Ουκρανική κρίση: Η Μόσχα «δεν δίνει δεκάρα» για το ενδεχόμενο κυρώσεων από τη Δύση

Η Μόσχα «δεν δίνει δεκάρα» για τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τη Δύση στην περίπτωση μιας εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στη Σουηδία την ίδια στιγμή που ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον Πούτιν ότι να χρειαστεί οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τις θα απαντήσουν αποφασιστικά αν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία.

Παρόλα αυτά ο ίδιος τόνισε ότι «το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι άνθρωποι στη Ρωσία,

είναι ο πόλεμος». «Συγχωρείστε με για την έκφραση, όμως δεν δίνουμε δεκάρα για όλες τις κυρώσεις τους», είπε ο Βίκτορ Ταταρίντσεφ στην Aftonbladet, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χθες αργά το βράδυ στον ιστότοπο της σουηδικής εφημερίδας.

«Μας έχουν ήδη επιβάλει τόσες κυρώσεις και υπό μια έννοια είχαν θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και τη γεωργία μας», σημείωσε ο ίδιος.

«Είμαστε ήδη αυτάρκεις και είμαστε ικανοί να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. (Για παράδειγμα) δεν έχουμε ιταλικά ή ελβετικά τυριά, όμως μάθαμε να παρασκευάζουμε ρωσικά τυριά, το ίδιο καλά, χρησιμοποιώντας ιταλικές ή ελβετικές συνταγές», εξήγησε ο ίδιος.

«Όσο περισσότερο η Δύση πιέζει τη Ρωσία τόσο ισχυρότερα θα απαντήσουμε»

«Οι νέες κυρώσεις δεν έχουν κάτι το θετικό, όμως δεν είναι το ίδιο άσχημες όπως η Δύση λέει», διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρέσβης.

Για τον Ταταρίντσεφ, οι δυτικές χώρες δεν κατανοούν το ρωσικό πνεύμα: «Όσο περισσότερο η Δύση ασκεί πίεση στη Ρωσία τόσο ισχυρότερη θα είναι η ρωσική απάντηση».

Πάντως, ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η Ρωσία επιχειρεί να αποφύγει έναν πόλεμο.

«Αυτή είναι η πιο ειλικρινής επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας μας. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι άνθρωποι στη Ρωσία, είναι ο πόλεμος».

Εγκαταλείπουν την Ουκρανία οι πολίτες των Δυτικών χωρών

Συνεχείς είναι οι συνομιλίες, στο υψηλότερο επίπεδο, για το θέμα της ουκρανικής κρίσης. Πάνω από 10 κράτη της Δύσης έχουν δώσει εντολή στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα

Σε τεντωμένο σκοινί εξακολουθεί να ακροβατεί η κρίση στην Ουκρανία, με τις δυτικές χώρες να εντείνουν τις προειδοποιήσεις τους για ρωσική εισβολή, απομακρύνοντας τους πολίτες τους από τη χώρα και τη Μόσχα να αρνείται σταθερά ότι έχει πρόθεση για στρατιωτική κίνηση.

Μπαράζ επαφών χωρίς...αποτελέσμα

Εν τω μεταξύ μπαράζ διπλωματικών επαφών το Σάββατο, με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να συνομιλεί με τον Αμερικανό και Γάλλο ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, αντίστοιχα, με θέμα την Ουκρανία.

Η συνομιλία του Ρώσου Προέδρου με τον Αμερικανό διήρκεσε μία ώρα και χαρακτηρίζεται «επαγγελματική» και από τις δύο πλευρές. Κατά τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές μετά το πέρας της επικοινωνίας τους, ο Πούτιν επεσήμανε πως η Δύση δεν ασκεί αρκετή πίεση στο Κίεβο για να τηρήσει τα συμφωνηθέντα του Μινσκ, ενώ συζήτησε και το θέμα της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, επανέλαβε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) ότι ο κίνδυνος μίας εισβολής είναι υψηλός και επικείμενος ώστε να δικαιολογήσει την απομάκρυνση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, την οποία ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα, σύμφωνα με μαρτυρία που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το προσωπικό των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) άρχισε σήμερα να αποσύρεται οδικώς από το Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Ξεκάθαρος ο Μπάιντεν στον Πούτιν: Θα απαντήσουμε αποφασιστικά αν χρειαστεί

Η συνομιλία ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Ρώσο ομόλογό του είχε διάρκεια μιας ώρας και 2 λεπτών.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι, εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επιβάλουν άμεσο και βαρύ κόστος στη Ρωσία. Ο Μπάιντεν προέτρεψε τον Πούτιν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης μέσω της διπλωματικής οδού.

Αξιωματούχος από το γραφείο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο είπε -σε άτυπη ενημέρωση- ότι «δεν σημειώθηκε θεμελιώδης αλλαγή στη δυναμική που ξεδιπλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες», κάτι που ερμηνεύεται ως παραδοχή ότι η Μόσχα συνεχίζει να συγκεντρώνει ισχυρές δυνάμεις στα σύνορα της με την Ουκρανία.

Οι προειδοποιήσεις

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, ο οποίος, μάλιστα, μιλώντας στους Sunday Times, έκανε λόγο για «άρωμα Μονάχου», αναφερόμενος στη συμφωνία που υπεγράφη το 1938 στην πόλη της Βαυαρίας, μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιταλίας, η οποία, παρότι είχε σαν στόχο την αποφυγή της σύρραξης, δεν κατάφερε να αποσοβήσει την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Γουάλας προειδοποίησε ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει 130.000 στρατιώτες και βαρύ οπλισμό στα ουκρανικά σύνορα, μιλώντας για άμεση απειλή εισβολής.

Υπό αυτό το κλίμα, πάνω από δέκα κράτη αποσύρουν τους πολίτες τους από την Ουκρανία, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Ολλανδία.

Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει διαψεύσει, επανειλημμένως, πως επιθυμεί να εισβάλει στην Ουκρανία, ενώ καταγγέλλει «αντιρωσική υστερία» από τη Δύση, ενώ εκφράζει έντονη ανησυχία για τις μεταφορές όπλων στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα