Πέθανε ο επικεφαλής του έργου πυρηνικής σύντηξης ITER Bernard Bigot

Πέθανε χθες σε ηλικία 72 ετών ο Γάλλος επιστήμονας Bernard Bigot, που ήταν επικεφαλής του έργου πυρηνικής σύντηξης ITER, που ονομάζεται και «Τεχνητός Ήλιος».

Ο Bernard Bigot ηγήθηκε μιας τεράστιας διεθνούς προσπάθειας για να αποδείξει ότι η πυρηνική σύντηξη (ενέργεια που παράγεται μέσω της πυρηνικής διαδικασίας) εν προκειμένω η σύντηξη του υδρογόνου, μπορεί να είναι μια βιώσιμη πηγή ενέργειας που ενδεχομένως μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση.

Η είδηση μεταδόθηκε από τον Διεθνή Θερμοπυρηνικό Πειραματικό Αντιδραστήρα (ITER) περιγράφοντας τον θάνατό του Γάλλου κορυφαίου επιστήμονα

ως «τραγικό πλήγμα για την παγκόσμια κοινότητα σύντηξης».

Το έργο ITER από το 2020 έχει μπει σε φάση συναρμολόγησης διάρκειας 5 ετών. Σε αντίθεση με τους υπάρχοντες αντιδραστήρες σχάσης που παράγουν ραδιενεργά απόβλητα και μερικές φορές καταστροφικές τήξεις, οι υποστηρικτές της σύντηξης λένε ότι προσφέρει μια καθαρή και σχεδόν απεριόριστη παροχή ενέργειας εάν οι επιστήμονες και οι μηχανικοί μπορούν να την αξιοποιήσουν.

Οι εταίροι του έργου ITER (Κίνα, ΕΕ, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες) που μοιράζονται το κόστος των 20 δισ. ευρώ (θεωρείται ένα από τα πιο κοστοβόρα επιστημονικά έργα στον κόσμο) κατασκευάζουν μια δομή σε σχήμα ντόνατ που ονομάζεται tokamak στο Saint-Paul-les-Durance στη νότια Γαλλία, με στόχο την αναπαραγωγή της απεριόριστης ενέργειας του ήλιου και των άστρων μέσω της σύντηξης του υδρογόνου, με την ελπίδα να βρεθεί εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα.

Η σύντηξη θα γίνει μέσα στο tokamak όπου θα παγιδευτεί το υδρογόνο (ένα μίγμα δυο ισοτόπων του δευτέριου και τρίτιου) που έχει θερμανθεί στους 150 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου (270 εκατομμύρια Φαρενάιτ) για αρκετό καιρό ώστε να επιτρέψει στα άτομα να συγχωνευτούν μεταξύ τους και να λάβουν τη μορφή πλάσματος. Αυτή η διαδικασία θα έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων θερμότητας.
Ενώ ο ITER δεν θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα αποδείξει ότι ένας τέτοιος αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης μπορεί να παράγει περισσότερη ενέργεια από ό,τι καταναλώνει.

Το ITER έχει πλέον ολοκληρωθεί κατά 75% και οι επιστήμονες στοχεύουν να πυροδοτήσουν τον αντιδραστήρα ώστε να παραγάγει το πρώτο πλάσμα στα τέλη του 2025-αρχές 2026, ενώ ο αντιδραστήρας θα μπορέσει να φτάσει στο μέγιστο της απόδοσής του το 2035.
Την ηγεσία του έργου μέχρι να βρεθεί ο διάδοχος του Bigot θα αναλάβει ο αναπληρωτής του, Eisuke Tada.

Πηγή:Associated Press- Picture credits:@iterorg

#ΠΕΘΑΝΕ #ΠΥΡΗΝΙΚΑ #ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα