Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Σε ισχύ την επόμενη μέρα με τρίτη δόση, τα προβλήματα παραμένουν σε εμβολιασμένους που νοσούν

Όταν κάποιος κάνει την τρίτη δόση εμβολίου κατά της νόσου Covid -19, τότε το πιστοποιητικό εμβολιασμού του δεν χρειάζεται 14 μέρες για να ενεργοποιηθεί και να τεθεί σε ισχύ όπως ισχύει για τις υπόλοιπες δόσεις, όπως αναφέρει ρεπορταζ του News4helth. Πότε ενεργοποιείται στην πράξη και ποια πρακτικά προβλήματα παραμένουν όσον αφορά τους εμβολιασμένους που νοσούν.

Για την ακρίβεια το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά την τρίτη δόση ενεργοποιείται και τίθεται σε ισχύ

την επόμενη κιόλας μέρα από την χορήγηση της τρίτης δόσης, όπως επιβεβαιώνουν πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Επίσης, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, αν νοσήσει κανείς από κορονοϊό το πιστοποιητικό νόσησης για να ενεργοποιηθεί και να τεθεί σε ισχύ χρειάζονται πλέον 14 ημέρες και όχι 30 όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Την είδηση σχετικά με την επερχόμενη αλλαγή είχε αποκαλύψει εξάλλου το news4health.gr μέσα στον Ιανουάριο.

Τα προβλήματα που παραμένουν

Αν κάποιος νοσήσει από κορονοϊό παρόλο που είναι τριπλά εμβολιασμένος το πιστοποιητικό νόσησης χρειάζεται αρκετές μέρες για να ενεργοποιηθεί και να τεθεί σε ισχύ. Αν κάποιος νοσεί δηλαδή είναι στη διακριτική...του ευχέρεια αν θα προσέξει τους συμπολίτες του καθώς μπορεί να την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού του να κυκλοφορεί σε όποιους κλειστούς χώρους επιθυμεί παρόλο που νοσεί, χωρίς να γνωρίζει κανείς ότι νοσεί…

Έτσι, το πιστοποιητικό νόσησης μπορεί να ενεργοποιείται πλέον πιο γρήγορα, όπως και η το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την τρίτη δόση, παρόλα αυτά το πρόβλημα με τους εμβολιασμένους που νοσούν και δεν προσέχουν και βάζουν σε κίνδυνο τους συμπολίτες τους εξακολουθεί να παραμένει ακόμα και σήμερα ανεπίλυτο.

Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ενημέρωση για την επανέκδοση του πιστοποιητικού νόσησης όσων ατόμων νοσούν δεύτερη και τρίτη φορά από κορονοϊό. Σύμφωνα με όσα σήμερα γνωστά και έχει αναφέρει και το news4health.gr με βάση το ΦΕΚ που εκδόθηκε τον Ιανουάριο, τα άτομα αυτά δεν μπορούν να βγάλουν ξανά πιστοποιητικό νόσησης. Το παράδοξο είναι ότι όσοι είναι τριπλά εμβολιασμένοι δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα στην καθημερινότητά τους, αν ωστόσο δεν είχαν κάνει τρίτη δόση τότε θεωρούνται πρακτικά ανεμβολίαστοι και πρέπει να περάσουν 3 μήνες από την ημέρα που νόσησαν ώστε να προχωρήσουν σε εμβολιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αποκαλύψει το news4health.gr, εκείνος που νοσεί ξανά δεν μπορεί να κάνει τα εξής:

Να βγάλει ξανά νέο πιστοποιητικό νόσησης
Να κάνει εμβόλιο πριν περάσουν άλλοι τρεις μήνες
Να μπει σε κλειστούς χώρους χωρίς να κάνει κάθε φορά τεστ κορονοϊού (αν δεν είναι τριπλά εμβολιασμένος)

Πιο αναλυτικά, ένα άτομο που έχει νοσήσει, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα δεν επιτρέπεται να κάνει εμβόλιο αν δεν περάσουν τουλάχιστον 3 μήνες από την ημερομηνία που νόσησε. Αν στο μεταξύ νοσήσει ξανά στο μεσοδιάστημα δεν υπάρχει καμία άλλη σύσταση πέραν όσων γνωρίζουμε, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να περιμένει ξανά άλλους τρεις μήνες μέχρι να προχωρήσει στον εμβολιασμό του με τρίτη δόση αν δεν έχει προλάβει να κάνει την αναμνηστική δόση.

Την ίδια στιγμή το μόνο έγγραφο που μπορεί να χρησιμοποιήσει προς το παρόν είναι η πιστοποίηση του θετικού διαγνωστικού τεστ μέσω του gov.gr, το οποίο μπορεί να δείξει στην εργασία του, ώστε να αποδείξει ότι νόσησε ξανά. Συγκεκριμένα επι λέξει αναφέρεται ως: «Βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19» (Διαθέσιμο εδώ). Πέρα από αυτό, για να μπορέσει να εισέλθει σε κάποιον κλειστό χώρο, όπως είναι ένα καφέ, μπαρ πρέπει να κάνει ξανά rapid test καθώς την ίδια στιγμή υπολογίζεται ως ανεμβολίαστος αν είναι διπλά εμβολιασμένος και όχι τριπλά...

Δύο τεστ πληρώνουν από την τσέπη τους όσοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι

Την ίδια στιγμή υπενθυμίζεται ότι όπως έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εργασίας όλοι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν κάνει τρίτη δόση είναι υποχρεωμένοι να κάνουν 2 τεστ για να συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά και να μην πληρώνουν πρόστιμα. Υπάρχουν εξάλλου δύο ΦΕΚ που το επιβεβαιώνουν. ( Κοινή Υπουργική Απόφαση 4761/28-1-2022 (ΦΕΚ Β’ 290) και 64232/15.10.2021 (ΦΕΚ Β’ 4766) ΚΥΑ, όπως έχει τροποποιηθεί με την υπ’ αριθμόν 69459/5.11.2021 (ΦΕΚ Β’ 5165) ΚΥΑ).

Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις εμβολίου (και έχουν περάσει 7 μήνες) από τις 7 Φεβρουαρίου δεν θα μπορούν να εισέρχονται στην εργασία τους χωρίς rapid test και φυσικά δεν θα μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, συνέδρια, γυμναστήρια. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν αρνητικό rapid test για να μπουν σε λιανεμπόριο, ανοικτούς χώρους εστίασης, κομμωτήρια, εργασία, εκπαίδευση, υπηρεσίες αισθητικής, χώρους λατρείας.

Έτσι όσοι εργαζόμενοι δεν εμβολιαστούν θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά -και με δική τους επιβάρυνση- σε rapid test.

Υποχρέωση για διενέργεια rapid tests για να προσέλθουν στην εργασία τους έχουν:

α) Όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση.

β) Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κ.λπ.

γ) Οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test oι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση και είναι κάτοχοι του σχετικού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης 2 φορές την εβδομάδα, με χρονική απόσταση μεταξύ των 2 διαγνωστικών ελέγχων νόσησης τουλάχιστον 2 ημερών.

Ποιοι «γλιτώνουν» τα τεστ

Κατ΄ εξαίρεση, οι εργαζόμενοι που εργάζονται 1 ημέρα την εβδομάδα ή 2 ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση μεταξύ αυτών κατά μέγιστο 1 ημέρα, υποχρεούνται, στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, 1 φορά την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο εργασίας.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας rapid test με δική τους επιβάρυνση οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα για τους οποίους συντρέχουν ιατρικοί λόγοι για να μην εμβολιαστούν. Οι εν λόγω εργαζόμενοι κατ’ εξαίρεση μπορούν να υποβληθούν σε rapid test δωρεάν, σε δημόσιες δομές.

Οι εργοδότες για τα rapid test των εργαζομένων υποβάλλουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ υπεύθυνη δήλωση επιχειρήσεων –εργοδοτών με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων - Εργοδοτών περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19».

Σημειώμεται πάντως ότι ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατά την ενημέρωση του Υπουγείου Υγείας της Δευτέρας (7/2/2022) δήλωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για την τρίτη δόση για τις επόμενες δύο με τρεις μέρες για όποιον επιθυμεί να προχωρήσει στον πλήρη εμβολιασμό του.

Keywords
Τυχαία Θέματα