ΟΠΕΚ+: Μειώνουν την παραγωγή πετρελαίου για να ανακόψουν την «βουτιά» στην τιμή του

Σε συμφωνία για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια ήρθαν οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, μετά από πιέσεις που άσκησε η Ρωσία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πτώση της τιμής του.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του - με επικεφαλής τη Ρωσία

- συμφώνησαν τη Δευτέρα σε μια μικρή μείωση της παραγωγής πετρελαίου για να στηρίξουν τις τιμές που έχουν διολισθήσει, λόγω των φόβων για οικονομική επιβράδυνση.

Οι παραγωγοί πετρελαίου θα μειώσουν την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), που αντιστοιχεί μόλις στο 0,1% της παγκόσμιας ζήτησης, για τον Οκτώβριο, ενώ συμφώνησαν ακόμη ότι θα μπορούσαν να συναντηθούν ανά πάσα στιγμή για να προσαρμόσουν εκ νέου την παραγωγή - πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 5 Οκτωβρίου.

Η απόφαση της Δευτέρας (5/9) των υπουργών Ενέργειας σημαίνει ότι η περικοπή για τον Οκτώβριο ανατρέπει την κυρίως συμβολική αύξηση της ίδιας ποσότητας τον Σεπτέμβριο. Η κίνηση έρχεται μετά τη δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο μήνα ότι ο όμιλος θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή ανά πάσα στιγμή.

Οι παραγωγοί πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία, έχουν αντισταθεί στις εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο για να μειώσουν τις τιμές της βενζίνης και την επιβάρυνση των καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται πως το αργό πετρέλαιο αναφοράς Brent έχει πέσει σε περίπου 95 δολάρια το βαρέλι από 120 δολάρια τον Ιούνιο, λόγω των φόβων για οικονομική επιβράδυνση και ύφεση στη Δύση.

Παρασύρθηκε επίσης από μια πιθανή ενίσχυση της προσφοράς από την επιστροφή του ιρανικού αργού στην αγορά, εφόσον η Τεχεράνη καταφέρει να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΟΠΕΚ #ΡΩΣΙΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ_ΚΡΙΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα