Μητσοτάκης: Όποιος πάει να παραβιάσει την κυριαρχία μας θα πάρει απάντηση, Μπάιντεν: Ευχαριστώ για το ηθικό σας σθένος

Σε εξέλιξη η δεξίωση από τον Τζο Μπάιντεν προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή τα 201 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Οι χαιρετισμοί του Αμερικανού Προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στον Λευκό Οίκο και συναντά τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Έπαινοι από τον Τζο Μπάιντεν για τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην αλληλεγγύη στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραθέτει δεξίωση προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο και με αφορμή τα 201 χρόνια από την Ελληνική

Επανάσταση.

{https://www.youtube.com/watch?v=-sAMit-_oO8}

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και τους υφυπουργούς Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Αφού έφτασε στον Λευκό Οίκο, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατευθύνθηκε σε μια από τις αίθουσες του επιβλητικού κτιρίου για να υπογράψει το βιβλίο των επισκεπτών.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν διήρκεσε περίπου μια ώρα.

Οι χαιρετισμοί Αρχιεπισκόπου - Μητστάκη - Μπάιντεν

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ανέφερε: «Χριστός Ανέστη. Εδώ στο Λευκό Οίκο γιορτάζουν την Ανάσταση του ελληνικού έθνους μαζί με τον πρωθυπουργό. Γιορτάζουμε τα 201 χρόνια αππό την Ελληνική Επανάσταση. Αλησμόνητο γεγονός και τιμή για την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Κ. Πρωθυπουργέ έχετε φράσει πέρα από τα όρια της Ελλάδας και να προσφέρεται το βέλτιστο της πατρίδας μας σε όλους. Μας κάνετε αισιόδοξους για ένα καλύτερο κόσμο. Η Ελλ΄αδα, η πηγή του δυτικού πολιτισμού και η Αμερική από κοινού, η καλύτερη ελπίδα αυτοδιάθεσης για όλους στον κόσμο. Ευχαριστούμε για την ισχυρή σας δέσμευση για την υποστ΄ήριξη της ελευθερίας. Να σας ευλογεί ο θεός.

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν, τόνισε: «Αρχιεπίσκοπε για τόσο πολύ καιρό είμαι ανάμεσα σε ελληνορθόδοξους και κάνω το σταυρό μου με τον λάθος τρόπο. Καλωσήρθατε στον Λευκό Οίκο. Καλωσορίζουμε τον κ. Πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον. Είχαμε συζητήσεις και είμαι ενθουσιασμένος που δεχόμαστε και τη συ΄ζυγό του και τις κόρες του. Ξέρω ότι μετρά πολύ η οικογένεια, είναι η ιρλανδική μου πλευρά. Θέλω να πω κάτι προσωπικό. Ξέρω ότι όλοι σκεφτόμαστε τον εκλιπόντα πατέρα σας, κάθε μέρα. Ο πατέρας του είχε σημαντική επιρροή του πάνω μου. Ήταν πραγματικός δάσκαλος. Πέρσι έπρεπε να γιορτάσουμε τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση, το κάναμε ψηφιακά λόγω της πανδημίας. Γιορτάζουμε τα 201 έτη από την Επανάσταση. Είναι μια ευκαιρία όχι μόνο στην ιστορία μας, αλλά να κοιτάξουμε το μέλλον που θα οικοδομήσουμε μαζί. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για τα εξαιρετικά επόμενα 100 χρόνια των μεταξύ μας σχέσεων. Σήμερα η φιλία των δυο χωρών βρίσκεται στο απόγειό της. Είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση. Αρέσει ο ένας στον άλλον. Οι δυο λαοί εργάζονται μαζί. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της Δημοκρατίας. Έχουμε συζητήσει ότι η Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο ελληνικός και αμερικανικός λαός ξέρουν ότι η ελευθερία και η δημοκρατία αξίζουν τη θυσία

Όταν στη γειτονιά υπάρχουν δικτάτορες η απάντηση είναι π΄άντα όχι. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα είπε όχι στους κατακτητές. Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ είναι ενωμένες σα μια φωνή να υποστηρίξουν το λαό της Ουκρανίας. Κ. Μητσοτάκη σας ευχαριστώ για το σθένος να μιλήσετε αμέσως και να καταδικάσετε τη Ρωσία. Ήσασταν σημαντικός εταίρος. Βοηθάμε τους Ουκρανούς να πουν όχι στην τυραννία. Η ελληνική κοινότητα με αναφέρει ως Τζο Μπαϊντενόπουλο. Ως περήφανος αμερικανοϊρλανδός είχα πάντα τον σεβασμό της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Πρέπει να επανεφεύρουμε τις αξίες μας για να κληροδοτήσουμε με τα παιδιά μας. Αδημονώ να σας ξαναδώ κ. Πρωθυπουργέ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνοντας το λόγο τόνισε: «Αυτή η επίσκεψη έχει μια συνυποδήλωση. Η Ελλάδα όπως και οι ΗΠΑ σφυρηλατήθηκαν από οραματιστές. Ο δικός σας αγώνας ενέπνευσε τους καταπιεσμένους Έλληνες. Οι ηγέτες της ελληνικής επανάστασης εμπνεύστηκαν από τους πατέρες του Αμερικανικού έθνους. Η κοινή ιστορία θυσιών δένουν τα δύο έθνη. Αυτό δίνει μια ευθύνη σε όλους μας να προστατέψουμε τις αξίες μας. Αυτό το καθήκον είναι πιο επίκαιρο με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο στην Ευρώπη ότι οι χάρτες δεν μπορούν να επαναχαραχτούν με τη βία ανατράπηκε. Σταθήκαμε στο πλάι της διεθνούς τάξης. Δεν πρέπει να επιτύχουν αυτοί που επιτίθενται στην Ουκρανία. Οποιαδήποτε προσβολή εθνικής κυριαρχίας χώρας θα απαντάται με ομόφωνο και κατηγορηματικό τρόπο.

Σας ευχαριστώ για τη στάση σας. Οι κυρώσεις που έχουμε επιβάλλει στη Ρωσία είναι συντριπτικές. Όμως δεν πρέπει να χάσουμε το δάσος. Οι κοινωνίες μας πληρώνουν βα΄ρύ τίμημα στην ενέργεια. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τη Ρωσία, αλλά και να μειώσουμε τις τιμές. Πρέπει να ανακουφίσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το ελληνικό κοινο΄βούλιο κύρωσε τη νέα αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Δεν αποτελείται μόνο από κάποια ναυτική συμφωνία στην Κρ΄ήτη - την οποία ελπίζω να επισκεφθείτε. Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί κόμβο ενέργειας, σημείο εισ΄όδου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο.Γνωρίζετε τι συμβαίνει με το Κυπριακό συνεχίστε να χρησιμοποιείτε την επιρροή σας για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση. Κανείς δεν θα δεχτεί μια λύση δ΄υο κρατών.

Τα Βαλκάνια, η ευρωπαϊκή προοπτική τους πρέπει να αφεθεί ανοιχτή. Είμαι πεισμένος ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Δίνουμε έμφαση στο σχήμα 3+1 και ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις μας κάνοντας σαφές ότι δεν θα δεχθούμε καμία επιβουλή της κυριαρχίας μας. Θα συνεχίσουμε τη μακρόχρονη συνεργασία μας στην αμυντική βιομηχανία. Ελπίζω να μπορέσουμε να προσθέσουμε τα F-35 στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Η Ελλάδα έχει περάσει μια σκληρή οικονομική κρίση, όμως αποδείξαμε την ανθεκτικότητά μας. Η Ελλάδα σήμερα δεν συγκρίνεται με εκείνη την Ελλάδα. Έχουμε ισχυρή οικονομία, ξεπληρώσαμε το ΔΝΤ δύο χρόνια πιο νωρίς και ταυτόχρονα δημιουργούμε θέσεις εργασίας και επενδύουμε σε νέους τομείς. Πολλοί Ευρωπαίοι παίκτες ανησυχούν στην εξάρτησή τους από την Κίνα και φέρνουν πίσω επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι έτοιμες να τις καλωσορίσει.

Είμαστε χώρα με ισχυρή θέση σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα επ΄έστρεψε και το μέλλον είναι μπροστά μας. Εσείς έχετε πολλούς ελληνοαμερικανούς φίλους. Ξέρω ότι σας λένε Μπαϊντενόπουλο. Ίσως να σας έλεγαν Μπαϊντενάκη. Όλοι σ' αυτό το κοινό είναι υπερήφανοι, κι εγώ επίσης, για τα επιτεύγματα των Ελληνοαμερικανών στις ΗΠΑ. Χαιρετίζω την παρουσία του νέου πρέσβη στην Ελλάδα, Τζωρτζ Τσούνη. Τον συνάντησα πριν μερικές μέρες. Μου είπε μια ιστορία των γονιών τους που ζούσαν σ' ένα μικρό χωριό, τον Πλάτανο. Κ. Πρόεδρε, γιορτάζοντας τα 200 έτη με ένα χρόνο καθυστέρηση, ο αγώνας υπέρ των Δημοκρατιών κατά των απολυταρχιών είναι η μα΄χη της γενιάς μας. Να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτό για το οποίο πολέμησαν οι πρόγονοί μας. Ελπίζω ότι θα έρθετε στην Ελλάδα σύντομα»

#ΤΖΟ_ΜΠΑΙΝΤΕΝ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΔΕΞΙΩΣΗ #ΛΕΥΚΟΣ_ΟΙΚΟΣ #ΗΠΑ #ΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα