Πάσχα με μέτρα, Πρωτομαγιά και καλοκαίρι «κανονικότητας» - Τι ισχύει με τεστ και μάσκες από 1/5, τι αλλάζει από τον Ιούνιο

Οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, το πρωί της Πέμπτης, «επαναφέρουν» την κανονικότητα από την Κυριακή 1 Μαΐου, με τα μέτρα να «παγώνουν» για τέσσερις μήνες και να εξετάζεται η επιστροφή τους με τη... λήξη του καλοκαιριού και ανάλογα τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα συμβεί σε δύο δόσεις (αρχικά την 1 Μαΐου και στη συνέχεια την 1 Ιουνίου), κάτι που σημαίνει

ότι το καλοκαίρι θα είναι «ελεύθερο».

Το Πάσχα οι περιορισμοί που υπάρχουν τώρα θα παραμείνουν, ενώ από την Πρωτομαγιά τα πιστοποιητικά και οι μάσκες θα μείνουν στο συρτάρι.

Τι αλλάζει από 1 Μαΐου: Από 1η Μαΐου εως 31/8 δεν θα υπάρχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού για την είσοδο σε όλους τους χώρους. Από 1η Μαΐου οι εργαζόμενοι για να πηγαίνουν στην εργασία τους θα κάνουν μόνο ένα self test την εβδομάδα. Από 1η Μαΐου εως 31/8 καταργείται το όριο σε κάθε κλειστό χώρο. Από την Τρίτη 3 Μαΐου (επιστροφή των μαθητών στα σχολεία) καταργείται η υποχρέωση για self test Το Πάσχα θα εορταστεί με μάσκα σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και με τα σημερινά μέτρα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το Πάσχα δεν θα έχει τους περιορισμούς των προηγούμενων δύο ετών, ωστόσο θα ισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα. Έτσι, συστήνεται η χρήση μάσκας ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους, ενώ όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας.

Παράλληλα, από την 1η Ιουνίου καταργείται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. «Η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαΐου 2022» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

«Από 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες ΚΥΑ», επισήμανε.

Οι εισηγήσεις από τους ειδικούς πάντως είναι να παραμείνει η υποχρεωτικότητα της μάσκας σε κάποιες περιπτώσεις, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τραμ, ακόμα και τα ταξί), σε ΚΤΕΛ, τρένα, αεροπλάνα, πλοία, ενώ (πάντα από την 1η Ιουνίου) η μάσκα θα είναι απαραίτητο «αξεσουάρ» και στα καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ και τους χώρους εργασίας.

Παράλληλα, η μάσκα δεν θα «πεταχτεί» στις τράπεζες και στα γήπεδα, όπου αναμένονται και οι τελικοί Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός για τη Basket League (ΣΕΦ και ΟΑΚΑ, τουλάχιστον 3 αγώνες τον Ιούνιο).

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εξεταστεί και η άρση επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα, οπότε και θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα