Πάει προς τα... πίσω το τέλος των καυστήρων πετρελαίου και των αυτοκινήτων με βενζίνη και diesel

Πριν από μήνες, μέσω μηνύματος του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είχε ανακοινωθεί το τέλος των κινητήρων βενζίνης και ντίσελ από το 2030. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σκέφτεται παράταση επιβολής του μέτρου έως το 2035.

Αλλαγές στην Κλιματικό Νόμο που έρχεται με μετάθεση των μέτρων περιορισμού χρήσης οχημάτων εσωτερικής καύσης και των καυστήρων πετρελαίου.

Οι εν λόγω περιορισμοί περιλαμβάνονται

στα άρθρα 12 του Κλιματικού Νόμου («Μέτρα προώθησης των οχημάτων μηδενικών εκπομπών») και 14 («Μέτρα για τη μείωση των εκπομπών από τα κτίρια»), ενώ συγκαταλέγονται στις ρυθμίσεις για τις οποίες έχουν υποβληθεί τα περισσότερα σχόλια.

Καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης

Έτσι, στην περίπτωση των καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης, προβλέπεται η διετής μετάθεση των σχετικών ημερομηνιών. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως μελετά να μην τεθεί σε ισχύ από το 2023 η απαγόρευση εγκατάστασης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης όπου υπάρχει επαρκώς διαθέσιμο δίκτυο φυσικού αερίου, αλλά από το 2025.

Οχήματα εσωτερικής καύσης

Όσον αφορά τα οχήματα εσωτερικής καύσης, μία υπό εξέταση σημαντική αλλαγή αφορά την πρόβλεψη για πώληση αποκλειστικά μοντέλων μηδενικών εκπομπών από την 1η.1.2030, για τα καινούρια επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα. Αυτό που διερευνάται είναι η ημερομηνία αυτή να εναρμονιστεί με το χρονικό ορόσημο που θα αποφασισθεί σε πανευρωπαϊκή κλίμακα από την Κομισιόν. Στο πλαίσιο του πακέτου «Fit for 55», η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι οι πωλήσεις αποκλειστικά οχημάτων μηδενικών εκπομπών να ξεκινήσουν από το 2035.

Διετής μετάθεση εξετάζεται επίσης και στην πρόβλεψη ότι από την 1η.1.2025, εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, θα είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών τα νέα Eπιβατηγά Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκίνητα (ΤΑΞΙ) με άδεια κυκλοφορίας, καθώς και το ένα τρίτο (1/3) των νέων οχημάτων που ταξινομούνται για σκοπούς μίσθωσης και εκμίσθωσης σε τρίτους είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών. Επομένως, η σχετική ημερομηνία είναι πιθανό να «μεταφερθεί» στις 1.1.2027.

Το ίδιο διερευνάται να γίνει και στην υποχρέωση τα νέα εταιρικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που ταξινομούνται να είναι κατ’ ελάχιστον το ένα τέταρτο (1/4) αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης ρύπων έως πενήντα (50) γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο (CO2/χλμ). Έτσι, αντί η υποχρέωση αυτή να τεθεί σε ισχύ από την 1η.1.2023, είναι πιθανόν να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η.1.2025.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πάει προς τα... πίσω το τέλος των καυστήρων πετρελαίου και των αυτοκινήτων με βενζίνη και diesel,