Όμηρος των κακοπληρωτών παραμένει η ΔΕΗ

Η γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) επιφυλάσσει άσχημα νέα για τη ΔΕΗ, όσον αφορά την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της Καθολικής Υπηρεσίας.

Στη συγκεκριμένη υπηρεσία (είναι θεσμοθετημένη με νόμο) απευθύνονται οι καταναλωτές στους οποίους έχει καταγγελθεί η σύμβαση ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών μέχρι να βρουν νέο προμηθευτή, ενώ με τον ίδιο νόμο είχε ανατεθεί στη ΔΕΗ. Αυτή

τη στιγμή στο καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας είναι ενταγμένοι περίπου 135.000 καταναλωτές.

Ο αριθμός αυτός προέκυψε λόγω κατάχρησης από στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο δεν προβλέπει συγκεκριμένο χρονικό όριο παραμονής.

Ένα από τα αιτήματα που έθεσε η ΔΕΗ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργιας ήταν η απαλλαγή από το βάρος της Καθολικής Υπηρεσίας, με αφορμή το νέο θεσμικό πλαίσιο για την εξυγίανσή της, το οποίο ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2019.

Ο νόμος προβλέπει ρύθμιση σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πρακτικές για τη λειτουργία της Καθολικής Υπηρεσίας, καθώς και συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεσή της μεταξύ των παρόχων που λειτουργούν στην αγορά.

Εάν ο διαγωνισμός κυρηχθεί άγονος, ο νόμος προβλέπει την ανάθεση της υπηρεσίας εκ περιτροπής ανα διετία στους πέντε μεγαλύτερους παρόχους.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για όσο διάστημα η Καθολική Υπηρεσία επιβάρυνε μόνο τη ΔΕΗ απείχε από κάθε πρωτοβουλία.

Μπροστά όμως στον κίνδυνο να αποτελέσει «μαύρη τρύπα» για την αγορά και για να περιορίσει φαινόμενα κατάχρησης από στρατηγικούς κακοπληρωτές, με απόφαση - γνωμάτευση προς το ΥΠ. Εν. προτείνει ανώτατο χρονικό όριο παραμονής των πελατών στον πάροχο της Καθολικής Υπηρεσίας, αλλά και τροποποίηση της ρύθμισης για την ανάληψή της εάν κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός.

Όσον αφορά τον πρώτο, η ΡΑΕ προτείνει ανώτατο όριο παραμονής τριών μηνών, ενώ μετά τη πάροδο του χρόνου ο καταναλωτής είναι υποχρεωμένος να βρει άλλον προμηθευτή. Για να κάνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να εξοφλήσει ή να διακανονίσει τα χρεή του.

Σχετικά με το δεύτερο, η ΡΑΕ γνωμοδοτεί την παροχή Καθολικής Υπηρεσίας να αναλαμβάνουν από κοινού οι πέντε μεγαλύτεροι προμηθευτές ως προς τις οικονομικές τους καταστάσεις ή τα μερίδια αγοράς. Μια πρόταση όμως, η οποία στο βαθμό που θα γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Ενέργειας, θα επιβαρύνει δυσανάλογα τη ΔΕΗ, καθώς είναι η επιχείρηση με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα