Πέντε ανοικτά προγράμματα δίνουν επιδότηση για ίδρυση προσλήψεις και εκσυγχρονισμό

Πέντε ανοιχτά προγράμματα που δίνουν επιδοτήσεις για ίδρυση ή εκσυγχρονισμό επιχείρησης αλλά και προσλήψεις ανέργων του ΟΑΕΔ είναι σε εξέλιξη

Επιδότηση για ψηφιακή αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κρήτης

Από την Περιφέρεια Κρήτης ανακοινώθηκε πρόσκληση υποβολής προτάσεων στη δράση «Ψηφιακή Αναβάθμιση Μικρομεσαίων

Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) της Περιφέρειας Κρήτης» η οποία χρηματοδοτείται από το ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Κρήτη» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τα επιχειρηματικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν θα αφορούν στους παρακάτω τομείς προτεραιότητας στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι τομείς προτεραιότητας της RIS3Crete: - Αγροδιατροφή - Ενέργεια - Τουρισμός - Πολιτιστικές - Δημιουργικές Βιομηχανίες - Χοντρικό – λιανικό εμπόριο - Υλικά – Κατασκευές - Εφοδιαστική Αλυσίδα - Περιβάλλον - Εκπαίδευση - Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) - Υγεία – Φάρμακα

Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων είναι από 12/3/2020 έως 12/5/2020  ενώ το πρόγραμμα προβλέπει 100% επιδότηση για επενδύσεις έως 15.000€

Σύμφωνα με το δημοσιευμένο οδηγό της δράσης, οι αιτούμενες δαπάνες θα πρέπει να σχετίζονται με τη λειτουργία της επιχείρησης και να επιλύουν κάποιο υφιστάμενο πρόβλημα ή να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση αυτής. Η αναγκαιότητα του συνόλου του επιχειρηματικού σχεδίου θα πρέπει να περιγράφεται σαφώς και να τεκμηριώνεται επαρκώς από την επιχείρηση στο έντυπο υποβολής της πρότασής της.

Οι επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών δύνανται ενδεικτικά και όχι περιοριστικά να αφορούν εξειδικευμένες εφαρμογές λογισμικού που σχετίζονται με τη λειτουργία της επιχείρησης (ERP, CRM, HRMS, Logistics κ.ά.), ευφυή συστήματα μεταφορών, εφαρμογές GIS, εφαρμογές διαδικτυακής προβολής (ιστοσελίδες, ηλεκτρονικά καταστήματα), εφαρμογές αυτοματισμού γραφείου, εφαρμογές ασφάλειας, ψηφιακή υπογραφή, αυτόματα συστήματα παραγγελιοληψίας (remote κ.ά.), βασικά ηλεκτρονικά συστήματα (τηλεφωνικό κέντρο, διαδίκτυο, Wi-Fi κ.ά.), συνοδευτικό υλικό (Hardware) για τη λειτουργία των ανωτέρω (servers, ηλεκτρ. υπολογιστές, projectors, scaners, printers κ.λπ.).

Τα κόστη υιοθέτησης υπηρεσιών cloud computing είναι επιλέξιμα για διάρκεια ενός έτους, ενώ τα κόστη αδειών χρήσης λογισμικού ή σύμβασης παροχής υπηρεσιών λογισμικού, για μέχρι ένα έτος από τον χρόνο προμήθειας, είναι επιλέξιμα με την προϋπόθεση ότι στα παραδοτέα υλοποίησης θα είναι σαφής ο τρόπος παροχής της άδειας χρήσης λογισμικού ή υπηρεσίας, π.χ. per named/concurrent user, per server, /CPU κ.λπ.

Το κόστος για την εγκατάσταση και τυχόν παραμετροποίηση του λογισμικού, καθώς και το κόστος εκπαίδευσης του προσωπικού, είναι επιλέξιμο μέχρι του 20% επί του κόστους αγοράς του αντίστοιχου λογισμικού.

Δράσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει ενεργοποιήσει προγράμματα επιχορηγήσεων για τις επιχειρήσεις της, υφιστάμενες ή και νέες/υπό σύσταση.

Η Δράση ενισχύει κατά προτεραιότητα την ίδρυση επιχειρήσεων σε τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (Περιφερειακής RIS3), ήτοι αγροδιατροφής, τουρισμού - πολιτισμού, υλικών (πλαστικών-ελαστικών, μη μεταλλικών ορυκτών) και καινοτόμων υλικών, χημικών, φαρμάκων και υγείας, περιβάλλοντος, ενέργειας και υβριδικών τεχνολογιών, ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού καθώς και του τομέα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Η υποβολή επενδυτικών σχεδίων αφορά τη βελτίωση του βαθμού οικονομικής εκμετάλλευσης νέων επιχειρηματικών ιδεών μέσω και της μετατροπής τους σε εμπορεύσιμα προϊόντα/υπηρεσίες, με ελάχιστο επιχορηγούμενο π/υ 20.000 € και μέγιστο επιχορηγούμενο π/υ 285.000 €.

Η Δημόσια Χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης ορίζεται σε 70% και η Ιδιωτική Συμμετοχή σε 30%.

Η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων δε θα μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες.

Ειδικότερα, οι προϋποθέσεις συμμετοχής των δικαιούχων είναι:

Α. Δικαιούχοι, που μπορούν να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης και φέρουν την ευθύνη έναντι της ΕΥΔ ΕΠ ΠΑΜΘ και του ΕΦΕΠΑΕ για την καλή εκτέλεση του επενδυτικού σχεδίου, είναι
- υπό ίδρυση, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που: α) δεσμεύονται ότι θα διαθέτουν κατά την ίδρυσή τους ή για την περίπτωση που έχουν ιδρυθεί μετά την έκδοση της παρούσας πρόσκληση, διαθέτουν, επιλέξιμο ΚΑΔ του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ 14: «ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΙΜΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ (ΚΑΔ)» και
- το επενδυτικό τους σχέδιο αφορά σε επιλέξιμο ΚΑΔ του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ 14 «ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΙΜΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ (ΚΑΔ)».
Επισημαίνεται ότι: - Δεν είναι επιλέξιμα επενδυτικά σχέδια από επιχειρήσεις με επανέναρξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Β. Ο Υπεύθυνος της Πράξης προέρχεται από το δικαιούχο και έχει την γενική εποπτεία του επενδυτικού σχεδίου. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται η ευθύνη της οικονομικής και διοικητικής υποστήριξής του επενδυτικού σχεδίου. Ο Υπεύθυνος του επενδυτικού σχεδίου αναλαμβάνει την υποχρέωση να συγκεντρώνει τα δικαιολογητικά υλοποίησης, καθώς και την τήρηση όλων των παραστατικών, που αφορούν το επενδυτικό σχέδιο. Ο υπεύθυνος του δικαιούχου του επενδυτικού σχεδίου είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία της επιχείρησης με τον ΕΦΕΠΑΕ

Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας 5.000 ανέργων, πρώην αυτοαπασχολουμένων, με στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας

Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αποσκοπεί στην επανένταξη στην αγορά εργασίας 5.000 ανέργων πρώην αυτοαπασχολουμένων, που έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και στους οποίους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία να δημιουργήσουν επιχειρήσεις και να επαναδραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά μέσω της δημιουργίας μιας νέας οικονομικής οντότητας.

Δικαιούχοι είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, που πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα από 1/1/2012 μέχρι 6/8/2018

- δεν έχουν ασκήσει οποιαδήποτε επαγγελματική/επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξάμηνο από 7/8/2018 έως 6/2/2019

- έχουν καταβάλει στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας τη μηνιαία εισφορά ύψους 10 ευρώ για τουλάχιστον ένα έτος

- έχουν προβεί σε νέα έναρξη δραστηριότητας σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ), από τις 7/2/2019 και μετά, κι εφόσον έχει αξιολογηθεί θετικά το επιχειρηματικό τους σχέδιο από τον ΟΑΕΔ

Διάρκεια Επιχορήγησης

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες, με τρίμηνη δέσμευση και με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες.

Ποσό Επιχορήγησης

Το ποσό επιχορήγησης ανέρχεται από 12.000 έως 24.000 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις και με την πιθανή, μετά από αίτηση του δικαιούχου, επέκταση του προγράμματος μπορεί να ανέλθει έως το ποσό των 36.000 ευρώ

Eπιχορήγηση για πρόσληψη προσωπικού σε επιχειρήσεις στην Ήπειρο

Από την Περιφέρεια Ηπείρου ανακοινώθηκε η προκήρυξη της δράσης «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων των τομέων αιχμής της Περιφέρειας Ηπείρου για την απασχόληση ανέργων με υψηλά τυπικά προσόντα», η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπειρος 2014-2020 του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, η δράση εστιάζει στην αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας ανέργων με υψηλά τυπικά προσόντα και στον περιορισμό του φαινομένου της διαρροής του επιστημονικού προσωπικού της Περιφέρειας, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες και τις προοπτικές ανάπτυξης νέων θέσεων απασχόλησης στους παραγωγικούς τομείς αιχμής της Περιφέρειας. H δράση αφορά την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στους τέσσερις τομείς προτεραιότητας της Περιφερειακής Στρατηγικής Εξυπνης Εξειδίκευσης, δηλαδή τους τομείς: α) αγροδιατροφής, β) βιομηχανίας της εμπειρίας (τουρισμός, πολιτισμός, δημιουργική βιομηχανία), γ) παροχής υπηρεσιών ΤΠΕ¹ και δ) υγείας/ευεξίας, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με την πρόσληψη ανέργων με υψηλά τυπικά προσόντα. Ο συνολικός προϋπολογισμός της συγκεκριμένης δράσης ανέρχεται σε 2.000.000 ευρώ.

Επιλέξιμοι δικαιούχοι

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, επιλέξιμοι δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα με κωδικό δραστηριότητας (ΚΑΔ) επιλέξιμο για τη συγκεκριμένη πρόσκληση και είναι εγκατεστημένες στην Περιφέρεια Ηπείρου πριν από την 1.1.2018.

Ανάλογα με τις υφιστάμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης της επιχείρησης, ισχύουν τα κάτωθι:

Επιχειρήσεις με προσωπικό 0-3 θέσεις πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έναν (1) ωφελούμενο.

Επιχειρήσεις με προσωπικό από 3 έως 9 θέσεις πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως δύο (2) ωφελούμενους.

Επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 9 έως 19 θέσεων πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως τρεις (3) ωφελούμενους.

Επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 19 έως 30 θέσεων πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως πέντε (5) ωφελούμενους.

Επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 30 θέσεων πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως έξι (6) ωφελούμενους.

Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν πρόταση, αναγράφονται αναλυτικά στη δημοσιευμένη πρόσκληση. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

• Να υποβάλουν επενδυτικό σχέδιο, στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε κάθε επιχείρηση και τα απαραίτητα τυπικά προσόντα (πτυχίο, ειδικότητα) των ωφελουμένων.

• Να έχουν κλείσει μία (1) τουλάχιστον ετήσια οικονομική χρήση.

• Να μην έχουν προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά). Η ανωτέρω προϋπόθεση ισχύει και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι την ημερομηνία ένταξης της επιχείρησης στο Ε.Π. Επισημαίνεται ότι δεν επιχορηγείται η απασχόληση ωφελούμενου από την επιχείρηση για βραδινή απασχόληση (10 μ.μ.-6 π.μ.).

Ωφελούμενοι

Ωφελούμενοι της δράσης είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών πριν από την υπογραφή της σύμβασης, ή οικονομικά μη ενεργά άτομα, οι οποίοι διαθέτουν έναν από τους παρακάτω τίτλους σπουδών/εκπαίδευσης: i. πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας, εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5 (χορηγείται στους αποφοίτους της τάξης μαθητείας των ΕΠΑΛ) έπειτα από πιστοποίηση, ii. δίπλωμα επαγγελματικής ειδικότητας, εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5 (χορηγείται στους αποφοίτους ΙΕΚ), έπειτα από πιστοποίηση, iii. δίπλωμα/πτυχίο ανώτερης σχολής (τριτοβάθμια ανώτερη και όχι ανώτατη εκπαίδευση), iv. πτυχίο ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ή βεβαίωση επιτυχούς περάτωσης των σπουδών τους, v. μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης ή διδακτορικό δίπλωμα. Επισημαίνεται ότι στη μεταδευτεροβάθμια επαγγελματική κατάρτιση ανήκουν οι τίτλοι σπουδών i, ii, iii. Οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά προτείνονται από τις επιχειρήσεις.

Επιλέξιμες δαπάνες

Το πρόγραμμα καλύπτει 100% το μισθολογικό κόστος των ωφελουμένων για 18 μήνες πλήρους απασχόλησης, συμπεριλαμβάνοντας τις μηνιαίες μεικτές αποδοχές, τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας. Ως ημερομηνία επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της απόφασης έγκρισης χρηματοδότησης. Ανάλογα με τον τίτλο σπουδών που διαθέτει ο κάθε ωφελούμενος, η επιχείρηση επιδοτείται και είναι υποχρεωμένη να καταβάλει στους κατόχους μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης 824,40 ευρώ μηνιαίες μεικτές αποδοχές (ΜΜΑ), στους κατόχους πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 853,38 ευρώ ΜΜΑ και στους κατόχους μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου 1.144,45 ευρώ ΜΜΑ.

Περίοδος υποβολής: από 7/01/2020 έως 30/06/2020.

Συμπράξεις επιχειρήσεων με οργανισμούς έρευνας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Το πρόγραμμα προβλέπει την σύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς περιφερειακής προτεραιότητας που στοχεύει η δράση, με σκοπό τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Επιπλέον επιδιώκει την άμεση και αποτελεσματική διοχέτευση των διαθέσιμων πόρων για την προώθηση ερευνητικών δραστηριοτήτων και την εφαρμογή καινοτομιών στις επιχειρήσεις στους τομείς περιφερειακής προτεραιότητας που στοχεύει η δράση.

Σε ποιους απευθύνεται

Επιχειρήσεις: κάθε μονάδα, ανεξάρτητα από τη νομική της μορφή, που ασκεί οικονομική δραστηριότητα

Οργανισμός έρευνας και διάδοσης γνώσεων: (σε σύμπραξη τουλάχιστον με μία επιχείρηση): κάθε οντότητα, όπως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα − Ινστιτούτα, Τεχνολογικοί Φορείς και Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) ή τον τρόπο χρηματοδότησης, πρωταρχικός σκοπός των οποίων είναι η εκπαίδευση, η ανεξάρτητη διεξαγωγή βασικής έρευνας, βιομηχανικής έρευνας ή πειραματικής ανάπτυξης ή η ευρεία διάδοση των αποτελεσμάτων των εν λόγω δραστηριοτήτων με τη διδασκαλία, τη δημοσίευση ή τη μεταφορά γνώσεων.

Περίοδος υποβολής - από 24/2/2020 έως 24/4/2020

Όροι και προϋποθέσεις

- Σε περίπτωση πραγματικής συνεργασίας επιχείρησης με Οργανισμό έρευνας και διάδοσης γνώσεων κύριος εταίρος του έργου πρέπει να είναι Επιχείρηση

- Κάθε Δικαιούχος-επιχείρηση έχει δικαίωμα υποβολής αιτήματος για χρηματοδότηση μόνο ενός επενδυτικού σχεδίου

Keywords
ιδρυση, προγραμματα, προσληψεις, cloud computing, εν λόγω, οαεδ, κρητη, δραση, μμε, τπε, erp, crm, logistics, cloud, user, server, cpu, ήτοι, συμμετοχή, νέα, δου, ΕΚΤ, ηπειρος, προυπολογισμος, επαλ, ιεκ, iii, βεβαίωση, επιδοματα, πασχα, επιδομα, μμα, σταση εργασιας, εισφορα αλληλεγγυης, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, πασχα 2012, κοινωνικος τουρισμος, ογα επιδοματα, δικαιολογητικα, περιφερεια κρητης, περιφερεια ηπειρου, ήτοι, ημερομήνια, επιδοτησεις, αιτηση, ηπειρος, θρακη, μμα, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, υγεια, iii, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, βεβαίωση, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, διδακτορικο, διαδικτυο, διπλωμα, ευκαιρια, ευρω, εκπαιδευση, ενεργεια, ενεργα, εν λόγω, εξι, επικοινωνια, επενδυσεις, ετος, ευθυνη, εφαρμογες, υπηρεσια, υπολογιστες, ισχυει, θεσεις εργασιας, κατασκευες, λειτουργια, μακεδονια, μηνες, μειωση, μορφη, νομικη, ουσιαστικα, περιβαλλον, πιστοποιηση, υπογραφη, πτυχιο, σαφης, συμμετοχή, σχεδια, σχεδιο, τουρισμος, φαρμακα, ψηφιακη, αλυσιδα, cloud computing, cloud, crm, δικαιωμα, εφαρμογη, server, ηπειρο, ηλεκτρονικα, user, logistics, θεσεις, θετικα, υγειας, υλικα, υλικο
Τυχαία Θέματα