Παρακολουθήσεις: Εκδόθηκε η ΠΝΠ για τις αλλαγές στην ΕΥΠ, η κομβική ημερομηνία για την πολιτική αντιπαράθεση

Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών τόνισε την Τρίτη πως υπάρχουν ήδη τα πρώτα ευρήματα από τον έλεγχο της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ενώ ο έλεγχος συνεχίζεταιΥπ.

Στη Βουλή αναμένεται να κορυφωθεί η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα της παρακολούθησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που ορίστηκε για τις

22 Αυγούστου.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε την Τρίτη, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι επιβάλλεται η άμεση και πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά και η θωράκιση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Η απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και η διαφάνεια της κρατικής δράσης δεν συνιστά μόνον εγγύηση των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά τον πιο κρίσιμο δείκτη της ποιότητας της δημοκρατίας μας, σημείωσε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Παρέμβαση, παράλληλα, έκανε κι η Κομισιόν, με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χαρακτηρίζει απάραδεκτη οποιαδήποτε απόπειρα παράνομης πρόσβασης σε δεδομένα πολιτών.

Τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους για να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Εκδόθηκε η ΠΝΠ για τις αλλαγές στην ΕΥΠ

Σημειώνεται πως το βράδυ της Τρίτης εκδόθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προβλέπει την έγκριση και από εισαγγελέα Εφετών για την ενεργοποίηση της εντολής επισύνδεσης, αλλά και την παροχή γνώμης από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την τοποθέτηση νέου διοικητή της ΕΥΠ.

Πιο συγκεκριμένα, ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ θα διενεργείται μετά από τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ενώ για την άρση του απορρήτου θα απαιτείται έγκριση μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών.

Στις 22 Αυγούστου η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής

Η 22η Αυγούστου - που ανοίγει εσπευσμένα η Βουλή - είναι η πιο κομβική ημερομηνία, καθώς θα συγκληθεί η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Στη διάρκεια αυτής θα οριστούν ημερομηνίες για:

Την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση. Την σύγκληση της Επιτροπής θεσμών και διαφάνειας Την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το εύρος της μπορεί να ανοίξει χρονολογικά (σίγουρα απο την περίοδο από το 2015 λένε πληροφορίες) με στόχο να φανεί πως οι αντίστοιχες διοικήσεις της ΕΥΠ στο παρελθόν διαχειρίστηκαν τέτοιες παθογένειες, αν τις διαχειρίστηκαν και όχι για να γίνει συμψηφισμός ή εκμετάλλευση γεγονότων. Η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ

Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι «ο έλεγχος που αφορά την καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, έχει ήδη αποφέρει τα πρώτα ευρήματα, βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί για την πλήρη και από πάσης απόψεως διερεύνηση της υποθέσεως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ».

Προσέθεσε ακόμη ότι η ΑΔΑΕ είναι «η κατ’ εξοχήν αρμόδια με βάση το ίδιο το Σύνταγμα Αρχή (άρθρο 19 §2) για την διασφάλιση του θεμελιώδους και απολύτως απαραβίαστου δικαιώματος στο απόρρητο και την ιδιωτικότητα των επικοινωνιών, χωρίς το οποίο δεν νοείται κράτος δικαίου και δημοκρατικός βίος.

»Είναι, τέλος, έτοιμη να υποβάλει αρμοδίως συγκεκριμένες προτάσεις, μέρος των οποίων έχει ήδη αποτυπωθεί στις ετήσιες εκθέσεις της προς την Βουλή των Ελλήνων, για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και την περαιτέρω θωράκιση του απορρήτου των επικοινωνιών».

#ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ #ΕΥΠ #ΝΙΚΟΣ_ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ #ΒΟΥΛΗ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα