Πανηγυρικό κλίμα στο Eurogroup - Τεχνικός σύμβουλος παραμένει το ΔΝΤ

Πανηγυρικό ήταν το κλίμα μετά την επίτευξη συμφωνία στο Eurogroup για το Ελληνικό χρέος. Λαγκάρντ, Σεντένο, Γιούνκερ, Μοσκοβισί επισήμαναν την σημασία της συμφωνίας και την νέα μέρα που ξημερώνει για την χώρα.

Γιούνκερ

Την απόφαση του Eurogroup για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μέσω Twitter.

«Η συμφωνία του Eurogroup

ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα. Θα αγωνίζομαι πάντα για να βρίσκεται η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή προσήλωση του. Οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες», έγραψε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

{https://twitter.com/JunckerEU/status/1009939341207105536}

Σεντένο

«Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής βοήθειας», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, από το Λουξεμβούργο, τονίζοντας ότι τo Εurogroup συμφώνησε στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του και την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

"Η Eλλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και το Eurogroup εκπλήρωσε το δικό του μέρος της συμφωνίας», ανέφερε ο Μ. Σεντένο.

Ο Μ. Σεντένο τόνισε ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος στις 20 Αυγούστου, θα διατηρήσει τα επιτεύγματα που έχει επιτύχει και ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει μόνη της αυτές τις μεταρρυθμίσεις, κάτι το οποίο θα είναι και το κλειδί για τη τόνωση των επενδύσεων και της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, σημείωσε ο Μ. Σεντένο.

Μοσκοβισί

Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι το Eurogroup συμφώνησε σε ένα αξιόπιστο και εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων για το χρέος που θα ελαφρύνει σημαντικά το ελληνικό χρέος και θα επιτρέψει στη χώρα να σταθεί στα πόδια της και να καθησυχάσει τους εταίρους της και τους επενδυτές.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «ιστορική στιγμή», η οποία όπως είπε είναι συγχρόνως και συγκινητική. «Μετά από οχτώ χρόνια η κρίση φτάνει στο τέλος της για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη στο σύνολό της. Σήμερα ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο», ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος, υπενθυμίζοντας ότι ο κίνδυνος της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη εμφανίστηκε δύο φορές, το 2012 και το 2015.

Ντράγκι

Τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μετά τη σημερινή απόφαση του Eurogroup επισημαίνει με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ολόκληρη η δήλωση του Μ. Ντράγκι:

«Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση από την Ελλάδα των προαπαιτούμενων. Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESΜ. Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκε από το Eurogroup θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα. Η παραμονή της Ελλάδας στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της συμπαγούς δημοσιονομικής πολιτικής είναι κλειδί. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο σε περίπτωση αρνητικών οικονομικών εξελίξεων».

Ρέγκλινγκ

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε και αυτός για μια «ιστορική στιγμή», σημειώνοντας ότι μέσα στα 8 χρόνια της ελληνικής κρίσης έγιναν πολλά και υπήρξαν πολλές δραματικές νύχτες.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ συνεχάρη την Ελλάδα που επέτυχε την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Συγχρόνως, τόνισε ότι η Ελλάδα έλαβε μια «άνευ προηγουμένου» χρηματοοικονομική βοήθεια, τη μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ στον κόσμο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι από την αρχή της κρίσης, εκταμιεύτηκαν περίπου 240 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα εξοικονομεί ετησίως περί τα 12 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της, ως αποτέλεσμα των ευνοϊκών όρων δανεισμού του ESM.

Λαγκάρντ

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι συμμερίζεται τη συγκίνηση του Πιερ Μοσκοβισί.

Τόνισε ότι το ΔΝΤ, την επόμενη εβδομάδα, θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη βάση του άρθρου 4. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πια χρόνος για να ενεργοποιήσει το Ταμείο ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά επισήμανε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει πλήρως δεσμευμένο στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή περίοδο, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου όταν βγήκαν από το πρόγραμμα.

Η Κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι το ΔΝΤ έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την πλευρά των ευρωπαίων, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκαν, σε συνδυασμό με το υψηλό ταμειακό απόθεμα που δημιουργείται δίνουν "χωρίς αμφιβολία", τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα