«Παγωμένα» χαμόγελα Πούτιν – Σολτς, συμφώνησαν ότι δεν θέλουν πόλεμο αλλά δεν βρήκαν «γέφυρες»

Βλάντιμιρ Πούτιν και Όλαφ Σολτς συμφώνησαν πως... διαφωνούν αλλά και πως δεν θέλουν πόλεμο στην Ουκρανία.

Ότι δεν υπήρξε «εποικοδομητική απάντηση» στις προτάσεις ασφαλείας της Ρωσίας, ανέφερε ο Βλάντιμιρ Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον Όλαφ Σολτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην αυτόνομη περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Την ίδια ώρα η ρώσικη Δούμα καλούσε σε αναγνώρισε τον αυτοανακηρυγμένων Δημοκρατιών που έχουν αυτονομηθεί από την Ουκρανία.

O Βλάντιμιρ Πούτιν τόνισε ότι οι δυτικές

υποσχέσεις ότι η Ουκρανία δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ δεν ήταν αρκετά καλές και πως η Ρωσία πρέπει να λύσει το θέμα. Ακόμα σημείωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για συζητήσεις με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ σχετικά με τα όρια των πυραυλικών συστημάτων.

{https://twitter.com/RT_com/status/1493600809002622978}

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «γενοκτονία» αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ντονμπάς και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, πρωτίστως η Γερμανία και η Γαλλία, θα ασκήσουν την ανάλογη επιρροή στο Κίεβο για να βρεθεί λύση στην βάση των συμφωνιών του Μινσκ.

«Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ντονμπάς είναι ακριβώς γενοκτονία», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σόλτς μετά το πέρας των συνομιλιών τους στην Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο για να επιλυθεί το πρόβλημα στο Ντονμπάς είναι αναγκαίο να «ξεκινήσουμε από τις δυνατότητες εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ, που δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως».

«Υπολογίζουμε πολύ στο ότι οι εταίροι μας και πέραν του ωκεανού και στην Ευρώπη, πρωτίστως η Γερμανία και η Γαλλία, «θα ασκήσουν την ανάλογη επιρροή στην σημερινή κυβέρνηση του Κιέβου και η λύση αυτή θα βρεθεί», είπε ο Πούτιν.

Σολτς: Η διπλωματία δεν έχει εξαντληθεί

Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος, χαιρέτισε την απόσυρση κάποιων ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, τόνισε πως «μια διπλωματική λύση παραμένει πιθανή».

«Η διπλωματία δεν έχει εξαντληθεί ακόμα» ανέφερε ο ίδιος και συμπλήρωσε «Το ότι ακούμε πως αποσύρθηκαν κάποια στρατεύματα είναι θετικό, ελπίζουμε να ακολουθήσουν περισσότερα».

«Αρνούμαι να πως πως δεν υπάρχει ελπίδα για λύση. Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολή και σοβαρή φαίνεται η κατάσταση, αρνούμαι να πω πως δεν υπάρχει ελπίδα».

«Δεν πρέπει να καταλήξουμε σε αδιέξοδο, αυτό θα ήταν καταστροφή. Και δεν βλέπω εύλογο λόγο για την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ο Όλαφ Σολτς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα στο Κρεμλίνο, υπογραμμίζοντας ότι οι διπλωματικές δυνατότητες «δεν έχουν εξαντληθεί». Αρνούμαι να περιγράψω την παρούσα κατάσταση ως «απελπιστική», συνέχισε. «Για τη δική μου γενιά ένας πόλεμος στην Ευρώπη έχει καταστεί αδιανόητος. Οι πολιτικοί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει και έτσι», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αντίδραση της Δύσης σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, ο γερμανός καγκελάριος επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι «γνωρίζουν σίγουρα τι πρέπει να γίνει», για να προσθέσει«Η εντύπωσή μου είναι ότι το γνωρίζουν και όλοι οι άλλοι». Σχετικά με τον ρόλο του αγωγού Nord Stream 2 στη διένεξη, ο κ. Σολτς περιορίστηκε να απαντήσει: «Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον αγωγό, όλοι ξέρουν τι συμβαίνει». Σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος εργάζεται για ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς, δήλωσε εκ νέου ότι ο κ. Σρέντερ εκφράζει προσωπικές του απόψεις, οι οποίες δεν αντιπροσωπεύουν τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης. Ο καγκελάριος διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που αφορούν τον Nord Stream 1 για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω Ουκρανίας, Λευκορωσίας και Πολωνίας.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε στις ιστορικές και πολιτισμικές σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και «στα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων», επικρίνοντας όμως ταυτόχρονα το γεγονός ότι «στενεύει ο χώρος για την κοινωνία των πολιτών». Δήλωσε ότι αναμένει η Deutsche Welle --η οποία ανέστειλε τη λειτουργία της στη Ρωσία έπειτα από σχετική απόφαση των ρωσικών αρχών, ως αντίποινα για τη διακοπή λειτουργίας του ρωσικού RT στη Γερμανία-- να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και αναφέρθηκε στην υπόθεση της φυλάκισης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι. «Αυτό δεν είναι συμβατό με το κράτος δικαίου», ανέφερε. Όπως είπε, κανένα θέμα δεν έμεινε εκτός των συζητήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα