Ουκρανία: Ο Ζελένσκι θέλει συνάντηση με Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει «καμιά διάθεση» να τελειώσει τον πόλεμο - Κρίσιμες ώρες για το Κίεβο

Καμία διάθεση να «τελειώσει» τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν έδειξε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, Μακρόν και Σολτς επανέλαβαν την έκκλησή τους για άμεση εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανίας ως προϋπόθεση για την πλήρη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας,

διάρκειας 90 λεπτών, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσαν τη Ρωσία να «άρει την πολιορκία» της Μαριούπολης, όπου η κατάσταση είναι «ανθρωπίνως αβάστακτη», επισήμανε η γαλλική προεδρία.

Παράλληλα, αναφορικά με τις κατηγορίες του Βλαντίμιρ Πούτιν για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου από τις ουκρανικές δυνάμεις, από το Ελιζέ αναφέρουν ότι όλα είναι «ψέματα».

Άνοιγμα Ζελένσκι στον Πούτιν για διαπραγματεύσεις, «κατάφωρες παραβιάσεις από τους Ουκρανούς» λέει ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε «ανοιχτός» για συνάντηση με Πούτιν στο Ισραήλ, ενώ ζήτησε και μεγαλύτερη διπλωματική πίεση από τη Δύση προς τη Ρωσία.

Ο κ. Ζελένσκι, μιλώντας κατά τη διάρκειας συνέντευξης τύπου, είπε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας άρχισαν να συζητούν συγκεκριμένα θέματα παρά να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η Δύση θα έπρεπε να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

Παράλληλα, χαιρέτισε τις προσπάθειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και ανέφερε πως του πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δηλώνει ανοιχτός σε συζητήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τόνισε ότι έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένετ.

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου, απαντώντας στον Εμανουέλ Μακρόν και στον Όλαφ Σολτς που του έθεσαν το ζήτημα της ανθρωπιστικής κατάστασης από την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν έκανε λόγο για «εξωδικαστικές δολοφονίες αντιφρονούντων», για «απαγωγές αμάχων» και τη «χρήση τους ως ανθρώπινες ασπίδες», όπως και για την «ανάπτυξη βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Παράλληλα, κατηγόρησε τα ουκρανικά «εθνικιστικά τάγματα ότι διαταράσσουν συστηματικά τις επιχειρήσεις διάσωσης και εκφοβίζουν τους αμάχους που προσπαθούν να εκκενώσουν τις εμπόλεμες ζώνες».

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρότρυνε τον Μακρόν και τον Σολτς να ασκήσουν επιρροή στις αρχές του Κιέβου για να τερματίσουν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες», συμπλήρωσε η ρωσική προεδρία.

Τέλος, ενημέρωσε τους Μακρόν και Σολτς σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ενώ οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Ρωσική μπότα στην ανατολική Μαριούπολη και σφοδρές οδομαχίες - Κρίσιμες ώρες για το Κίεβο

Στον ανατολικό τομέα της Μαριούπολης βρίσκονται οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις όπου μαίνονται σφοδρές οδομαχίες, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Στην πόλη παραμένουν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι Ουκρανοί πολίτες, χωρίς ρεύμα, ενώ πολλοί από αυτούς δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τρόφιμα, κι όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε ήδη στη 17η ημέρα του πολέμου.

Η Δύση κάνει λόγο για μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση και οι Ουκρανοί ζητούν συνεχώς να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να διαφύγουν με ασφάλεια οι πολίτες.

Το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε επίσης γνωστό ότι ο ουκρανικός στρατός υποχώρησε από την πόλη Βολνοβάχα, η οποία πλέον έχει πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.

Λίγο νωρίτερα η Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από την επίθεση στο αεροδρόμιο Χοστομέλ που βρίσκεται ελάχιστα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο και ήταν ένας από τους πρώτους στόχους των ρωσικών επιχειρήσεων στα ουκρανικά εδάφη. Ωστόσο δεν διευκρινίζεται η ημερομηνία λήψης τα πλάνα, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για επιχείρηση κατάληψης.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να διεξάγουν ένα «ψευδοδημοψήφισμα» στη Χερσώνα, πόλη της Ουκρανία που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή. Ο αναπληρωτής επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου της Χερσώνας είπε στο Reuters ότι θέλει να δημιουργήσει μια νέα αποσχισθείσα δημοκρατία, όπως το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Το μήνυμα Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, στο νέο του μήνυμα, ανέφερε πως η Ρωσία στέλνει συνεχώς ξεκούραστα στρατεύματα στη χώρα του. Eίπε επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός τηρεί την κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη κι ότι αναμένουμε να πράξουν το ίδιο και οι ρωσικές δυνάμεις. «Τώρα είναι η εποχή που απαιτεί από όλους μας να είμαστε αποτελεσματικοί. Εκτελέστε τη δουλειά σας εκατό τοις εκατό, βοηθώντας τους συναδέλφους, φροντίζοντας τους αγαπημένους τους. Και ταυτόχρονα, να δίνετε ό,τι είναι απαραίτητο για την υπεράσπισή μας», είπε επίσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο κ. Ζελένσκι σημείωσε επιπλέον ότι 31 ρωσικά τάγματα έχουν πλέον καταστεί ανίκανα για μάχη. Παράλληλα, απαίτησε την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης που φέρεται να έχει απαχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, λέγοντας ότι το έχει συζητήσει με Γάλλους και Γερμανούς ηγέτες.

Διαψεύδει η Λευκορωσία τα περί συμμετοχής της στις επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Λευκορωσίας, Βίκτορ Γκούλεβιτς, δήλωσε ότι η Λευκορωσία δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά στέλνει εκ περιτροπής πέντε τακτικές ομάδες ταγμάτων (BTG) στα σύνορά της για να αντικαταστήσουν τις δυνάμεις που είναι ήδη σταθμευμένες εκεί.

Την Παρασκευή, κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος ασφαλείας προειδοποίησε τη Λευκορωσία να μην στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, εν μέσω φόβων ότι η Λευκορωσία σχεδιάζει να ενταχθεί στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εντός ωρών. Ο Γκούλεβιτς διέψευσε σήμερα τα σχέδια εισβολής στην Ουκρανία.

Διάψευση και για τον βομβαρδισμό τζαμιού

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο της δημοτική αρχή της Μαριούπολης, βομβαρδίστηκε τζαμί που φιλοξενούσε 80 άμαχους. Την είδηση μεταδίδει και το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, το οποίο αναφέρει πως ανάμεσα στα άτομα που βρίσκονταν μέσα στο τζαμί ήταν και πολίτες της Τουρκίας.

{https://twitter.com/MFA_Ukraine/status/1502555077089034245?s=20&t=kjQerTrmPt933KHkmrrbyA}

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της περιφερειακής αρχής υγείας της πόλης Mykolayiv κατήγγειλε πως ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν ένα περιφερειακό ογκολογικό νοσοκομείο. «Μόνο ένα ερπετό μπορεί να επιτεθεί στους αδύναμους. Αυτοί οι αδύναμοι είναι οι ασθενείς μας. Μόλις τώρα, αυτά τα τέρατα βομβάρδισαν το ογκολογικό νοσοκομείο. Ένα νοσοκομείο που παρέχει περίθαλψη σε καρκινοπαθείς από όλη την περιοχή», ανέφερε σε ανάρτησή του στις 11 Μαρτίου.

«Αν το μίσος για τον εχθρό ενώνει - είμαστε ήδη το πιο ενωμένο έθνος στον κόσμο. Αν η Ρωσία βλέπει τους καρκινοπαθείς ως ισότιμο αντίπαλο που αποτελεί απειλή - δεν είναι απλώς άρρωστη, είναι ήδη σε αγωνία. Και αυτό είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση σε τέτοιες συνθήκες», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι βομβαρδισμοί δεν προκάλεσαν σημαντικές ζημιές. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε», δήλωσε. «Βομβάρδισαν πολιτικές ζώνες, χωρίς κανέναν στρατιωτικό στόχο. Εδώ υπάρχει ένα νοσοκομείο, ένα ορφανοτροφείο, ένα οφθαλμολογικό κέντρο», όλα τους βρίσκονταν στη συνοικία Ινγκούλσκι, στο βόρειο τμήμα της πόλης, είπε ο Ντμίτρο Λαγκότσεφ, επικεφαλής του νοσοκομείου.

Ωστόσο, λίγο αργότερα ο πρόεδρος τεμένων Ουκρανίας, διέψευσε αυτήν την είδηση, γράφοντας στο Instagram ότι οι Ρώσοι βομβάρδισαν την περιοχή που απέχει δύο χιλιόμετρα από τον εν λόγω τζαμί και πρόσθεσε ότι μία βόμβα έπεσε περίπου 700 μέτρα από το τέμενος. Παράλληλα σημείωσε ότι περίπου 30 άτομα έχουν βρει καταφύγιο στο κτίριο.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο

Την ίδια ώρα, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο βρίσκεται το ρωσικό κομβόι με δυτικούς αναλυτές να εκτιμούν πως ετοιμάζεται να ξεκινήσει επιχείρηση κατάληψης της πρωτεύουσας της Ουκρανίας. Μάλιστα, σημειώθηκαν τρεις πολύ δυνατές εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου, ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι δύο αποθήκες πετρελαίου κοντά στο Κίεβο έχουν πάρει φωτιά μετά από ρωσικές επιθέσεις. Η μία αποθήκη χτυπήθηκε στην πόλη Vasylkiv, 36 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, και μια άλλη στο χωριό Kryachky, σύμφωνα με την εφημερίδα Kyiv Independent. Το Vasylkiv φιλοξενεί επίσης μια μεγάλη αεροπορική βάση και έχει γίνει σημαντικός ρωσικός στόχος.

{https://twitter.com/KyivIndependent/status/1502540062394884097?s=20&t=Y-j0t7LVVZTm_IWriMkG6A}

{https://twitter.com/ukraine_world/status/1502523473570189314?s=20&t=-7SqyLaE_Bm0Qm5HcE9OJQ}

{https://twitter.com/DAlperovitch/status/1502540275238985729?s=20&t=NEW0eCpnTyE4-bGpvkxojg}

Οι ρωσικές δυνάμεις φάνηκαν να ανασυντάσσονται χθες, Παρασκευή, για μια ενδεχόμενη επίθεση στο Κίεβο. Σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία Maxar, οι ρώσοι βάλλουν με πυρά πυροβολικού καθώς πλησιάζουν στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα δε με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, ο κύριος όγκος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων απέχει πλέον μόλις 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

{https://twitter.com/DefenceHQ/status/1502533211523538944?s=20&t=lx3e22xK3C2Ei02VqX2fKQ}

«Στοιχεία της μεγάλης ρωσικής φάλαγγας βόρεια του Κιέβου έχουν διασκορπιστεί», συνεχίζει. «Αυτό είναι πιθανό να υποστηρίζει μια ρωσική προσπάθεια να μειώσει την ευπάθειά της στις ουκρανικές αντεπιθέσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει σημαντικό φόρο αίματος στις ρωσικές δυνάμεις», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα