όνομά του… Ιδρύθηκε το 2006 στο Ρίζε της Τουρκίας, γνωστό και ως Ριζούντα.

Επίσης το 2016 ήταν μείζον ζήτημα στη γείτονα, αν το πτυχίο των Οικονομικών και Διοίκησης από το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά που κατέχει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι γνήσιο ή όχι, καθώς αν αποδεικνυόταν πλαστό ήταν υποχρεωμένος να υποβάλλει παραίτηση.
Γι αυτό και έβαλε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν είναι υποχρεωμένοι οι υποψήφιοι να προσκομίσουν κάποιο πτυχίο...

Η ιστορία

Ο επονομαζόμενος και σύγχρονος Σουλτάνος πήγε σε ισλαμικό σχολείο, τα λεγόμενα «Ιμάμ-Χατίπ», που εκπαιδεύουν θρησκευτικούς κήρυκες.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και του 1980, οι απόφοιτοι αυτών των σχολών μπορούσαν να συνεχίσουν σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μόνο στη θεολογία.

Ο Ερντογάν, ωστόσο, εμφανίζεται να έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά. Όμως για να έχει δικαίωμα εγγραφής σε αυτήν χρειαζόταν ένα πιστοποιητικό που να αποδείκνυε ότι φοίτησε σε ένα άλλο σχολείο, εκτός από το Ιμάμ-Χατίπ.

Από αυτό το σημείο έχει ξεκινήσει η έρευνα για την εξέταση της γνησιότητας των διπλωμάτων του Ερντογάν, ο οποίος θα έπρεπε να αποδείξει ότι έχει έγκυρα έγγραφα ώστε να παραμείνει πρόεδρος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγγελίες ο Ερντογάν δεν διαθέτει έγκυρο πανεπιστημιακό δίπλωμα.

Αν αυτό αληθεύει, θα έχει τεράστιες συνέπειες, διότι, σύμφωνα με το τουρκικό Σύνταγμα, ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι απόφοιτος πανεπιστημίου ή άλλου ιδρύματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το Σύνταγμα στο άρθρο 101 ορίζει ότι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και απαραίτητη προϋπόθεση.

Η κατηγορία αρχικά κατατέθηκε στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή από έναν πρώην δικαστή, τον Ομέρ Φαρούκ Εμινατζάογλου, ιδρυτικό πρόεδρο της γνωστής ένωσης δικαστών και εισαγγελέων, «YAR-SAV».

Τα μέλη αυτής της ομάδας έχουν μια φήμη για υιοθέτηση μιας ιδεολογίας κεμαλικού στιλ και συνδέονται με την αντιπολίτευση, δηλαδή το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ενώ η YAR-SAV και ο ιδρυτικός πρόεδρος της έχουν γίνει ευρέως γνωστοί για την εχθρότητα τους προς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Αυτός ήταν και ο λόγος που η καταγγελία δεν τράβηξε από την αρχή τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, ο πρώην δικαστής ήταν επίμονος. Αν και η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή απέρριψε τελικά την προσφυγή του το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) ανακίνησε το θέμα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επέλεξε να απαντήσει στο HDP και έστειλε πρόσφατα ένα αντίγραφο του πτυχίου του Ερντογάν, το οποίο και είχε παρουσιάσει όταν κατέβηκε ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο του 2014.

Το HDP δημοσίευσε το εν λόγω αντίγραφο στο λογαριασμό του στο Twitter.

Μετά από την ανάρτηση αυτή, η διαμάχη εισήλθε στη δεύτερη και ίσως πιο ενδιαφέρουσα και σημαντική φάση, καθώς υπάρχουν πλέον πολύ ισχυρά επιχειρήματα ότι το έγγραφο θα μπορούσε να είναι πλαστό και ότι το δίπλωμα κολεγίου του προέδρου της Τουρκίας θα μπορούσε να είναι επίσης ψεύτικο.

Το αντίγραφο δείχνει ότι ο Ερντογάν αποφοίτησε από τη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά το 1981 ενώ στο κάτω μέρος του πτυχίου, δύο υπογραφές υπάρχουν αυτή του προέδρου του πανεπιστημίου και του κοσμήτορα της σχολής.

Όμως, πρώτα απ ‘όλα, δεν υπήρχε Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά το 1981 και δεν υπάρχει τέτοια σχολή με αυτήν την ονομασία.

Το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1982.

Η σχολή, από την οποία υποτίθεται ότι αποφοίτησε ο Ερντογάν πήρε το όνομα αυτό το 1983. Προηγουμένως, ήταν γνωστή ως Ακαδημία Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών.

Έτσι, πώς είναι δυνατόν ο Ερντογάν να έχει ένα υπογεγραμμένο πανεπιστημιακό δίπλωμα, όταν δεν υπήρχε πανεπιστήμιο ή σχολή με την ονομασία αυτή, το 1981;

Keywords
Τυχαία Θέματα