Ουκρανία: Τηλεφωνικό «τετ α τετ» Μπάιντεν - Σολτς την ώρα που η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση για «υβριδικό πόλεμο»

Οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν βλέπουν απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά κάνουν αναφορές για το ακριβώς αντίθετο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αναμένεται να έχουν σήμερα γύρω στις 21:30 ώρα Ελλάδας τηλεφωνική συνδιάλεξη, την

ώρα που εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Η συγκεκριμένη επικοινωνία, μάλιστα, εγγράφεται «στο πλαίσιο του στενού και συνεχούς συντονισμού μας με τους συμμάχους μας», όπως γνωστοποίησε η αμερικανική προεδρία.

Σημειώνεται πως η διπλωματική δραστηριότητα εντείνεται την ώρα που η απειλή μιας ρωσικής εισβολής παραμένει «πραγματική», όπως ανέφερε χθες στο διάγγελμά του ο αμερικανός πρόεδρος.

Η επικοινωνία θα πραγματοποιηθεί την επομένη της επίσκεψης του Όλαφ Σολτς στη Μόσχα, κατά την οποία ο Γερμανός καγκελάριος τάχθηκε με θέρμη υπέρ της διπλωματίας.

Οι ΗΠΑ δεν βλέπουν καμία απόσυρση των Ρώσων

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δει κάποια απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά και πως η Μόσχα μετακινεί κρίσιμης σημασίας μονάδες πιο κοντά στην περιοχή.

Σημειώνεται πως η Ρωσία δήλωσε την Τετάρτη πως αποσύρονται και άλλες δυνάμεις της που είχαν περικυκλώσει την Ουκρανία, αν και το ΝΑΤΟ είπε πως η ενίσχυση των στρατευμάτων συνεχίζεται - αμφισβητώντας τη δηλωμένη προθυμία της Μόσχας να διαπραγματευθεί μια επίλυση της κρίσης.

«Υπάρχει αυτό που λέει η Ρωσία και μετά υπάρχει αυτό που κάνει η Ρωσία. Και δεν έχουμε δει κάποια απόσυρση των δυνάμεών της», δήλωσε χαραχτηριστικά ο Μπλίνκεν στο MSNBC. «

Εξακολουθούμε να βλέπουμε κρίσιμης σημασίας μονάδες να κινούνται προς τα σύνορα, όχι μακριά από τα σύνορα.»

«Άρα αυτό που πρέπει να δούμε είναι ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να δούμε αυτές τις δυνάμεις να απομακρύνονται».

Η Ρωσία κατηγορεί την Δύση για υβριδικό πόλεμο

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ροσίσκαγια Γκαζέτα», ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Μιχαήλ Ποπόφ, δήλωσε σήμερα πως η Δύση διεξάγει κατά της Ρωσίας μια λεπτομερώς σχεδιασμένη πληροφοριακή επιχείρηση στο πλαίσιο της θεωρίας του «υβριδικού πολέμου».

Ο Ποπόφ δήλωσε ότι ακριβώς η ίδια εικόνα παρατηρούνταν τις παραμονές της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ:

«Τα ίδια ακριβώς "αδιάψευστα στοιχεία της κατασκοπίας" για το ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, ένας αξέχαστος δοκιμαστικός σωλήνας στα χέρια του Κόλιν Πάουελ στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Ποπόφ.

Ο Ποπόφ δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες - οι οποίες υπό την πίεση των ΗΠΑ αυξάνουν τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία - θα φέρουν την ευθύνη για τις αρκετά πιθανές προκλήσεις του Κιέβου κατά των (αυτοανακηρηχθεισών) δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Παράλληλα επισήμανε ότι με την πρόφαση της ψευδούς ρωσικής απειλής οι Αμερικανοί ανάγκασαν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ «να συσπειρώσουν τις γραμμές του, ζητώντας τους να αυξήσουν μερικές φορές τις αποστολές όπλων και πολεμοφοδίων στην Ουκρανία».

Η Δύση, είπε, προσπαθεί να ελέγξει τις όποιες μετακινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφός της και να περιορίσει την σχεδιασμένη προετοιμασία τους, αν και οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να διευρύνουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα