Ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

Μπαράζ συνομιλιών για το Σκοπιανό με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε από το πρωί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με πρώτο τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ ακολούθησε η Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Βασίλης Λεβέντης

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομίλησε με τον πρωθυπουργό για περίπου 40 λεπτά ενώ το κλίμα ήταν ψυχρό καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά πως ο πρωθυπουργός

άργησε να ενημερώσει τον πολιτικό κόσμο για τις διαπραγματεύσεις.

Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε ξανά συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε συζητήσεις χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ εκτίμησε πως δεν θα λυθεί το θέμα των Σκοπίων μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Πρόσθεσε μάλιστα: «Δεν σας κρύβω ότι προσέρχομαι με μικρό καλάθι σε σχέση με τα αποτελέσματα που θα έχει η διαδικασία».

Για έλλειμμα ενημέρωσης έκανε λόγο ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης.

Πριν από την κατ' ιδίαν ενημέρωση, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι τον Σεπτέμβριο χάθηκε μια ευκαιρία, καθώς ο ίδιος είχε ζητήσει από το βήμα της Βουλής επίσημη ενημέρωση ώστε «να μην λέει ο καθένας τα δικά του».

«Μην δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα», είπε ο κ. Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα. «Ζήτησα να αλλάξει τακτική και να γίνει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση. Τότε όλος ο λαός θα είναι μαζί του», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, μετά το τέλος της συνάντησης.

Κ. Μητσοτάκης: Η διαπραγμάτευση όπως εξελίσσεται προκαλεί βαριές ανησυχίες

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, διήρκεσε 40 λεπτά. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τη διαπραγμάτευση σχετικά με το Σκοπιανό και για τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός.

Ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα.

«Προσήλθα στο Μέγαρο Μαξίμου ως είχα υποχρέωση εκ του θεσμικού μου ρόλου. Ο κ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ εδώ και πολλές εβδομάδες έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Σε όλο αυτό το διάστημα απέφυγε συστηματικά να διαμορφώσει συνθήκες πραγματικής συνεννόησης και συναίνεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια από τη Βουλή.

«Δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό. Προσήλθε στη διαπραγμάτευση χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου. Το χειρότερο όμως, δίχασε τους Ελληνες. Περιφρόνησε με προκλητικό τρόπο τους συμπολίτες μας που δικαιολογημένα εκφράζουν την πατριωτική τους ανησυχία», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αντί να διαμορφώσει ένα ισχυρό εθνικό μέτωπο, «επιδόθηκε σε μικροκομματικά παιχνίδια» και υπογράμμισε ότι με αυτόν τον τρόπο «κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας που οι συγκυρίες προσέφεραν προς αξιοποίηση».

Η διαπραγμάτευση όπως εξελίσσεται προκαλεί βαριές ανησυχίες, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. «Η κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις χωρίς να λάβει συγκεκριμένα και μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα για τη χώρα μας. Η πολύ σοβαρή παράλειψη του κ. Τσίπρα να θέσει ρητά και δημόσια το ζήτημα αλλαγής του συντάγματος της γειτονικής χώρας, ως αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, εξασθένησε την εθνική γραμμή. Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός γιατί υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος», συνέχισε.

«Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, σθένος και αποφασιστικότητα. Ο βίος και η πολιτεία του κ. Τσίπρα αλλά και οι έως τώρα χειρισμοί του στο θέμα των Σκοπίων, δεν πείθουν ούτε κατ' ελάχιστον τους Ελληνες ότι μπορεί να κάνει το ίδιο.

Οι Ελληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα. Αλλωστε, κάθε φορά που διαπραγματεύτηκε τα αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες ήταν τραγικά. Το ζήτημα των Σκοπίων δεν είναι απλά θέμα εξωτερικής πολιτικής, αφορά την εθνική μας συνείδηση, την ιστορία μας, εντέλει την ίδια την ταυτότητα των Ελλήνων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει και πριν από λίγες ημέρες.

«Δεν θα διχάσουμε τους Ελληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πορευτεί σε αυτόν τον δρόμο μόνος του. Ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι ούτε για συνενόχους», κατέληξε.

Φ. Γεννηματά: Σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών

Η συνάντηση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά δεν είχε ολοκληρωθεί όταν έφτασε ο κ. Κουτσούμπας.

Ξεπέρασε τη μία ώρα η συζήτηση της Φώφης Γεννηματά με τον Αλέξη Τσίπρα, για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν η δεύτερη που πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου το Σάββατο, καθώς είχε προηγηθεί το πρωινό τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με διάρκεια περίπου 45 λεπτά.

Μετά τη συνάντηση, από το ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για «πολύ αναλυτική συζήτηση», ενώ σημείωναν με νόημα «εμείς είχαμε ήχο πάντως». Σχόλιο που σχετίζεται με το γεγονός ότι από τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη μεταδόθηκαν πλάνα δίχως ήχο, έπειτα από αίτημα της ΝΔ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων καθώς και όσα συζήτησε ο κ. Τσίπρας με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.

Η κ. Γεννηματά ζήτησε ξανά συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε συζητήσεις χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή.

Έναν χαλαρό διάλογο μπροστά στις κάμερες είχαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Ο κ. Τσίπρας και η κ. Γεννηματά συζήτησαν για τα παιδιά τους, με τον Πρωθυπουργό να λέει πως τα δικά του παιδιά παρότι είναι πολύ μικρά, παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Δ. Κουτσούμπας: «Δεν πιστεύω ότι θα λυθεί το Σκοπιανό»

Τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, με τον πρώτο να δηλώνει λίγο μετά την συνάντησή τους ότι δεν θεωρεί ότι ''θα λυθεί το θέμα των Σκοπίων''.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα: ''Η ενημέρωση... κάλλιο αργά παρά ποτέ. Είναι πάντα καλοδεχούμενη''. ''Σημασία έχει να είναι ποιοτική'' απάντησε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως πρόσθεσε ο γ.γ. του ΚΚΕ: ''Δεν σας κρύβω ότι προσέρχομαι με μικρό καλάθι σε σχέση με τα αποτελέσματα που θα έχει η διαδικασία. Είναι καλό να αναπτύσσονται οι διακρατικές σχέσεις, δεν χρειάζονται όμως πανηγυρισμοί και ανάδειξη δευτερεύοντων ζητημάτων, ειδικά στα Βαλκάνια. Γιαυτό προέχει να λυθούν ζητήματα αλυτρωτισμού και ζητήματα που αφορούν το Σύνταγμα της χώρας''.

«Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση από τον κ. Πρωθυπουργό. Κρατάμε μικρό καλάθι, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το όσα θα γίνουν στα Βαλκάνια, εκφράσαμε την άποψη του ΚΚΕ, η οποία είναι σταθερή και συνεπής σε όσα διέπουν τον ελληνικό λαό. Η ονομασία δεν είναι το κυρίαρχο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, κυρίαρχο είναι ο αλυτρωτισμός, η χάραξη των συνόρων. Αναφέραμε ότι άσχετα από τις διαπραγματεύσεις, το κύριο ζήτημα είναι να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, εφόσον δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος, αλλαγή όλων αυτών που οδηγούν σε αλυτρωτικές διαθέσεις και δημιουργού προβλήματα στη χώρα μας και σε άλλους λαούς. Από αυτή τη σκοπιά χρειάζεται επαγρύπνηση».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι το ζήτημα θα λυθεί απάντησε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα λύσης του Σκοπιανού» ενώ σε σχέση με την στάση του κ. Καμμένου υπογράμμισε: «Ο κ. Καμμένος έχει τη δική του άποψη, την οποία δεν ξέρει νομίζω ούτε ο Πρωθυπουργός».

Σ. Θεοδωράκης: «Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία»

«Το Ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη θέση επί του θέματος. Έχουμε τολμήσει να πούμε πολύ νωρίς τη θέση μας για το Μακεδονικό. Τώρα εδώ που φτάσαμε πρέπει η ενημέρωση του κόσμου να είναι πλήρης, τι κερδίζουμε από μια σύνθετη ονομασία».

Πρόσθεσε, ωστόσο ότι: «Υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα. Κυρίαρχο είναι το θέμα των διατάξεων του Συντάγματος της FYROM».

Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι ο «Πρωθυπουργός φέρνει με μεγάλη καθυστέρηση αυτή τη συζήτηση. Έπρεπε να τα έχουμε κάνει αυτά από τον Σεπτέμβρη».

Σε σχέση με την ονομασία υποστήριξε: «Θα πρέπει να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία. Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που να είναι μία λέξη, μια αμετάφραστη λέξη. Να πάμε σε μια λέξη που δεν θα είναι Αγγλική, μια λέξη στη Σλαβική διάλεκτο. Το ένα είναι ονομασία, το άλλο είναι οι δεσμευτικές εγγυήσεις που θα φανερώνουν ότι οι αλυτρωτικές προθέσεις έχουν εγκαταλειφθεί».

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από την κατ' ιδίαν ενημέρωση, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι τον Σεπτέμβριο χάθηκε μια ευκαιρία, καθώς ο ίδιος είχε ζητήσει από το βήμα της Βουλής επίσημη ενημέρωση, ώστε «να μην λέει ο καθένας τα δικά του».

Β. Λεβέντης: «Να γίνει από μηδενική βάση η διαπραγμάτευση»

Λίγο μετά τις 17:30 πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμοιυ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Λεβέντης δήλωσε πως «είχα ζητήσει συναίνεση και μια μεγάλη κυβέρνηση γιατί θα την χρειαζόμασταν. Δεν με άκουσε ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης και τώρα ο Τσίπρας σηκώνει μόνος του τον σταυρό για θέμα που δεν φταίει. Του είπα ότι αντί να ξεκινάμε την διαπραγμάτευση δίνοντας σύνθετη ονομασία πρέπει πρώτα να ζητήσουμε ανταλλάγματα και να πάρει η άλλη πλευρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να μην παραιτηθούμε από το όνομα».

«Η τακτική της γειτονικής χώρας με τα αλυτρωτικά προσβάλει την Ελλάδα. Η θέση μου είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και αν γίνει έτσι , είπα στον πρωθυπουργό , όλος ο λαός θα είναι μαζί του και πρώτος εγώ. Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι στο Βουκουρέστι το 2008 ο Καραμανλής διαπραγματευόταν το όνομα "Macedonia Skopje". Οι Σκοπιανοί το θέτουν αυτό ως πήχη και ξεκινούν από εκεί. Εγώ και με το "Nova Makedonija" είμαι σφόδρα αντίθετος. Η Μακεδονία δεν είναι κανενός, είναι Ελλάδα και σ΄ αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις . Είπα στον πρωθυπουργό να μην κουβαλήσει αυτό το στίγμα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό για το θέμα του ονόματος χαρακτήρισε το θέμα της μετακίνησης βουλευτών αισχρό φαινόμενο. Όποιος προδίδει την εντολή του λαού έχει συνέπειες, ανέφερε ο κ.Λεβέντης.

Στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι αυτό που πάει να κάνει . Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα, απάντησε ο πρωθυπουργός

Μη δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα, είπε ο κ. Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.

Keywords
κυκλος, αλέξης τσίπρας, σκοπια, τσιπρας, ΚΚΕ, βουλη, παραιτηση λεβεντη, ρητά, ΠΑΣΟΚ, συνταγμα, καμμενος, fyrom, νατο, ελλαδα, macedonia, skopje, πήχη, nova, εκπτωσεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, αλέξης τσίπρας, κομματα, αποτελεσματα, ρητά, το θεμα, βημα, εθνικη, θεμα, ρωτησε, σθενος, το βημα, ωρα, αιμα, απλα, βαλκανια, εβδομαδες, γεγονος, γινει, διαστημα, δηλωσεις, δικη, ευλογια, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, επρεπε, ιδια, ιδιο, θεοδωρακης, ηχο, καμερες, κυβερνηση, κλιμα, λεβεντης, λογο, μακεδονια, μαξιμου, μητσοτακης, μικρο, νατο, νοημα, νταβος, παντα, ονομα, παιδια, παμε, πολιτεια, προβληματα, πρωινο, πρωι, σαββατο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, στιγμα, ταυτοτητα, φωφη, φωφη γεννηματα, φταιει, φορα, χαθηκε, δημητρης, δωσεις, εθνικο, εθνικα θεματα, χωρα, μπροστα, πήχη, πληροφοριες, θεματα
Τυχαία Θέματα