Πανελλήνιες: Απαντήσεις στο θέμα έκθεσης 2021 και Νεοελληνικής Γλώσσας από Μεθοδικό και Dnews

Με χαμόγελα και με λιγότερο άγχος εξήλθαν από τα εξεταστικά κέντρα οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2021 που διαγωνίζονται από το πρωί στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Όλες οι προτεινόμενες απαντήσεις στο θέμα έκθεσης από την Ομάδα του Μεθοδικό

«Δεν ήταν πολύ δύσκολα τα θέματα της ΄Νεοελληνικής Γλώσσας γιατί αφορούσαν κυρίως το μέλλον μας και τον επαγγελματικό μας προσανατολισμό»

λένε τα παιδιά. «Κατά 70% ήταν εύκολα», υποστηρίζει ένας άλλος μαθητής. Εκεί που πιθανόν να υπήρξαν κάποιες δυσκολίες είναι στο ποίημα του Γκάτσου (Στον Σείριο), που τους ζητείτε ερμηνευτική απόδοση για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην πρωτη μεταπολεμική περίοδο της χώρας.

Το πρώτο κείμενο στο θέμα έκθεσης με τίτλο «Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο» αποτελεί περίληψη μιας έρευνας για το πως θα είναι η ζωή το 2025 σε έναν τηλεκοσμο όπου το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν και το 39% ότι θα είναι καλύτερα. Σύμφωνα με τα όσα είπαν οι μαθητές αυτό ήταν και το πιο εύκολο θέμα. Το δεύτερο με τίτλο «Σωρεύουμε δυνάμεις ανάμεσα στα μελλοντικά ερείπια» αφορούσε τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό ως κομμάτι της σχολικής τους πορείας. Και αυτό χαρακτηρίστηκε σχετικά βατό.

Το Dnews, μαζί με το φροντιστήριο Μεθοδικό δημοσιεύουν τις λύσεις και τις απαντήσεις για τα θέματα αλλά και τον σχολιασμό.

Σύμφωνα με την Ηρώ Μαρκάκη των φροντιστηρίων Μεθοδικό τα σημερινά θέματα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας περιλαμβάνουν κείμενα αναφοράς με θεματικό κέντρο τις προσδοκίες, τις φιλοδοξίες και τις επαγγελματικές προοπτικές των νέων με το θέμα ανάπτυξης να αναφέρεται στα εφόδια που απαιτούνται στη νέα πραγματικότητα και στις δράσεις των νέων με στόχο τη βελτίωση του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα, στο Α ερώτημα ζητήθηκε περίληψη παραγράφου του κειμένου ΙΙ που δεν αναμένεται να δυσκολέψει τους υποψηφίους, που καλούνται να συμπυκνώσουν και να αναδιηγηθούν το νόημα των δύο απόψεων που αναφέρονται. Στη συνέχεια, οι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής από το κείμενο Ι επίσης δεν παρουσιάζουν μεγάλη δυσκολία, όπως και τα υπόλοιπα ερωτήματα του θέματος που δεν είναι εξεζητημένα και στα οποία σίγουρα μπορούν να απαντήσουν όλοι οι υποψήφιοι.

Σχετικά με τη Λογοτεχνία οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε ερώτηση σε ποίημα του Ν. Γκάτσου και να τεκμηριώσουν την απάντησή τους βασισμένοι σε κειμενικούς δείκτες. Στο τελευταίο ερώτημα που αφορά στην αναγνωστική ανταπόκριση καλούνται οι μαθητές να απαντήσουν με καθαρά προσωπική άποψη τεκμηριωμένη χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Σχετικά με το Θέμα Δ (Θέμα Ανάπτυξης - Έκθεση) ο διαχωρισμός των ζητουμένων καθιστά σαφή και ασφαλή προσέγγιση η οποία και απαιτεί τη γενική γνώση και δεν περιορίζεται σε μια θεματική ενότητα. Σε γενικές γραμμές είναι βατά και κλιμακούμενης δυσκολίας και όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στο βαθμό που έχουν καλλιεργήσει την ικανότητα παραγωγής λόγου. Τα πρώτα θέματα δεν αναμένεται να δυσκολέψουν τους υποψηφίους ενώ τα θέματα παραγωγής λόγου (ερώτημα λογοτεχνίας και έκθεση) είναι αυτά που θα καθορίσουν τους υποψηφίους που θα επιτύχουν υψηλές βαθμολογίες. Από την Ομάδα Φιλολόγων του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ

Στους υποψηφίους δόθηκε από άρθρο του ημερήσιου τύπου με τίτλο «Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο», ενώ τους δόθηκε και κείμενο του Νίκου Γκάτσου, «Κείμενα της νεότερης λογοτεχνίας (και απόψεις για την ποίηση), Γ. Σπανός κ.ά, 1987».

Δείτε τις ενδεικτικές απαντήσεις της Νεοελληνικής Γλώσσας για τις Πανελλήνιες από την Ομάδα Φιλολόγων του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ

Οι απαντήσεις θα συμπληρώνονται διαρκώς Οι αντιδράσεις και οι εκτιμήσεις των υποψηφίων των ΓΕΛ πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών

Με χαμόγελα και με λιγότερο άγχος εξέρχονται από τα εξεταστικά κέντρα οι υποψήφιοι των πανελληνίων που διαγωνίζονται από το πρωί στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

«Δεν ήταν πολύ δύσκολα τα θέματα γιατί αφορούσαν κυρίως το μέλλον μας και τον επαγγελματικό μας προσανατολισμό» λένε τα παιδιά. «Κατά 70% ήταν εύκολα», υποστηρίζει ένας άλλος μαθητής. Εκεί που πιθανόν να υπήρξαν κάποιες δυσκολίες είναι στο ποίημα του Γκάτσου (Στον Σείριο), που τους ζητείτε ερμηνευτική απόδοση για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην πρωτη μεταπολεμική περίοδο της χώρας.

Το πρώτο κείμενο με τίτλο «Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο» αποτελεί περίληψη μιας έρευνας για το πως θα είναι η ζωή το 2025 σε έναν τηλεκοσμο όπου το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν και το 39% ότι θα είναι καλύτερα. Σύμφωνα με τα όσα είπαν οι μαθητές αυτό ήταν και το πιο εύκολο θέμα. Το δεύτερο με τίτλο «Σωρεύουμε δυνάμεις ανάμεσα στα μελλοντικά ερείπια» αφορούσε τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό ως κομμάτι της σχολικής τους πορείας. Και αυτό χαρακτηρίστηκε σχετικά βατό.

Οι εξετάσεις για τα ΓΕΛ συνεχίζονται κανονικά την Τετάρτη με τα μαθήματα των Αρχαίων, τα μαθηματικά και της βιολογίας ενώ υπενθυμίζεται ότι αύριο ρίχνονται στη μάχη και οι μαθητές των ΕΠΑΛ με τα Νέα Ελληνικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα