Πανελλαδικές 2019: Η τέχνη και ο ρόλος του καλλιτέχνη το θέμα έκθεσης ΕΠΑΛ, κείμενα των Αλμπέρ Καμύ και Άλντα Μερίνι

Πανελλαδικές εξετάσεις 2019: Το θέμα έκθεσης που έπεσε σήμερα (6/6) στα ΕΠΑΛ είναι «Τέχνη και ο ρόλος του καλλιτέχνη». Τα κείμενα των Αλμπέρ Καμύ και Άλντα Μερίνι

Πιο αναλυτικά, για τις Πανελλαδικές 2019 οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ διαγωνίστηκαν στο θέμα έκθεσης

στις 6 Ιουνίου στο οποίο κεντρικός άξονας ήταν «η τέχνη και ο ρόλος του καλλιτέχνη». Τα Dikaiologitika News σας παρουσιάζουν μία πρώτη ανάλυση του θέματος ενώ σε λίγη ώρα θα σας αναρτήσουμε τις απαντήσεις για το θέμα στα Νέα Ελληνικά. 

Ποιος είναι ο Αλμπέρ Καμύ

Ο Αλμπέρ Καμύ γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1913 στην Αλγερία από πατέρα Γάλλο χωρικό, μητέρα Ισπανίδα και μεγάλωσε μέσα στην ένδεια. Είχε έναν ακόμη μεγαλύτερο αδελφό. Ο πατέρας του, ο αλσατικής καταγωγής Λυσιέν, εργαζόταν για έναν έμπορο κρασιού σε ένα οινοπαραγωγικό κτήμα κοντά στο Μοντοβί (Mondovi) της Αλγερίας, όπου γεννήθηκε και ο Αλμπέρ. Επιστρατεύθηκε όμως τον Σεπτέμβριο του 1914 και ο τραυματισμός του στη μάχη του Μάρνη τον οδήγησε στον θάνατο στις 17 Οκτωβρίου του 1914. Ο μικρός Αλμπέρ θα γνωρίσει τον πατέρα του μέσα από μια φωτογραφία και μια σημαντική οικογενειακή ιστορία: την περιγραφή της έντονης αποστροφής που έδειξε ο πατέρας του μπροστά στο θέαμα μιας εκτέλεσης. Μετά τον θάνατο του Λυσιέν, η οικογένεια εγκαθίσταται στο Αλγέρι. Εκεί, ο νεαρός Αλμπέρ ασχολείται έντονα με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα το ποδόσφαιρο, αγωνιζόμενος στην ομάδα του σχολείου του, ως τερματοφύλακας. Μάλιστα το 1937 όπως έγραψε και η εφημερίδα Εκίπ, ο Καμύ πήρε μέρος σε αγώνα αντιπροσωπευτικής ομάδας του Αλγερίου εναντίον επαγγελματικού γαλλικού συλλόγου, στο Παρίσι, έχοντας συμπαίκτες τους μετέπειτα γνωστούς παίκτες Μπεν Μπουαλί και Ζα Σερόν. Φοιτώντας, αργότερα, στο Πανεπιστήμιο υπήρξε μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας "Ρασίνγκ", ενώ δέχτηκε πρόταση να γίνει επαγγελματίας παίκτης από δυο τουλάχιστον συλλόγους, τις οποίες όμως απέρριψε, παρά την αντίθετη προτροπή της μητέρας του. 

Το ποίημα που έπεσε

[Ένα Ποίημα Δυό Ερμηνείες] της Άλντα Μερίνι

Δεν έχω ανάγκη από χρήματα.
Έχω ανάγκη από αισθήματα,
από λέξεις, από λέξεις σοφά διαλεγμένες,
από λουλούδια που τα λένε σκέψεις,
από ρόδα που τα λένε παρουσίες,
από όνειρα που κατοικούν τα δέντρα,
από τραγούδια που κάνουν τ’ αγάλματα να χορεύουν,
από άστρα που ψιθυρίζουν στ’ αυτί των εραστών.
Έχω ανάγκη από ποίηση,
εκείνη τη μαγεία που καίει το βάρος των λέξεων,
που ξυπνά τις συγκινήσεις και φέρνει καινούργια χρώματα.

[Μετάφραση: Ευαγγελία Πολύμου]

“Δεν έχω ανάγκη τα λεφτά.
Έχω ανάγκη από αισθήματα,
από λέξεις, από λέξεις σοφά διαλεγμένες,
από λουλούδια που τα λένε σκέψεις,
από ρόδα που τα λένε παρουσίες,
από όνειρα που στολίζουν τα δέντρα,
από τραγούδια που κάνουν τ’ αγάλματα να χορεύουν
από άστρα που ψιθυρίζουν στ’ αυτί των εραστών…
Έχω ανάγκη από ποιήματα,
αυτήν τη μαγεία που αλαφρώνει τις λέξεις,
που ξυπνάει τις συγκινήσεις και γεννάει χρώματα αλλιώτικα.”

[Μετάφραση: Βασίλης Ρούβαλης]

Η Άλντα Μερίνι - Βιογραφικό

Η Άλντα Μερίνι, γεννήθηκε στο Μιλάνο «μαζί με την άνοιξη» όπως έγραψε η ίδια, στις 21 Μαΐου 1931, σε μια ήσυχη οικογένεια όπου ο πατέρας δούλευε στις Γενικές ασφάλειες , η μητέρα ασχολούνταν με τα οικιακά, και στην οικογένεια υπήρχε ακόμη ένας αδελφός μικρότερος και μια αδελφή μεγαλύτερη.

Η Άλντα φοίτησε από νεαρή κοπέλα στις επαγγελματικές σχολές στο ινστιτούτο Laoura soleraMantegazza και μαζί μελέτησε και πιάνο, όργανο το οποίο θα μυθοποιηθεί πολλές φορές μέσα στην ποίησή της.

Τα πρώτα της ποιήματα τα γράφει στα δεκαπέντε της χρόνια και η πρώτη επαφή με την λογοτεχνία υπήρξε η Σιλβάνα Ροβέλλι, εξαδέλφη της Άντα Νέγκρι, η οποία έδωσε κάποια ποιήματα στον Άντζελο Ρομανό, που με τη σειρά του τα έδωσε στον Τζιακίντο Σπανιολέττι , ο οποίος είναι ο πρώτος που ανακάλυψε την ποιήτρια.

[…] Το καλύτερο σχόλιο είναι αυτό της ποιήτριας: «Η ποίηση είναι ένα είδος παραμυθιού στην νεανική ηλικία όταν κάθε χτυποκάρδι και κάθε ανθρώπινη γνώση γίνονται φιλοσοφία της αγάπης […]. Η αγάπη στα δεκαπέντε χρόνια είναι περιορισμένη, εύθραυστη αλλά άκρως προσεκτική.

Δείτε τα θέματα ΕΔΩ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

A2. Αντιθέτως: αντίθεση
Λοιπόν: συμπέρασμα
Γι’ αυτό τον λόγο: σχέση αιτίου-αποτελέσματος
Εφόσον: όρος / προϋπόθεση

Α3. Τίτλος κειμένου: Η κοινωνική δράση του καλλιτέχνη

Α4. α) Ουδέποτε: πάντα
Επιτρέπει: αποτρέπει, απαγορεύει
Αδυνατεί: μπορεί
Δέσμευση:αποδέσμευση

β) Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν πρέπει να περιφρονεί την καλλιτεχνική παιδεία- Ο καλλιτέχνης έχει υποχρέωση να είναι ενεργός πολίτης

Πηγή: www.oanagnostis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα