Ουκρανοί καταγγέλλουν την πολιορκία του Τσερνίχιφ: «Βομβαρδίζουν αμάχους που έχουν παγιδευτεί χωρίς νερό»

Ουκρανικές αρχές ανέφεραν σήμερα ότι οι Ρώσοι έχουν ουσιαστικά περικυκλώσει τη πόλη Τσερνίχιφ, ενώ βομβαρδίζουν περιοχές όπου οι κάτοικοι έχουν παγιδευτεί χωρίς να διαθέτουν ρεύμα, θέρμανση και νερό

Ο δήμαρχος του Τσερνίχιφ, Βλάντισλαβ Ατροσένκο, δήλωσε πως ρωσικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν μια γέφυρα που συνέδεε την πόλη με το Κίεβο, κόβοντας τον κύριο οδικό άξονα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και απομάκρυνσης τραυματιών.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς

αυτούς από το Τσερνίχιφ, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, αλλά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας νωρίτερα δήλωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν «αποκλείσει» πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης και της συγκεκριμένης πόλης.

«(Είμαστε) ουσιαστικά πλήρως περικυκλωμένοι και αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή», είπε ο Ατροσένκο στην τηλεόραση. «Άνθρωποι είναι χωρίς νερό, χωρίς θέρμανση, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα... και συνειδητοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα».

Η Μόσχα αρνείται τακτικά ότι στοχεύει αμάχους από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι οι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει περισσότερες από τις μισές ιδιωτικές κατοικίες στα περίχωρα της πόλης, η οποία είχε πληθυσμό περίπου 285.000 κατοίκων πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Η πόλη φημιζόταν για τα ιστορικά της κτίρια και τις αρχαίες εκκλησίες της.

Οι αρχές της πόλης έχουν καταφύγει στο να μεταφέρουν νερό σε περιοχές με ό,τι δοχεία βρίσκουν, ενώ οι κάτοικοι αναγκάζονται να μαγειρεύουν σε ανοιχτές εστίες έξω από τα σπίτια τους, πρόσθεσε ο Ατροσένκο. «Η πόλη έχει καταστραφεί ολοσχερώς», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανοί, Τσερνίχιφ, Βομβαρδίζουν,oukranoi, tsernichif, vomvardizoun