Πανελλήνιες 2019: Αυτές είναι οι αλλαγές σε μαθήματα και εξετάσεις

Οι φετινοί μαθητές της Β’ Λυκείου είναι εκείνοι που θα εγκαινιάσουν του χρόνου (2019-2020) μία τάξη στην οποία θα διδάσκονται μόλις 7 μαθήματα -αντί των 15 που ισχύει μέχρι σήμερα- εκ των οποίων τα 4 για 6 έξι ώρες την εβδομάδα.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα μάλιστα αλλάζει ριζικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», ελλείψει κονδυλίων και χρόνου, τα βιβλία των μαθητών θα παραμείνουν τα ίδια, ενώ ακόμα και για τη νέα προσθήκη της Κοινωνιολογίας επιστρατεύονται παλαιότερα βιβλία, απλά για να έχουν στα χέρια τους

ένα εγχειρίδιο οι μαθητές.

Η πρόταση που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) προβλέπει τα νέα προγράμματα σπουδών στα 10 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Παλιά εγχειρίδια, συρραφή βιβλίων και κεφαλαίων και ενδεικτικές δραστηριότητες με αφορμή τη γεωμετρική αύξηση των ωρών διδασκαλίας είναι τα χαρακτηριστικά της πρότασης, που αποτελεί μεταβατικό στάδιο έως τη συγγραφή νέων εγχειριδίων.

Αυτές είναι οι αλλαγές στα 10 μαθήματα

Οι βασικές αλλαγές παρατηρούνται στα θετικά μαθήματα ενώ στα υπόλοιπα δεν παρατηρούνται μεγάλες μεταβολές στην ύλη. Οι εκπαιδευτικοί μάλιστα παραδέχονται πως η αύξηση τωνη κεφαλαίων είναι μικρή συγκριτικά με την αύξηση των ωρών.

Ποιες είναι οι αλλαγές:

Στα θεωρητικά μαθήματα δεν παρατηρείται αύξηση κεφαλαίων. Μόνο στη Νεοελληνική Γλώσσα εμπλουτίζονται μέσω σημειώσεων τα ήδη υπάρχοντα κεφάλαια.Στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης προστίθεται η ύλη του βιβλίου Μαθηματικών Γενικής Παιδείας: στατιστική, πιθανότητες και συνδυαστική.Στη Φυσική προστίθεται τα μαγνητικά πεδία, τα εναλλασσόμενα ρεύματα και οι ηλεκτρικές ταλαντώσεις.Στη Βιολογία προστίθεται κεφάλαιο για την Εξέλιξη.Στη Χημεία έχουν γίνει πολλές προσθέσεις ενοτήτων, καθώς και ολόκληρο το κεφάλαιο της θερμοχημείας.Στην Κοινωνιολογία, η οποία αποτελεί καινούρια προσθήκη στη Γ’ Λυκείου, αντικαθιστώντας τα Λατινικά, εκτός του βιβλίου, το οποίο είναι παλαιότερη έκδοση, θα δοθεί στους μαθητές επιπλέον υλικό. Στόχος είναι να καλυφθεί το «χρονικό χάσμα» μεταξύ της παλιάς έκδοσης του βιβλίου και της σύγχρονης πραγματικότητας, κατά τη διδασκαλία του μαθήματος.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα τα παραπάνω εξεταζόμενα μαθήματα πρόκειται να έχουν 6 διδακτικές ώρες ανά εβδομάδα.

Επιπλέον στα προγράμματα σπουδών προστίθενται η Φυσική Αγωγή (2 ώρες), τα Θρησκευτικά (1 ώρα) και μαθήματα επιλογής (ένα μάθημα 2 ωρών).

Keywords
Τυχαία Θέματα