«Παράθυρο» για επίταξη ιδιωτών: Κίνητρα και... αντικίνητρα για γιατρούς

Στο θέμα της επίταξης των ιατρών αναφέρθηκε εμμέσως και σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τις ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού.

«Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο μιας νέας επίταξης ιδιωτών γιατρών, αν υπάρξει ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του συστήματος υγείας και όλες οι άλλες προσπάθειες δεν αποδώσουν». Αυτό κατέστη σαφές και

από την αναφορά του Υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας.

«Η Κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα, προκειμένου να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και προς τούτο έχουμε υπερδιπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες φτάνουν τις 1.300 και βρίσκονται πάνω από 2.000 μόνιμοι γιατροί- καινούριες προσλήψεις- καθώς και πάνω από 2.000 επικουρικοί γιατροί και συνολικά 12.000 επικουρικό προσωπικό», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Αναφέρθηκε, παράλληλα και στη συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές, δηλώνοντας πως το τελευταίο διάστημα, «στις επιβαρυμένες περιοχές της Βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλίας έχουν παραχωρηθεί κλίνες για Covid περιστατικά, κυρίως από τους ιδιώτες, αλλά και για non Covid περιστατικά, ενώ παράλληλα δίνουμε κίνητρα στους ιδιώτες ιατρούς να ενταχθούν στο σύστημα, προκειμένου με συγκεκριμένα μετρήσιμα κίνητρα να μπορέσουν να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια».

Πρόσθεσε, όμως, πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη, «αν χρειαστεί και αυτά τα κίνητρα δεν αποδώσουν, να πάμε και σε άλλες διαδικασίες που θα έχουν να κάνουν με την υποχρεωτική παρουσία ιατρών στο σύστημα», όπως αναφέρεται στο news4hralth.gr.

Ο κ. Πλεύρης έχει ξεκαθαρίσει και σε προηγούμενες δηλώσεις του ότι η επίταξη γιατρών και νοσοκομείων παραμένει στο τραπέζι, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο μέτρο της αναστολής των γιατρών, ξεκαθαρίζοντας ότι θα παραμείνει. «Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, με την τροπολογία η οποία θα συζητηθεί αύριο, θα έχουμε παράταση μέχρι τις 31/12 για επανεξέταση, ενώ παράλληλα οι ανεμβολίαστοι επικουρικοί ιατροί δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες στο σύστημα και η σύμβασή τους δεν θα ανανεωθεί», συμπλήρωσε.

Κίνητρο σε γιατρούς του ΕΣΥ

Με τροπολογία που έχει καταθέσει το Υπουργείο Υγείας δίνεται η δυνατότητα στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας αναισθησιολογίας, παθολογίας και πνευμονολογίας- φυματιολογίας, στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ κατόχους πιστοποιητικού εξειδίκευσης στην εντατική ιατρική και,σε εξαιρετικές περιπτώσεις, στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ οποιασδήποτε άλλης ειδικότητας που μετακινούνται, σε νοσοκομεία της ιδίας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Πε), εξαίρεση τα νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών, χορηγείται ως πρόσθετη αποζημίωση για κάθε ημέρα απασχόλησής τους, εξαιρουμένων των ημερών που πραγματοποιούν εικοσιτετράωρη εφημερία, ποσό ίσο με 1 επιπλέον ημερομίσθιο, πλέον των μηνιαίων αποδοχών τους.

Η αμοιβή των ιατρών αυτών, ορίζεται στο ποσό των 250 ευρώ ανά εφημερία.

Η τροπολογία προβλέπει ίδια αμοιβή για ιδιώτες γιατρούς των ίδιων ειδικοτήτων που αποφασίσουν να συνδράμουν στις εφημερίες. Αντίστοιχο ποσό για έξτρα εφημερίες προβλέπεται και για τις ΜΕΘ.

Keywords
Τυχαία Θέματα