Πανελλήνιες: Δεν καταργούνται όπως υποσχόταν, μηχανογραφικό από την Β΄Λυκείου, εξετάσεις ανά νομό - «Σκιές» που τονώνουν την παραπαιδεία

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργεί τις πανελλήνιες όπως υποσχόταν αλλά δημιουργεί νέο κύκλο παραπαιδείας, δημιουργώντας εξετάσεις σε επίπεδο περιφέρειας για την περάτωση της δευτεροβάθμιας παιδείας.

Οι φετινοί μαθητές της Β’ Λυκείου θα συμπληρώσουν το καλοκαίρι του 2019 ένα μίνι μηχανογραφικό μόλις 10 σχολών. Oσα τμήματα δεν έχουν συγκεντρώσει υψηλό αριθμό ενδιαφέροντος αυτόματα

θα μετατρέπονται σε «Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης» και θα δέχονται φοιτητές χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις. Κάθε χρόνο ο αριθμός, το είδος και η ειδικότητα αυτών των τμημάτων θα αλλάζει, μετατρέποντας την ελεύθερη πρόσβαση σε… εκλογική διαδικασία, όπου αντί να κερδίζει ο πιο δημοφιλής, κερδίζει αυτός που δήλωσε την επιλογή που ενδιαφέρει τους λιγότερους.

Το νέο σύστημα πρόσβασης σε ΑΕΙ που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας περιορίζει το Λύκειο σε δύο τάξεις (Α’ και Β’) και μετατρέπει την Γ’ Λυκείου σε φροντιστηριακό έτος. Διπλές εξετάσεις, ενδοσχολικές και πανελλαδικές στα ίδια μαθήματα, διπλό μηχανογραφικό, περιορισμένες επιλογές για εισαγωγή σε σχολές και τμήματα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του. Εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν με οργή και αμφισβήτηση τις νέες αλλαγές κάνοντας λόγο για ένα σύστημα συρραφής –και μάλιστα κακοφτιαγμένης– όλων των προηγούμενων προτάσεων που έχουν ακουστεί κατά καιρούς από την πολιτική ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ του υπουργείου Παιδείας.

Η σημαντικότερη αλλαγή που φέρνει ο Κώστας Γαβρόγλου στις Πανελλήνιες είναι ο διαχωρισμός σχολών σε ελεύθερης και μη ελεύθερης πρόσβασης. Πώς θα γίνεται ο διαχωρισμός;

-Οι μαθητές που φέτος θα φοιτήσουν στη Β’ Λυκείου, μετά την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς θα κληθούν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο. Θα έχουν περιορισμένη δυνατότητα επιλογής σχολών/τμημάτων, περίπου 10. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι δεν υποβάλλουν μηχανογραφικό τον Ιούλιο του 2019 δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλήνιες του 2020.

-Στη φετινή Β’ Λυκείου το υπουργείο Παιδείας έχει σχεδιάσει να πραγματοποιηθεί μάθημα Επαγγελματικού Προσανατολισμού για κάθε ομάδα Προσανατολισμού, ώστε να είναι προετοιμασμένοι οι μαθητές για τη συμπλήρωση μηχανογραφικού δελτίου τον Ιούλιο του 2019.

-Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία των μηχανογραφικών δελτίων, θα καταμετρηθούν οι προτιμήσεις των μαθητών. Βάσει του αριθμού εισακτέων των σχολών, σε όσες η ζήτηση είναι χαμηλότερη από την προσφορά (π.χ. αν ένα τμήμα έχει 150 θέσεις και το δηλώσουν 100 μαθητές), αυτόματα το τμήμα θα ενταχθεί στην κατηγορία «Τμήμα Ελεύθερης Πρόσβασης» ή αλλιώς «ΤΕΠ».

-Τα υπόλοιπα τμήματα που έχουν συγκεντρώσει υψηλό ενδιαφέρον, με πολύ μεγαλύτερη ζήτηση από τις προσφερόμενες θέσεις, θα υπάγονται στο δεύτερο μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν οι μαθητές, τον Ιούλιο του 2020, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των Πανελληνίων. Αυτά τα τμήματα ονομάζονται «Τμήματα Πρόσβασης μόνο με Πανελλαδικές Εξετάσεις» ή αλλιώς ΤΠΠΕ».

-Τον Φεβρουάριο του 2020 οι μαθητές που έχουν δηλώσει στο μίνι μηχανογραφικό τους Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης λαμβάνουν την τελική απόφαση για το αν θέλουν να εισαχθούν σε αυτά χωρίς Πανελλήνιες ή αν θέλουν να μπουν στην εξεταστική διαδικασία. Στην πρώτη περίπτωση εισάγονται στα τμήματα αμέσως μετά την αποφοίτησή τους από το Λύκειο μόνο με απολυτήριο Λυκείου. Στη δεύτερη «χάνουν» τη θέση τους στα ΤΕΠ και εξετάζονται πανελλαδικώς για να διεκδικήσουν κάποια θέση σε άλλο τμήμα ή σχολή.

-Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΤΕΠ δεν θα απουσιάζουν από το μηχανογραφικό δελτίο του 2020. Επιθυμία του υπουργείου Παιδείας είναι να δίνεται ένα μέρος των θέσεων και σε όσους εξετάζονται πανελλαδικά.

Βέβαια, ήδη έχουν εκφραστεί φόβοι για παράδοξα και παθογένειες. Αρκετοί κρίνουν ότι το μίνι μηχανογραφικό θα το εκμεταλλευτούν οι μαθητές για την ελεύθερη πρόσβαση σε πανεπιστήμια και όχι όπως υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας για να τη δήλωση σχολών που πραγματικά επιθυμούν να εισαχθούν. Παράλληλα, πολύ πιθανόν να καταγραφεί το παράδοξο να έχει περάσει κάποιος με απολυτήριο Λυκείου (βάση του 10) σε ένα τμήμα και κάποιος άλλος με πανελλήνιες να εισαχθεί με βαθμό κάτω από τη βάση.

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε χτες το πρωί ο υπουργός Παιδείας, κ. Γαβρόγλου είναι οι εξής:

Αναλυτικά οι αλλαγές περιλαμβάνουν:

- Οι εγκύκλιες σπουδές θα ολοκληρώνονται στην Β Λυκείου και η Γ Λυκείου θα είναι προπαρασκευαστική τάξη στην ανωτάτη εκπαίδευση.

- Οι τρεις ομάδες προσανατολισμού γίνονται τέσσερις και σε κάθε μια αντιστοιχεί ένας επιστημονικό πεδίο.

- Τα βασικά μαθήματα κάθε ομάδας ίδια με κάθε Ομάδας Προσανατολισμού. Τα Λατινικά καταργούνται στην εξέταση των πανελλαδικών και αντικαθίστανται από την Κοινωνιολογία

- Η Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Επιστημών διαιρείται σε δυο Ομάδες (Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας)

- Κάθε Ομάδα Προσανατολισμού θα περιλαμβάνει μόνο τα μαθήματα στα οποία οι υποψήφιοι θα εξεταστούν τόσο για το Απολυτήριο όσο και για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι συντελεστές βαρύτητας καταργούνται και όλα τα μαθήματα θα έχουν την ίδια βαρύτητα.

- Για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο προβλέπονται τρία μαθήματα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (6 ώρες), Θρησκευτικά (1 ώρα) και Φυσική Αγωγή (2 ώρες), ενώ για το εσπερινό Γενικό Λύκειο προβλέπονται δυο μαθήματα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα (6 ώρες) και Θρησκευτικά (1 ώρα).

- Επιπλέον για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο προβλέπονται δύο διδακτικές ώρες για ένα μάθημα επιλογής. Στις επιλογές περιλαμβάνονται ειδικά μαθήματα που οι υποψήφιοι πιθανώς θα χρειαστούν για την εισαγωγή τους σε κάποια τμήματα.

- Η ύλη θα αυξηθεί σε κάποια μαθήματα αλλά δεν θα υπάρξει αναλογικά και αύξηση ωρών.

- Για ημερήσιο Γενικό Λύκειο προβλέπονται τρεις ώρες ανά εβδομάδα, μια ώρα για κάθε ένα από τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού κατά τις οποίες κάθε εκπαιδευτικός θα είναι διαθέσιμος για συνεργασία με μαθητές του συζήτηση εργασιών κλπ

Τα βασικότερα σημεία

- Οι βαθμοί των τετραμήνων θα διαμορφώνονται για όλα τα μαθήματα εκτός Φυσικής Αγωγής από ωριαία διαγωνίσματα και εργασίες όπως σήμερα.

- Οι γραπτές ενδοσχολικές εξετάσεις θα γίνονται στα τέσσερα εξάωρα μαθήματα, τα ίδια στα οποία θα εξετάζονται στην συνέχεια όσοι επιλέξουν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

- Τα σχολεία θα χωριστούν ανά Ομάδες ανά Δήμο στις μεγάλες πόλεις και ανά Νομό στην επαρχία. Τα θέμα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζεται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα και το τελικό διαγώνισμα θα προκύπτει μετά από κλήρωση ομάδας θεμάτων μέσα από ένα μεγαλύτερο πλήθος.

- Ο βαθμός για κάθε γραπτώς εξεταζόμενο μάθημα θα προκύπτει με βαρύτητα 40% για την τελική ενδοσχολική εξέταση και 60% για τον βαθμό των δυο τετραμήνων. Για τα άλλα μαθήματα ο τελικός βαθμός θα προκύπτει κατά 100% από τον βαθμό των δυο τετραμήνων. Ο βαθμός του απολυτηρίου θα προκύπτει από τον μέσο όρο όλων των μαθημάτων που θα διδάσκονται στην Γ Λυκείου.

- Ο βαθμός του απολυτηρίου συμμετέχει στην διαμόρφωση του βαθμού πρόσβασης στα ΑΕΙ για όσους επιλέξουν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις

- Θα υπάρχουν «τμήματα ελεύθερης πρόσβασης» στα οποία οι υποψήφιοι θα μπαίνουν μόνο με το απολυτήριο τους (χαμηλής ζήτησης)

Το νέο πρόγραμμα της Γ Λυκείου

Μείωση Θρησκευτικών κατά μία ώρα
Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 6 ώρες
Φυσική Αγωγή 2 ωρες
Σύνολο ωρών 9 ώρες

Οι μαθητές θα επιλέγουν ένα από τα μαθήματα: Ξένη γλώσσα (Αγγλικά, Γαλλικά ή Γερμανικά), Ελεύθερο σχέδιο, Γραμμικό σχέδιο (2 ώρες)

Ομάδες Προσανατολισμού

(6 ώρες κάθε μάθημα συν 1 ώρα ανά μάθημα σε συνεργασία με εκπαιδευτικό)

- Ανθρωπιστικών Σπουδών: Αρχαία ελληνικά, Ιστορία, Κοινωνιολογία (καταργούνται τα Λατινικά)

- Θετικών σπουδών: Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά

- Σπουδών Υγείας: Φυσική, Χημεία, Βιολογία

- Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής: Μαθηματικά, Ανάπτυξη εφαρμογών σε Προγραμματιστικό περιβάλλον και Οικονομία

«Η πρόταση που σας παρουσιάζουμε διαμορφώθηκε με βάση την πρόταση του ΙΕΠ, του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία που έγινε το 2015-16, των σχετικών συζητήσεων της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με εκπαιδευτικούς φορείς και εκπαιδευτικούς και μετά από συστηματική μελέτη των συστημάτων που ισχύουν σε άλλες χώρες» τόνισε ο κ. Γαβρόγλου επισημαίνοντας οτι το σύστημα έχει πολλές ασφαλιστικές δικλείδες καμία αποτυχία δεν στερεί τον υποψήφιο από την είσοδό του στο Πανεπιστήμιο,επισημαίνοντας οτι βασικός στόχος είναι η πάταξη της παραπαιδείας.

Keywords
πανελληνιες 2013, πανελληνιες 2011, πανελληνιες 2012, πανελληνιες, μηχανογραφικο, εξετασεις, υπουργείο παιδείας, καλοκαιρι, πανελλαδικες 2012, αει, συριζα, προσφορες, σχολεια, βουλη, θεματα πανελληνιων, βασεις πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2012, κληρωση, ηγεσια, θεμα, θρησκευτικα, προγραμμα, σχολες, υλη, υπουργείο παιδείας, φυσικη, χημεια, ωρα, αγωγη, αει, αυξηση, αξιζει, αρχαια, αρχαια ελληνικα, β λυκειου, γαλλικα, γινεται, γινονται, γλωσσα, δευτερο, δυνατοτητα, δηλωση, διπλο, εγινε, εκπαιδευση, εβδομαδα, επιθυμια, ετος, ιδια, ειδος, κυβερνηση, κοινωνιολογια, λατινικα, λυκειο, λογο, μαθηματικα, μινι, νεοελληνικη γλωσσα, ομαδα, πεδιο, περιβαλλον, πρωι, συζητηση, συνεχεια, σχεδιο, τμημα, τρια, υπουργος παιδειας, ωρες, δικαιωμα, εξεταστικη, ελληνικα, υπουργειο, κωστας, μελετη, ομαδες, οργη, πληροφοριες, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα