Οσκαρ 2020: Καλύτερη ταινία το Parasite, βραβείο α' ανδρικού ρόλου στον Χοακίν Φοίνιξ

Η  92η τελετή των βραβείων Όσκαρ, των κορυφαίων τιμητικών διακρίσεων του αμερικανικού κινηματογράφου, άρχισε το βράδυ της Κυριακής με μια εκκεντρική ερμηνεία της Τζανέλ Μονέ. Μεγάλοι νικητές της βραδιάς αναδείχτηκαν τα Παράσιτα και ο Χοακίν Φοίνιξ.

Η βραδιά  άνοιξε με το βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου, το οποίο κέρδισε ο 56χρονος Μπραντ Πιτ

— είναι το πρώτο του αγαλματίδιο για ρόλο στη μεγάλη οθόνη, έχει πάντως κερδίσει ένα ως παραγωγός το 2014 — για την ερμηνεία του στο φιλμ «Κάποτε στο Χόλιγουντ» (Once Upon a Time in Hollywood) του Κουέντιν Ταραντίνο.

Η «Η ιστορία των παιχνιδιών 4» (Toy Story 4) απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας animation, όπως εξάλλου και η τρίτη της σειράς το 2011. Αυτό είναι το δέκατο Όσκαρ το οποίο αποσπά η Pixar αφότου δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη κατηγορία, το 2002.

ΟΣΚΑΡ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Η νοτιοκορεάτικη ταινία «Παράσιτα» (Parasite), υβρίδιο μαύρης κωμωδίας και θρίλερ, κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου και καλύτερης σκηνοθεσίας.

{https://twitter.com/ABC/status/1226724671787323392?s=20}

Η ταινία του Μπονγκ Τζουν Χο, που ήδη απέσπασε σημαντικές διακρίσεις, σημείωσε επίσης μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, με έσοδα 161 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως (30 εκατ. στη βόρεια Αμερική).

Το βραβείο διεκδικούσαν φέτος ταινίες από 92 χώρες. 

{https://twitter.com/cnnbrk/status/1226726463854063617?s=20}

Ο 50χρονος Μπονγκ κέρδισε βετεράνους, όπως ο Μάρτιν Σκορτσέζε και ο Κουέντιν Ταραντίνο. Παραλαμβάνοντας το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, αναφέρθηκε τιμητικά και στους δυο τους.

«Όταν πήγαινα σχολείο, μελετούσα τα φιλμ του Μάρτιν Σκορτσέζε. Και μόνο που ήμουν υποψήφιος ήταν τεράστια τιμή. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα κέρδιζα», είπε καταχειροκροτούμενος.

«Όταν ακόμα οι περισσότεροι στις ΗΠΑ δεν γνώριζαν καν τις ταινίες μου, ο Κουέντιν πάντα τις έβαζε στους καταλόγους του» με τα αγαπημένα του φιλμ, συνέχισε ο Μπονγκ. «Εδώ είναι. Κουέντιν, σ’ αγαπάω!»

«Θα πίνω μέχρι το πρωί», είχε πει νωρίτερα, όταν παραλάμβανε το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Ο Μπονγκ συνηθίζει να γυρίζει ταινίες η πλοκή των οποίων τις κάνει κωμωδίες και θρίλερ ταυτόχρονα, όπως για παράδειγμα το φιλμ «Μνήμες εγκλήματος» (Memories of Murder, 2003).

Τα «Παράσιτα» είναι μακράν η πιο επιτυχημένη ταινία του μέχρι σήμερα. Ήδη πέραν της πολύ καλής εισπρακτικής της πορείας εξασφάλισε το κορυφαίο βραβείο στις Κάννες.

«Ήξερα ότι είχε τη δική του δύναμη, ότι θα πρόσφερε τροφή για σκέψη, αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει πως μπορούσε να είναι τόσο επιτυχημένη ταινία στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία, στη Γαλλία», παραδέχθηκε.

«Πολλοί αμερικανοί θεατές είπαν ότι τα Παράσιτα είναι πολύ απρόβλεπτη ταινία, νομίζω ότι αυτό απόλαυσε το κοινό», πρόσθεσε. Εξερευνά, επισήμανε, την «ευγένεια προς τα ανθρώπινα όντα», την «ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

«Αν ξεπεράσετε το φράγμα των δύο εκατοστών των υποτίτλων, ανακαλύπτετε καταπληκτικές ταινίες», είχε σχολιάσει με χιούμορ ο Μπονγκ παραλαμβάνοντας τη Χρυσή Σφαίρα τον περασμένο μήνα.

ΒΡΑΒΕΙΟ Α' ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ

Ο Χοακίν Φοίνιξ έλαβε το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου για την ενσάρκωση του Τζόκερ που σημείωσε απρόσμενη εισπρακτική επιτυχία.

Ο ηθοποιός μίλησε για όλες τις αδικίες του κόσμου, και προσπάθησε μέσα από την ομιλία του να αφυπνίσει τον πλανήτη για την κακοποίηση του περιβάλλοντος.

Συγκινητική ήταν η αναφορά του σε έναν στίχο που έγραψε ο πρόωρα χαμένος αδερφός του Ρίβερ όταν ήταν 17 ετών.

{https://twitter.com/ABC/status/1226719453326585857?s=20}

ΒΡΑΒΕΙΟ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ

Η Ρενέ Ζελβέγκερ έλαβε το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την ενσάρκωση της θρυλικής ερμηνεύτριας Τζούντι Γκάρλαντ στη βιογραφική ταινία «Τζούντι» (Judy).

Είναι το δεύτερο Όσκαρ για την Tεξανή ηθοποιό, που είχε λάβει βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου για την «Επιστροφή στο Cold Mountain» (Cold Mountain) το 2004 και ήταν υποψήφια τέσσερις φορές.

Ο πολύ μεθοδικός τρόπος με τον οποίο η Ζελβέγκερ μελέτησε για να μπορέσει να ενσαρκώσει την Γκάρλαντ, 50 χρόνια μετά τον θάνατό της — τα μαθήματα τραγουδιού, η σπουδή στην κινησιολογία της με τη βοήθεια χορογράφου...  της εξασφάλισαν ήδη μια Χρυσή Σφαίρα, ένα BAFTA κι ένα βραβείο της αμερικανικής ένωσης ηθοποιών (Screen Actors Guild). Η ταινία επικεντρώνεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της διάσημης τραγουδίστριας, όταν αγωνιζόταν να ξεπεράσει την κατάχρηση ουσιών, την κατάθλιψη, την αϋπνία, την οικονομική αστάθεια και δικαστικές μάχες για την κηδεμονία των παιδιών της.

Οι νικητές της βραδιάς ανά κατηγορία

Οσκαρ 2020 σκηνοθεσίας: Bong Joon Ho (Parasite)

Οσκαρ 2020 σκηνοθεσίας: Bong Joon Ho για το Parasite!
Οσκαρ καλύτερου τραγουδιού: Ελτον Τζον για το I' m gonna love me again από το το Rocketman.
Οσκαρ Μουσικής: Joker
Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας: Parasite!
Οσκαρ καλύτερου μακιγιάζ-μαλλιών: Bombshell
Οσκαρ Οπτικών Εφέ: 1917
Οσκαρ 2020 Καλύτερου Μοντάζ: Ford v Ferrari
Οσκαρ Καλύτερης Διεύθυνσης Φωτογραφίας: Ρότζερ Ντίκενς για το 1917!
Οσκαρ Μίξης Ηχου: Mark Taylor & Stuart Wilson για το 1917.
Οσκαρ Μοντάζ Ηχου: Ford v Ferrari

Οσκαρ 2020 Β΄Γυναικείου Ρόλου: Λόρα Ντερν (Ιστορία Γάμου)
Οσκαρ 2020 Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: Learning to skateboard in a warzone (if you are a girl)
Οσκαρ 2020 Καλύτερου Ντοκιμαντέρ: American Factory.
Οσκαρ 2020 Κοστουμιών: Μικρές Κυρίες
Οσκαρ 2020 Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης: Κάποτε στο Χόλιγουντ
Οσκαρ 2020 Ταινία Μικρού Μήκους: Neighbors’ Window
Οσκαρ 2020 Διασκευασμένου Σεναρίου: Taika Waititi (Jojo Rabbit)
Οσκαρ 2020 Πρωτότυπου Σεναρίου: Bong Joon Ho (Parasite)
Οσκαρ 2020 Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους: Hair Love.
Οσκαρ 2020 Κινουμένων Σχεδίων: Toy Story 4!
Οσκαρ 2020 Β' Ανδρικού Ρόλου: Μπραντ Πιτ

{https://twitter.com/TheAcademy/status/1226680327835242497?s=20}

Keywords
Τυχαία Θέματα