Παραλίες 2020: Τι ισχύει για ηλιοθεραπεία, άμμο, ξαπλώστρες - Επικίνδυνα τα πλεξιγκλάς
Με τον κορονοϊό να έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας τους τελευταίους μήνες και ενώ το καλοκαίρι πλησιάζει, πολλοί αναρωτιούνται τι ισχύει για τις παραλίες το 2020, και συγκεκριμένα για την ηλιοθεραπεία, την άμμο αλλά και τις ξαπλώστρες.
Την απάντηση σχετικά με ηλιοθεραπεία, άμμο, ξαπλώστρες, έδωσαν μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Θαλάσσιας Μικροβιολογίας στο Τμήμα Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αδαμαντία Ευστρατίου και η επίκουρη καθηγήτρια με ειδικότητα
«Φέτος θα είναι τόσο ασφαλές να ξαπλώσει κανείς στην άμμο όσο ήταν και πέρυσι, πρόπερσι αλλά και πριν από δέκα χρόνια», λέει η κ. Ευστρατίου, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την επιβίωση του νέου κορονοϊού στην καυτή καλοκαιρινή άμμο. «Στην άμμο μπορεί να "έρθει" ο κορονοϊός, αν κάποιος άρρωστος βήξει και κάποια σταγονίδια καθίσουν πάνω στη σύστασή της. Οι συνθήκες όμως στις ελληνικές παραλίες το καλοκαίρι με την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες είναι τέτοιες, που αυτός δεν μπορεί να επιβιώσει πάνω στα μικρά σωματίδια της άμμου. Η επιβίωση ενός ιού που μάλιστα έχει επάνω του και λιπίδια -είναι δηλαδή ακόμη πιο εύκολο να καταστραφεί- πάνω σε ένα καυτό σωματίδιο άμμου δεν είναι εφικτή», εξηγεί, επισημαίνοντας πως ο SARS-CoV-2 πάνω στην καλοκαιρινή άμμο «δεν θα επιβιώσει, ακόμη και στις 10 το πρωί».
Παραλίες - μπάνιο στη θάλασσαΣε ό,τι αφορά το μπάνιο στη θάλασσα, αναφέρει πως κάνουμε κανονικά μπάνιο αλλά ισχύει ό,τι ακριβώς και όταν βρίσκεται κανείς σε οποιονδήποτε άλλο χώρο. «Αυτό που υπάρχει είναι το γενικό θέμα, δηλαδή τι θα γίνει αν κάποιος δίπλα μας είναι ασθενής, βήξει και βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από ενάμιση μέτρο. Αυτό όμως είναι κάτι που θα εξετάσουμε στο πλαίσιο του γενικού ζητήματος μετάδοσης οποιουδήποτε μικροργανισμού μέσω των σταγονιδιών», αναφέρει και προσθέτει: «Από το νερό της θάλασσας δεν θα πάρουμε τον κορονοϊό για να ασθενήσουμε».
Χαρακτηρίζει, δε, υπερβολικές και αποτέλεσμα φόβου «που δεν δικαιολογείται» τις συζητήσεις για χρήση πισινών που εκ του σχεδιασμού τους, λειτουργούν με χλώριο, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η υπερβολική χλωρίωση στις πισίνες πρέπει να αποφεύγεται, ενώ η διαδικασία πρέπει να γίνεται αργά το βράδυ και πριν κάνουν χρήση του χώρου οι λουόμενοι «ώστε το χλώριο να έχει μέχρι την ώρα κοινής χρήσης εξατμιστεί».
Κρατάμε αποστάσεις στις παραλίεςΑπό την πλευρά της, η κ. Τζωράκη τονίζει ότι «το να κρατάμε τις αποστάσεις είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και θα πρέπει να τηρηθεί ακόμη και στην παραλία. «Αυτό που έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα, τουλάχιστον στις μεγάλες οργανωμένες παραλίες, είναι πως για κάθε λουόμενο στη χώρα μας, την ώρα αιχμής, μπορεί να αντιστοιχούν ακόμη ενδεχομένως και δύο ή τέσσερα τ.μ. Πρέπει να ξέρουμε πως κάτω από 5 τ.μ ανά άτομο κάθε λουόμενος εκφράζει δυσαρέσκεια. Έχει έτσι παρατηρηθεί πως θα πρέπει να εξασφαλίζονται μίνιμουμ τα 5 τ.μ ανά λουόμενο στις παραλίες με βέλτιστη τιμή τα 8 τ.μ», εξηγεί, επισημαίνοντας πως για το φετινό καλοκαίρι θα είναι απαραίτητο να υπάρξουν αλλαγές.
«Σήμερα και εφόσον λάβουμε υπόψιν μας το ενάμιση μέτρο απόστασης που συστήνεται στις κοινωνικές επαφές, προτείνουμε ότι για κάθε λουόμενο, όταν τοποθετηθούν ομπρέλες π.χ δύο για έναν χώρο στον οποίο βρίσκεται μια τετραμελής οικογένεια, θα πρέπει να εξασφαλιστεί τουλάχιστον μια περιοχή 20 τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν πιο προσεκτικά και ίσως σε μικρότερο αριθμό οι ομπρέλες σε κάποιες παραλίες», τονίζει, επισημαίνοντας πως «δεν μπορούμε πια να τοποθετούμε όπως πριν τις ομπρέλες με μεγάλο αριθμό από ξαπλώστρες συνωστισμένο στο μπροστινό τμήμα της παραλίας»
Τι ισχύει για τα πλεξιγκλάς
Σε ό,τι αφορά την προοπτική τοποθέτησης ημίκλειστων κατασκευών από υλικά όπως πλεξιγκλάς, η κ. Τζωράκη λέει πως «είναι μια ιδέα που μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνη καθώς η παραλία είναι χώρος παιχνιδιού π.χ. για τα νεαρά παιδιά που μπορεί έτσι και να χτυπήσουν» και η κ. Ευστρατίου εξηγεί πως δεν υπάρχει θετικό υγειονομικό αποτύπωμα σε μια τέτοια κατασκευή. «Τούτα όλα τα σχέδια για περίεργες κατασκευές στην άμμο είναι υπερβολές και δεν έχουν καμία σχέση με τη δημόσια υγεία», σημειώνει.
Διαβάστε ακόμη:Μεταδίδεται ο κορονοϊός από τα τρόφιμα; Τι απαντούν οι ειδικοί
Αυτά είναι τα φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν και προστατεύουν από τον κορονοϊό
Κεραμέως: Ανοιχτά σχολεία γιατί τα παιδιά είναι ασφαλής πληθυσμιακή ομάδα - Δε χρειάζεται απολύμανση
Νέα έκκληση του ΟΗΕ για τον κορονοϊό - Λίστα με τις ευάλωτες χώρες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θρήνος για τον Γιώργο Μαυρίδη – Η σπαρακτική ανάρτηση
- Έρευνα: Γιατί σε λίγο καιρό δεν θα φοράει κανείς γυαλιά
- Τραγωδία: Νεκρή πασίγνωστη τραγουδίστρια
- Σφραγίζεται για 23 ημέρες η «Δεξαμενή» στο Κολωνάκι -Πρόστιμο 5.000 ευρώ
- Μια χώρα ξέφραγο αμπέλι όπου όλοι οι υποκριτές μαζεύτηκαν στην Αγία Παρασκευή
- Κάπως... έτσι δείχνει η Meghan Markle χωρίς make up
- «Ράδιο Αρβύλα»: Σφοδρές αντιδράσεις για βίντεο που σατιρίζει την Θεία Κοινωνία
- Διαμαρτυρία καλλιτεχνών στις 12 στη Βουλή – Ανακοινώσεις Μενδώνη για μέτρα στήριξης
- Κεραμέως: Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και το ενδεχόμενο κρούσματος σε σχολική μονάδα
- Αποστάσεις και στις παραλίες: «Κολλάει» ο κορονοϊός από ξαπλώστρες και άμμο; – Τι λένε οι ειδικοί
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Μεταδίδεται ο κορονοϊός από τα τρόφιμα; Τι απαντούν οι ειδικοί
- Νέα έκκληση του ΟΗΕ για τον κορονοϊό - Λίστα με τις ευάλωτες χώρες
- Παραλίες 2020: Τι ισχύει για ηλιοθεραπεία, άμμο, ξαπλώστρες - Επικίνδυνα τα πλεξιγκλάς
- Με... μεμβράνες οικιακής χρήσης το μάθημα της Πληροφορικής στα σχολεία
- Κεραμέως: Ανοιχτά σχολεία γιατί τα παιδιά είναι ασφαλής πληθυσμιακή ομάδα - Δε χρειάζεται απολύμανση
- Υιοθεσία - αναδοχή παιδιών: Εκπαίδευση σε υποψήφιους γονείς
- Πώς θα γίνει η μείωση φόρου στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια
- Καιρός: Θερμοκρασίες για... μπάνια την επόμενη εβδομάδα, μέσα Μαΐου με ζέστη Αυγούστου
- Χαλαρώνουν τα μέτρα: Και δεύτερος επιβάτης για μεταφορά με ταξί
- Αυτά είναι τα φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν και προστατεύουν από τον κορονοϊό

- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Παραλίες 2020: Τι ισχύει για ηλιοθεραπεία, άμμο, ξαπλώστρες - Επικίνδυνα τα πλεξιγκλάς
- Καιρός: Θερμοκρασίες για... μπάνια την επόμενη εβδομάδα, μέσα Μαΐου με ζέστη Αυγούστου
- Πώς θα γίνει η μείωση φόρου στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια
- Κεραμέως: Ανοιχτά σχολεία γιατί τα παιδιά είναι ασφαλής πληθυσμιακή ομάδα - Δε χρειάζεται απολύμανση
- Χαλαρώνουν τα μέτρα: Και δεύτερος επιβάτης για μεταφορά με ταξί
- Καλοκαίρι χωρίς δυνατή μουσική και events με συναυλίες και dj's στα beach bars
- Αυτά είναι τα φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν και προστατεύουν από τον κορονοϊό
- Υιοθεσία - αναδοχή παιδιών: Εκπαίδευση σε υποψήφιους γονείς
- Νέα έκκληση του ΟΗΕ για τον κορονοϊό - Λίστα με τις ευάλωτες χώρες
- Μεταδίδεται ο κορονοϊός από τα τρόφιμα; Τι απαντούν οι ειδικοί
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Ύδρα αποκτά βρεφονηπιακό σταθμό με την… υπογραφή της Περιφέρειας Αττικής
- Καραμανλής: Πυκνώνουν τα δρομολόγια στα ΜΜΜ – Τι θα γίνει με τον δεύτερο επιβάτη στα ταξί
- Νοσοκομείο Κέρκυρας «Αγία Ειρήνη» προσλήψεις: Προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 44 θέσεις εργασίας
- Δημιουργήθηκε το πρώτο ρομπότ που παίζει και γράφει μουσική
- Τα «ερωτηματικά» του διπλού φονικού στα Ανώγεια
- Τα 5 βήματα της «επιστροφής» για την Ολλανδία - Τα κοινά σημεία με την Ελλάδα
- ΠΑΟΚ: Νέος δυνατός μνηστήρας για Γιαννούλη (photos+video)
- Η Κύπρος κατήγγειλε στον ΟΗΕ τουρκο-λιβυκή συμφωνία και παράνομες γεωτρήσεις
- Γιορτή της Μητέρας: Ποιες διάσημες Ελληνίδες απέκτησαν παιδί με υιοθεσία (pics)
- Καβάλα: Βρήκαν άδειες καρέκλες κλειστής καφετέριας και κάθισαν να πιούν καφέ!