Παράταση για το έντυπο Ε11 και τις ετήσιες άδειες

Την παράταση μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020 θα υπογράψει ο Υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε11 (γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας) σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News καθώς οι επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη υποβάλλει τις άδειες των εργαζομένων. Πρόκειται εξάλλου και για ένα αίτημα που κατέθεσαν οι φοροτεχνικοί.

Στο έντυπο Ε11 θα καταχωρoύνται

τον Ιανουάριο κάθε έτους τα στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια κανονική άδεια και το επίδομα αδείας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος και έχουν καταχωρηθεί στο ειδικό Βιβλίο Αδειών. Το έντυπο υποβάλλεται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Για τις άδειες του 2019, το έντυπο Ε11 θα έπρεπε να υποβληθεί από 1 έως 31 Ιανουαρίου 2020 αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί παράταση μέχρι 29.2.2020 λόγω του ότι ακόμη οι επιχειρήσεις δεν είναι έτοιμες. Στην υποβολή του εντύπου Ε11 υποχρεούνται όλοι οι εργοδότες οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Στο βιβλίο αδειών πρέπει να καταγράφονται όλοι οι εργαζόμενοι, λόγω του ότι όλοι είναι δικαιούχοι άδειας, συνεπώς και στο Ε11 πρέπει να μεταφέρονται όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν καταχωρισθεί στο βιβλίο αδειών με τα αντίστοιχα πραγματικά στοιχεία που αφορούν την άδεια, τις αποδοχές άδειας και το επίδομα άδειας

Κανονικά θα πρέπει να συμπληρωθούν στο έντυπο Ε11, μόνο οι ημέρες που χορηγήθηκαν στον εργαζόμενο, καθώς και οι πραγματικές αποδοχές άδειας και το επίδομα άδειας.

Στη περίπτωση όμως αυτή που (παρανόμως) δεν χορηγήθηκε ολόκληρη η άδεια εντός του διαστήματος που προβλέπεται, αν γίνει έλεγχος από το ΣΕΠΕ, η επιχείρηση είναι εκτεθειμένη σε κίνδυνο επιβολής υψηλού προστίμου.Σε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης αλλά και απόλυσης εργαζομένου ο οποίος δεν έχει λάβει το σύνολο της άδειας που δικαιούται θα πρέπει, εκτός της συμπλήρωσης των σχετικών στηλών του εντύπου Ε11, να αναγράφεται στη στήλη των παρατηρήσεων, ο λόγος της μη χορήγησης του συνόλου της δικαιούμενης άδειας.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αντιμετωπίζονται όπως και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Η χορήγηση της κανονικής τους άδειας μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους και κατ' αναλογία με το χρόνο απασχόλησής τους, είναι υποχρεωτική. Συνεπώς και η υποβολή εντύπου Ε11, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, είναι υποχρεωτική και για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Σε περίπτωση πολλαπλών καταχωρήσεων για τον ίδιο εργαζόμενο στο βιβλίο αδειών (δηλ. στον ίδιο εργοδότη με περισσότερες από μία συμβάσεις), πραγματοποιείται μία συνολική εγγραφή στο Ε11 με άθροιση του αριθμού ημερών δικαιούμενης άδειας και του αριθμού των ημερών της άδειας που έλαβε, καθώς και των αποδοχών άδειας και επιδόματος άδειας. Στο πεδίο των παρατηρήσεων μπορεί να καταχωρείται κάθε σχετική πληροφορία και επεξήγηση.

Να σημειωθεί ότι αίτημα για τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας ηλεκτρονικής υποβολής του εντύπου Ε11, δηλαδή του εντύπου για τη γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας, έναν μήνα αργότερα, υπέβαλε η ΠΟΦΕΕ στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Όπως εξηγεί η Ομοσπονδία, με το έντυπο Ε11 υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, εντός του μηνός Ιανουαρίου (από 01/01 έως και 31/01 εκάστου έτους), στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος και έχουν καταχωρηθεί στο Βιβλίο Αδειών.

«Με στόχο την ομαλότερη διεξαγωγή της διαδικασίας υποβολής του παραπάνω εντύπου, δεδομένου ότι μέσω των λογιστικών γραφείων εξυπηρετείται η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε θέματα προσωπικού και έχοντας υπόψη και τις υποχρεώσεις που έχουν οι συνάδελφοι Λογιστές – Φοροτεχνικοί με την έναρξη του έτους, ζητάμε την μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας ηλεκτρονικής υποβολής του εντύπου Ε11 κατά ένα μήνα μέχρι τις 29/02/2020», επισημαίνει η ΠΟΦΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα