Πέραμα: Στον ανακριτή σήμερα οι επτά αστυνομικοί για το θάνατο του 18χρονου Ρομά, τι καταγγέλει η οικογένεια του

Στον ανακριτή οδηγούνται σήμερα οι επτά αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που πρωταγωνίστησαν στην άγρια καταδίωξη του Περάματος.

Σήμερα αναμένεται η απόφαση του ανακριτή για τους επτά αστυνομικούς που κατηγορούνται για το θάνατο του 20χρονου Ρομά στο Πέραμα, την ώρα που στη δημοσιότητα έχουν έρθει τα αποκαλυπτικά ηχητικά ντοκουμέντα μεταξύ της ομάδας «ΔΙΑΣ» και του Κέντρου Επιχειρήσεων.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η καταδίωξη ξεκίνησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής από την περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη και σταμάτησε

σε στενό του Περάματος, όταν το λευκό Hyundai έστριψε ανάποδα σε μονόδρομο και εγκλωβίστηκε από αστικό λεωφορείο που κινείτο στην αντίθετη κατεύθυνση.

Στο σημείο έφτασε καταδιωκόμενο από πέντε μοτοσικλέτες της ομάδας ΔΙΑΣ που εκτελούσαν υπηρεσία στον Πειραιά και στη Δυτική Αττική. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και τραυμάτισαν θανάσιμα τον 20χρονο οδηγό του οχήματος, ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενά τους προσπάθησε να τους εμβολίσει για να διαφύγει τη σύλληψη.

Τι προκύπτει από τις καταθέσεις των αστυνομικών

Όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ, συνολικά 10 ήταν οι ένστολοι που πήραν μέρος στη συμπλοκή στο Πέραμα, οι τρεις από τους οποίους δεν πυροβόλησαν.

Πρόκειται πιο συγκεκριμένα για δύο ομάδες ΔΙΑΣ, αποτελούμενες η κάθε μία από δύο μηχανές με δύο επιβαίνοντες, καθώς και τη μηχανή του υπαστυνόμου με τον οδηγό του.

Με βάση τις καταθέσεις που δίνουν οι 7 κατηγορούμενοι αστυνομικοί που πυροβόλησαν, όλες καταλήγουν ότι ο μοναδικός στόχος που είχαν οι επιβαίνοντες στο καταδιωκόμενο όχημα ήταν να διαφύγουν ακόμη και σκοτώνοντάς τους.

Σύμφωνα με τις προανακριτικές απολογίες των αστυνομικών, το λευκό Hyundai εμβόλισε και τις πέντε μοτοσικλέτες των αστυνομικών, οι οποίοι –όπως λένε– πρόταξαν τα όπλα τους και άρχισαν να πυροβολούν προς τα λάστιχα του οχήματος με σκοπό να το ακινητοποιήσουν.

Τι λέει ο δικηγόρος των αστυνομικών Αλέξης Κούγιας

Σε γραπτή δήλωσή του ο συνήγορος των αστυνομικών Αλέξης Κούγιας επισήμανε επικαλούμενος την άσκηση δίωξης για απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος των άλλων δύο επιβατών του Ι.Χ. ότι «δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις της νομίμου αμύνης των εντολέων μας για τις πράξεις των αποπειρών ανθρωποκτονίας εις βάρος τους, δημιουργώντας έτσι όλο το νομικό υπόβαθρο για να αναγνωριστεί ότι ό,τι έπραξαν έγινε υπό τις νομικές προϋποθέσεις της αμύνης».

Τι λέει η οικογένεια του παιδιού που σκοτώθηκε

Χθες η οικογένεια του 20χρονου κατέθεσε δήλωση παράστασης Πολιτικής Αγωγής στην ανακρίτρια Πειραιά, που συνοδεύτηκε από πολυσέλιδο υπόμνημα, καταγγέλλοντας ότι οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην καταδίωξη «γάζωσαν» το παιδί τους, υποστηρίζοντας ότι οι αιτιάσεις των κατηγορουμένων περί κινδύνου της ζωής τους δεν ευσταθούν.

Συγκεκριμένα, στο εν λόγω υπόμνημα γίνεται αναφορά σε βασικά σημεία της υπόθεσης και υποστηρίζεται ότι οι επτά αστυνομικοί τέλεσαν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή και κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο, και ότι ο 20χρονος στην κυριολεξία γαζώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών, καθώς έφερε τρεις πύλες εισόδου από βολίδες πυροβόλου όπλου, σύμφωνα με την κατάθεση του ιατροδικαστή, ενώ αναφέρεται επίσης ότι έδρασαν από κοινού και κατά συναυτουργία.

Τι θα ισχυριστεί στην κατάθεση του ο οδηγός του Hyundai

Η Βούλα Δημητριάδου, δικηγόρος των δύο Ρομά που βγήκαν ζωντανοί από την καταδίωξη συμπυκνώνει τα βασικά σημεία των όσων θα καταθέσει ο 14χρονος οδηγός του οχήματος.

Όπως λέει η ίδια:

«Ο οδηγός αρνείται ότι οι αστυνομικοί βρέθηκαν σε κατάσταση άμυνας και ότι δέχθηκαν επίθεση. Οι Ρομά ήταν επίσης άοπλοι, κάτι που φάνηκε και από τα 13 χιλιόμετρα της συνεχόμενης καταδίωξης. Το αυτοκίνητο τους εγκλωβίστηκε λόγω ανόδου του δρόμου την ίδια ώρα που ένα λεωφορείο βρισκόταν σε κάθοδο. Η μόνη πραγματική δίοδος διαφυγής τους θα ήταν πίσω από τους αστυνομικούς οι οποίοι όμως είχαν προνοήσει και είχαν αφήσει κάτω τις μηχανές τους.

Δεν υπήρξε παράσυρση της μηχανής σύμφωνα με τον οδηγό του αυτοκινήτου. Yπάρχει υλικό που δείχνει την ταυτόχρονη πυροδότηση των όπλων με τουλάχιστον 37 κάλυκες. Στους πρώτους πυροβολισμούς ο έτερος εντολέας μου που καθόταν στο πίσω κάθισμα, πίσω από τον συνοδηγό, δέχθηκε σφαίρα. Στην παύση των πυροβολισμών ως μικρόσωμος και πολύ νεαρός που είναι, ο 14χρονος οδηγός κατάφερε να κρυφτεί στην μπροστινή ρόδα του αυτοκινήτου κι έπειτα πίσω από το λεωφορείο».

Σήμερα η απόφαση - Τι κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι στυνομικοί

Οι αστυνομικοί, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της οπλοχρησίας, θα οδηγηθούν σήμερα στον ανακριτή, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Συνοδευομενοι απο τον δικηγόρο τους κ. Αλεξη Κούγια, οι αστυνομικοί αναμένεται να περιγραψουν εκ νέου τις συνθηκες κάτω απο τις οποίες διαδραματίστηκε το αιματηρό συμβάν και στη συνέχεια εισαγγελέας και ανακριτής να αποφασίσουν για την τύχη τους.

Σε κάθε περίπτωαη η απόφαση σήμερα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικά οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν σε περίπτωση μη προφυλάκισης, καθώς ήδη έχουν προηγηθεί πολλά επεισόδια ανάμεσα σε Ρομά και αστυνομικούς.

Γι' αυτό το λόγο έχουν δοθεί σαφείς εντολές για αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας σε όλους τους αστυνομικούς και ειδικά σε αυτούς της ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ έχει δοθεί εντολή να φυλάσσονται και να γίνουν πολλές περιπολίες γύρω από αστυνομικά τμήματα και αστυνομικούς στόχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα