Παράταση στην ...παράταση για το lockdown, τι θα γίνει με σχολεία, εστίαση και λιανεμπόριο

Κορονοϊός Ελλάδα: Θέμα ...ωρών είναι η ανακοίνωση για την παράταση του lockdown στη χώρα, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα δε λέει να υποχωρήσει. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί είτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είτε ακόμα και από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Ο κορονοϊός

επιμένει κυρίως σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Θράκη, αλλά και στην Αττική, με την απόφαση για την παραταση του lockdown να είναι ειλημμένη καθώς τα κρούσματα δεν έχουν μειωθεί ακόμη στο επίπεδο που θα περίμεναν λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση, καθώς «υπάρχουν ακόμη πολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα», σύμφωνα με τις δύο πλευρές.

Σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, οι οποίες έχουν τεθεί σε καθεστώς lockdown εδώ και ένα μήνα, τα επίπεδα κρουσμάτων παραμένουν υψηλά. Η Θεσσαλονίκη είχε 453, ενώ 54 κρούσματα είχαν οι Σέρρες.

Εξάλλου, ιδιαίτερα σοβαρή παραμένει η κατάσταση και στη Λάρισα, η οποία είχε και πάλι τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (129) όπως και η Πέλλα (115), ενώ αρκετά ήταν τα κρούσματα και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπως η Δράμα (79), ο Έβρος (49), η Ξάνθη (59), η Ροδόπη (40), οι Σέρρες (54), η Καβάλα (65), η Ημαθία (86), η Πιερία (71), η Φλώρινα (46).

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Τετάρτη 2/12, καταγράφηκε νέος αριθμός ρεκόρ σε διασωληνωμένους (613), ενώ ο αριθμός ημερησίων θανάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα (89).

Έτσι, δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση και αναμένεται εντός ωρών να ανακοινωθεί η παράταση του lockdown για τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα, με αρκετούς λοιμωξιολόγους να έχουν εκφράσει ήδη την άποψη πως η παράταση θα πρέπει να πάει ως τις 21 του μηνός.

Παράλληλα, στις ΜΕΘ η πίεση που υπάρχει εξακολουθεί να είναι μεγάλη, ιδίως στην Βόρεια Ελλάδα, με ιδιωτικές κλινικές και προσωπικό σε καθημερινή βάση να βοηθούν στο να ανταπεξέλθει το σύστημα, σε μία κίνηση που ο Βασίλης Κικίλιας χειροκρότησε. «Έρχεται αύξηση των αποδοχών του προσωπικού που μετέβη εθελοντικά σε νοσοκομεία περιοχών που γίνεται καθημερινή μάχη για να αντέξουν», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Lockdown: Αναβολή στις ανακοινώσεις Μητσοτάκη - Τι είπε ο πρωθυπουργός για το άνοιγμα των σχολείων - Κλειστά τα μπαρ μέχρι το εμβόλιο

Παρά το ότι αναμενόταν να κάνει τις ανακοινώσεις μέσω διαγγέλματος για τον οδικό χάρτη την περίοδο μετά το lockdown ο πρωθυπουργός, αυτό είναι κάτι που αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης, έδωσε το στίγμα του για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση αναφορικά με το άνοιγμα σε εστίαση, λιανεμπόριο και σχολεία. Η ανησυχία των ειδικών για το άνοιγμα στο λιανεμπόριο και τα σχολεία φαίνεται πως έχει κάνει σκεπτική την κυβέρνηση για το άνοιγμά τους, με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως οι ειδικοί θα είναι αυτοί που θα κρίνουν το πότε θα ανοίξουν.

«Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, για όσο χρονικό διάστημα μας πουν οι ειδικοί», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit, το βράδυ της Τετάρτης

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εστίαση και πιο συγκεκριμένα στην νυχτερινή διασκέδαση και ξεκαθάρισε πως τα μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης και τα μπαρ, θα ανοίξουν τελευταία, συγκεκριμένα όταν θα έρθει το εμβόλιο στη χώρα.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, ελπίζω πως πήραμε το μάθημά μας. Καθώς τα πήγαμε εξαιρετικά καλά στην πρώτη φάση, νομίζω πως χαλαρώσαμε ελαφρά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τώρα βλέπουμε τις συνέπειες αυτού του εφησυχασμού. Οπότε, ελπίζω πως καθώς βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown, θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά πάλι χρειάζεται να γνωρίζουμε το γεγονός πως ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες δεν θα λειτουργήσουν ώσπου να έχουμε το εμβόλιο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και έφερε ως παράδειγμα «τη νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, τη μεταμεσονύχτια διασκέδαση… Δεν μπορούμε να έχουμε συνωστισμό ανθρώπων σε μπαρ ώσπου να διαθέτουμε το εμβόλιο».

Σχετικά με την εστίαση και το λιανεμπόριο, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι θα ανοίξουν σταδιακά και με πολλούς περιορισμούς. «Ίσως σε κάποιο σημείο να μπορούμε να λειτουργήσουμε τα εστιατόρια με κατάλληλη κοινωνική αποστασιοποίηση. Μπορεί κανείς σαφέστατα να εξετάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ωστόσο ορισμένοι περιορισμοί είναι απολύτως απαραίτητοι ώσπου να βρούμε ένα εμβόλιο», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως η χώρα θα έχει βγει από την κρίση ως την άνοιξη του 2021, με τον ερχομό του εμβολίου να αναμένεται σύντομα.

«Αναμένω ότι θα έχουμε βγει από την υγειονομική κρίση ως την άνοιξη του 2021 και αναμένω μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, την οποία έχουμε ανάγκη για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος το συντομότερο δυνατόν, ανάκαμψη που παρατηρείται σε μεταπολεμικές περιόδους. Είναι ίσως κατάλληλη αναλογία. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι, όταν τελειώσει η πανδημία, η Ελλάδα να είναι μια από τις χώρες που θα βγουν πιο δυνατές από αυτή την κρίση, ενώ διαθέτει επαρκείς πόρους ώστε να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία στη διάρκεια της πανδημίας τουλάχιστον έως την άνοιξη».

Πότε έρχεται το εμβόλιο, το σχόλιο Μπουρλά για το lockdown

Αναφορικά με το εμβόλιο, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε  πως θα είναι διαθέσιμο στην χώρα από την επόμενη ημέρα έγκρισής του από την ΕΕ και μέσα σε λίγα 24ωρα θα αρχίσει η διαδικασία εμβολιασμού.

Πάντως, σημασία έχουν και οι δηλώσεις του CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά στην διάρκεια του 31ου ετήσιου Greek Economic Summit του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπου προέτρεψε τις κυβερνήσεις να μην χαλαρώσουν τα μέτρα με την άφιξη του εμβολίου.

«Οι κυβερνήσεις αρχικά πρέπει να διασφαλίσουν τη διανομή, αμέσως μετά την παραλαβή, και να σχεδιάσουν ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι και ποιοι θα ακολουθήσουν. Και πρέπει να το κάνουν με έναν στρατηγικό τρόπο, ακούγοντας τους ειδικούς, για να μειώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το βάρος στον πληθυσμό.

Πολλές κυβερνήσεις, για παράδειγμα, σκέφτονται να ξεκινήσουν με τους νοσοκομειακούς ή με τους ηλικιωμένους ή με τους τρόφιμους στους οίκους ευγηρίας. Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να χαλαρώσουν αμέσως, με δεδομένη την πίεση να ανοίξει η οικονομία. Να χρησιμοποιήσουν ως ένα εργαλείο το εμβόλιο. Ο χρόνος επιστροφής στην κανονικότητα δεν είναι μακριά, αλλά σίγουρα δεν είναι τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Αποκαλύψεις από Μητσοτάκη λίγο πριν τις ανακοινώσεις: Κλειστά μπαρ και χωρίς διασκέδαση, «παράθυρο» για άνοιγμα στη λιανική

Μητσοτάκης για σχολεία: Θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα πουν οι ειδικοί

Keywords
Τυχαία Θέματα