Πετρόπουλος: Η ΝΔ θα εκχωρήσει μεγάλο μέρος της ασφάλισης σε ιδιώτες

Με την πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό καθίσταται ουσιαστικά προαιρετική η δημόσια κοινωνική ασφάλιση, κάτι που σημαίνει εκχώρηση μεγάλου χώρου στην ιδιωτική ασφαλιστική επιχειρηματικότητα, λέει ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για την Κοινωνική Ασφάλιση, Τάσος Πετρόπουλος,

στον ρ/σ, «Πρακτορείο 104,9 fm»

Τα παραπάνω ανέφερε ο υφυπουργός σχολιάζοντας την περιγραφή ενός ασφαλιστικού συστήματος τριών πυλώνων από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Και το πρόβλημα είναι ότι αυτό γίνεται σε βάρος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Μια προαναγγελμένη κατάρρευση του συστήματος, συμπληρώνει ο κ. Πετρόπουλος.

«Με σημαντική -όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης- μείωση των εισφορών, για να υπάρξει περιθώριο να αναπτυχθεί η ιδιωτική ασφάλιση στον δεύτερο και τρίτο πυλώνα -αυτό είπε ο ίδιος και μάλιστα ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα. Φανταστείτε τι άλλο έχει να ακολουθήσει» τονίζει.

«Δεν εξήγησε ποτέ η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης», σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος, «πώς θα καλύψει συνταξιοδοτικές ανάγκες 2.650.000 ασφαλισμένων συνταξιούχων οι οποίοι λαμβάνουν αυτή τη στιγμή 27,5 δισ. περίπου σε συντάξεις». «Όταν έχουμε 27,5 δισ. δαπάνες συνταξιοδοτικές δεν γίνεται αυτές να καλυφθούν με μείωση των εισφορών και με προαιρετική ασφάλιση, που σημαίνει αποχώρηση πάρα πολλών από τον δημόσιο χώρο. Εκείνοι οι πάρα πολλοί θα είναι εκείνοι που έχουν λεφτά να μπορούν πάνε στην ιδιωτική ασφάλιση , δεν θα είναι αυτοί που τα βγάζουν πέρα με τα μεροκάματα και τα εισοδήματα τα οποία αποκτούν από την επιχειρηματικότητα που το 80% τουλάχιστον των ελεύθερων επαγγελματιών βρίσκεται σε χαμηλή κατηγορία εισοδημάτων» πρόσθεσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο κ. Πετρόπουλος υπενθύμισε ότι «η κοινωνική ασφάλιση σύμφωνα με το Σύνταγμά μας πρέπει να είναι αναδιανεμητική, καθολική και πρέπει όλοι να συμμετάσχουν σε αυτή, δεν επιδέχεται εξαιρέσεις το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

«Η μετατροπή της δημόσιας ασφάλισης σε προαιρετικό σύστημα είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός και δεν νομίζω ότι να συμβεί αυτό, διότι θα καταρρεύσει η οικονομία, οι συντάξεις αντιπροσωπεύουν το 16,2% του ΑΕΠ» είπε.

ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα