Οργή κατά Ιράν για τη δολοφονία των 176 επιβατών του ουκρανικού Boeing
Το αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη στο Ιράν δεν είχε λάβει καμία προειδοποίηση για πιθανή απειλή από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης προτού απογειωθεί ανακοίνωσε η ουκρανική εταιρεία. Διαδήλωση από Ιρανούς κατά του ηγέτη τους.
Η αεροπορική εταιρεία Ukraine International Airlines ανακοίνωσε σήμερα ότι το αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη στο Ιράν δεν είχε λάβει καμία προειδοποίηση για πιθανή απειλή από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης προτού απογειωθεί.
Σε ενημέρωση του Τύπου από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρό της, η εταιρεία διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το επιβατικό αεροσκάφος είχε αλλάξει πορεία λέγοντας ότι οι ιρανικές αρχές θα έπρεπε να έχουν κλείσει το αεροδρόμιο.
Οι ανώτεροι αξιωματούχοι της εταιρείας εξάλλου κάλεσαν το Ιράν να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για την συντριβή του αεροσκάφους.
Νωρίτερα σήμερα οι Φρουροί της Επανάστασης παραδέχτηκαν ότι κατέρριψαν από ένα λάθος το ουκρανικό αεροσκάφος περνώντας το για πύραυλο Κρουζ επειδή βρίσκονταν σε ύψιστη επιφυλακή καθώς εκείνη τη στιγμή "ήταν έτοιμοι για πόλεμο με τις ΗΠΑ".
Οργισμένες αντιδράσειςΑξιωματούχοι της εταιρείας εξοργίστηκαν από αυτό που χαρακτήρισαν υπαινιγμούς του Ιράν πως το πλήρωμα του αεροσκάφους δεν ενήργησε σωστά.
"Άν νομίζεις ότι κάνεις πόλεμο, νόμιζέ το όσο θέλεις, αλλά υπάρχουν γύρω σου κανονικοί άνθρωποι τους οποίους οφείλεις να προστατεύσεις. Αν χτύπαγαν από κάπου προς κάπου αλλού, ήταν υποχρεωμένοι να κλείσουν το αεροδρόμιο. Υποχρεωμένοι. Και μετά χτύπα όσο θέλεις", είπε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Ιχόρ Σοσνόφσκι.
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, το αεροσκάφος είχε πραγματοποιήσει στροφή 15 μοιρών προς τα δεξιά αφού είχε φτάσει στα 6.000 πόδια ύψος, σύμφωνα με τις οδηγίες του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας.
Έντεκα Ουκρανοί, ανάμεσά τους 9μελές πλήρωμα, σκοτώθηκαν στο δυστύχημα, σύμφωνα με στοιχεία της ουκρανικής κυβέρνησης.
Ο Γιεβγιένι Ντίκχνε, ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας, ξεκίνησε την ενημέρωση των δημοσιογράφων λέγοντας ότι η αεροπορική εταιρεία δεν έκανε τίποτα εσφαλμένο ως προς την τήρηση της διαδικασίας ασφαλείας.
"Κατά την ώρα της αναχώρησης από το αεροδρόμιο του Κιέβου Μπορισπίλ, η αεροπορική εταιρεία δεν διέθετε πληροφορίες για πιθανές απειλές. Τη στιγμή της αναχώρησης από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, ήταν ακριβώς το ίδιο", είπε.
Σύμφωνα με την αεροπορικική εταιρεία, το αεροδρόμιο της Τεχεράνης λειτουργούσε φυσιολογικά την ώρα που απογειώθηκε το αεροπλάνο. Ερωτηθείς γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην απογείωση ο Ντίκχνε απάντησε ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους είχε αποφασίσει να ξεφορτώσει κάποιες αποσκευές γιατί το αεροπλάνο ήταν υπερφορτωμένο.
Διαδήλωση κατά ΧαμενεΐΜια ομάδα ιρανών διαδηλωτών ζήτησε σήμερα την παραίτηση του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έπειτα από την παραδοχή από την Τεχεράνη ότι ο στρατός της κατέρριψε από λάθος ένα ουκρανικό επιβατικό αεροσκάφος σκοτώνοντας και τους 176 επιβαίνοντες σε αυτό.
"Ηγέτη Χαμενεϊ παραιτήσου, παραιτήσου", φαίνεται να φωνάζουν εκατοντάδες άνθρωποι σε βίντεο που ανέβηκαν στο Twitter μπροστά από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης Amir Kabir.
Το Reuters πάντως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία του οπτικού υλικού.
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την ευθύνηΟι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν ανέλαβαν την πλήρη ευθύνη για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους Boeing 737. Aυτό ανέφερε σήμερα ένας ανώτερος διοικητής τους σε βίντεο που αναρτήθηκε διαδικτυακά από την κρατική τηλεόραση. «Μακάρι να πέθαινα και να μην ήμουν αυτόπτης μάρτυρας ενός τέτοιου δυστυχήματος», δήλωσε ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των Φρουρών της Επανάστασης Αμιραλί Χατζιζαντέχ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Φρουροί μπέρδεψαν το ουκρανικό αεροσκάφος για πύραυλο Κρουζ και το κατέρριψαν με πύραυλο μικρού βεληνεκούς.Περιγράφοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε αυτή η τραγωδία, ο Αμιραλί Χατζιζαντέχ δήλωσε ότι η μοιραία απόφαση για την κατάρριψη του Boeing ελήφθη μέσα σε 10 δευτερόλεπτα. «Ο χειριστής της αεράμυνας έστειλε μήνυμα στους διοικητές του. Όταν δεν έλαβε καμία απάντηση έπειτα από 10 δευτερόλεπτα, αποφάσισε να το καταρρίψει», δήλωσε ο Χατζιζαντέχ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.
«Εκείνη τη στιγμή ήμασταν έτοιμοι για πόλεμο με τις ΗΠΑ. Είχαμε αναφορές ότι πύραυλοι Κρουζ χτύπησαν το Ιράν. Ήταν το λάθος ενός ατόμου, που προκάλεσε μια τραγωδία», συνέχισε ο Χατζιζαντέχ, περιγράφοντας το πώς καταρρίφθηκε το ουκρανικό αεροσκάφος στο Ιράν.
Πάντως, ανέφερε ότι είχε ζητηθεί να δημιουργηθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, εξαιτίας της πολεμικής κατάστασης, κάτι που όμως δεν εγκρίθηκε. Επίσης αποκάλυψε πως είχε ενημερώσει από το πρωί της Τετάρτης Ιρανούς αξιωματούχους για τις εκτιμήσεις ότι καταρρίφθηκε επιβατικό αεροσκάφος. Παρόλα αυτά, μόλις σήμερα το Ιράν παραδέχθηκε ότι η αεροπορική τραγωδία προκλήθηκε εξαιτίας πυραύλου.
Τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνουΟ ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν σήμερα ότι γάλλοι εμπειρογνώμονες θα βοηθήσουν στην αποκωδικοποίηση των μαύρων κουτιών του ουκρανικού αεροσκάφους που συνετρίβη στο Ιράν, ανακοίνωσε το γραφείο του Ζελένσκι.
Ο Μακρόν είπε στον Ζελένσκι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι η Γαλλία ξεκίνησε επίσημη διαδικασία για την έναρξη μιας διεθνούς έρευνας για τα αίτια του δυστυχήματος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του ουκρανού προέδρου, προσθέτοντας ότι ο Μακρόν συμφώνησε να επισκεφθεί το Κίεβο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία
- Ανείπωτη τραγωδία στην Κρήτη: Τους βρήκαν νεκρούς στην αυλή
- Θεόδωρος Νιτσιάκος: Οι τραγικές λεπτομέρειες που οδήγησαν στο τροχαίο-σοκ
- 2400 ευρώ επίδομα για μακροχρόνια ανέργους
- Φρουροί της Επανάστασης: «Έτσι χτυπήσαμε το Boeing» - Τα 10 δευτερόλεπτα που σκότωσαν 176 ανθρώπους
- Έκτακτη ενημέρωση του ΕΚΑΒ για τον ναυάγιο στους Παξούς
- Αναδρομικά: Ποιοι και πότε θα πάρουν έως και 7.340 ευρώ
- Ιράν: Πως ο χειριστής αποφάσισε να καταρρίψει το αεροσκάφος μέσα σε 10 δευτερόλεπτα
- Ολυμπιακός: «Χτυπάει» Τζάκσον και Ουίλιαμς από το NBA!
- Διορισμοί εκπαιδευτικών: Δεκτά τα πτυχία κολλεγίων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Στη Λάρισα το πρώτο καφενείο μόνο για καπνιστές - Πώς θα λειτουργεί
- Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Τουρκία
- Δεκτά τα πτυχία Κολλεγίων για τον διορισμό εκπαιδευτικών στο δημόσιο
- Νέος ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στο Πουέρτο Ρίκο
- Κραυγή απόγνωσης των ναυτικών στο Τζιμπουτί: «Κινδυνεύει η ζωή μου, γεμίσαμε τρωκτικά»
- Τραγωδία για ζευγάρι ηλικιωμένων στην Κρήτη
- Πλήθος κόσμου στο «τελευταίο αντίο» στην Έρρικα Μπρόγιερ
- Τα παιδιά «μαθαίνουν» το αλκοόλ από τους ενήλικες

- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Τραγωδία για ζευγάρι ηλικιωμένων στην Κρήτη
- Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Τουρκία
- Νέος ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στο Πουέρτο Ρίκο
- Πλήθος κόσμου στο «τελευταίο αντίο» στην Έρρικα Μπρόγιερ
- Δεκτά τα πτυχία Κολλεγίων για τον διορισμό εκπαιδευτικών στο δημόσιο
- Στη Λάρισα το πρώτο καφενείο μόνο για καπνιστές - Πώς θα λειτουργεί
- Τα παιδιά «μαθαίνουν» το αλκοόλ από τους ενήλικες
- Μεταξουργείο: Έρευνες για τον θάνατο του ζευγαριού - Αναμένεται η ιατροδικαστική έκθεση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις