Οικονόμου: «Έχουμε πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά μας, αλλά είμαστε στη σωστή κατεύθυνση»

Τη χρονιά που πέρασε παρά το δυσχερέστατο παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα άντεξε τις πιέσεις και σημείωσε σημαντικά βήματα προόδου στην οικονομία, την οργάνωση του Κράτους, στην αμυντική και διπλωματική θωράκιση της Πατρίδας.

Οι μεγάλες αλλαγές και βελτιώσεις δεν έγιναν πάντοτε όσο αισθητές θα μπορούσαν, όσο αισθητές θα τους άξιζε, γιατί τις θόλωσαν συχνά τα μεγάλα προβλήματα που επισώρευσαν οι διεθνείς κρίσεις. Όμως όλοι οι Έλληνες ξέρουν, και ξέρουν από προσωπική εμπειρία πια, ότι οι φόροι

μειώθηκαν ραγδαία, ότι προστατεύονται από την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, ότι απολαμβάνουν χιλιάδες ψηφιακές ευκολίες στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, ότι το μεταναστευτικό είναι υπό έλεγχο, ότι οι συντάξεις αποδίδονται στην ώρα τους (και μάλιστα αυξημένες), ότι η Πατρίδα ενισχύεται σημαντικά αμυντικά και έχει αναβαθμίσει δραστικά το διεθνές της κύρος.

Τα αναχώματα που ορθώνουμε για την ανάσχεση των διεθνών κρίσεων αντέχουν τόσο γιατί η Κυβέρνησή μας έχει ισχυρή βούληση να προστατεύσει την κοινωνία, όσο και γιατί η στήριξη των πολιτών στην Κυβέρνηση είναι ουσιαστική. Και είναι ουσιαστική γιατί μεταξύ Κυβέρνησης και πολιτών λειτουργεί μια διαλεκτική αλήθειας: Η Κυβέρνηση προσπαθεί διαρκώς, διδάσκεται από τα λάθη και τις επισημάνσεις της κοινωνίας. Βελτιωνόμαστε μέσω της πράξης και γινόμαστε, μέρα με τη μέρα, χρησιμότεροι για την Πατρίδα και το λαό της.

Έχουμε φυσικά πολύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας, αλλά είμαστε στη σωστή κατεύθυνση, στο σωστό δρόμο και μόλις απελευθερωθούμε από την πίεση των διεθνών συνθηκών, θα φανεί ανάγλυφα το μέγεθος της προόδου που συντελείται όλο το τελευταίο διάστημα.

Με γνώση, με σχέδιο έχουμε ως προτεραιότητά μας να φέρουμε την κοινωνία να ευημερεί, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω. Το 2023 τα θετικά αποτελέσματα των πολιτικών μας θα γίνουν πιο ορατά, γιατί το δύσκολο σκέλος, της αντιμετώπισης των κρίσεων και της θεσμικής προετοιμασίας, βρίσκεται πίσω μας.

Η Ελλάδα, στην επόμενη τετραετία, με ισχυρή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα μπορέσει να αυξήσει τους μισθούς έτσι ώστε να συγκλίνουμε στα επίπεδα των ισχυρότερων χωρών της Ε.Ε. και ο Έλληνας να υπερβεί οριστικά τη μειονεξία που επισώρευσαν τα χρόνια των μνημονίων. Και αυτό θα γίνει μέσω υπεύθυνων πολιτικών, πάντοτε μετρώντας και ζυγίζοντας σωστά, μέσω πολιτικών ανάπτυξης, που δεν θα διακυβεύουν τη σταθερότητα της χώρας και την αντοχή της οικονομίας μας.

Κυβερνητικός προγραμματισμός για το 2023

Η Κυβέρνηση, στο διάστημα των τρεισήμισι χρόνων, έχει υλοποιήσει ένα πλούσιο μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό έργο. Ένα έργο που μας επέτρεψε, όπως τόνισα, να αντιμετωπίσουμε επάλληλες εξωγενείς κρίσεις και να πετύχουμε σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, έχει προετοιμάσει συγκεκριμένο σχέδιο πολιτικής για το 2023 που περιλαμβάνει 19 αναλυτικά σχέδια δράσης για κάθε Υπουργείο. Συνολικά, έχουν προγραμματιστεί για τη νέα χρονιά 111 νομοθετικές παρεμβάσεις. Έχουν τεθεί 121 στόχοι πολιτικής. Έχουν δρομολογηθεί 486 δράσεις και 1.913 έργα.

Το 43% των προγραμματισμένων αυτών δράσεων υλοποιούν πολιτικές που θα μας οδηγήσουν σε περαιτέρω σύγκλιση με την Ε.Ε. και 325 έργα ικανοποιούν τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που θέτει ο Ο.Η.Ε..

-Προτού ακόμη ολοκληρώσει τη θητεία της, η Κυβέρνησή μας ψήφισε 387 νόμους, η Κυβέρνησή μας είχε και επιτυχημένες αξιολογήσεις ενισχυμένης και μεταπρογραμματικής εποπτείας που οδήγησαν στην επιτυχή έξοδο της χώρας, όπως είναι γνωστό, από το πολυετές καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον περασμένο Αύγουστο, ταυτόχρονα που οδήγησαν σε ελάφρυνση του χρέους κατά 6 δισ. ευρώ και κέρδη από ομόλογα κρατικών τραπεζών ύψους 2,58 δισ. ευρώ.

-Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι η Κυβέρνηση εξασφάλισε για τη χώρα, για την Ελλάδα, για την ελληνική κοινωνία, περίπου 80 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων για δημόσιες επενδύσεις έως το 2027 από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνησή μας ενσωμάτωσε το 85% των συστάσεων της επιτροπής Πισσαρίδη στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Είναι σημαντικό να το θυμίζουμε αυτό γιατί πρόκειται για συστάσεις που είχαν ως στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και του αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας. Μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί περίπου το 70% των συστάσεων αυτών.

- Μείζονος σημασίας είναι το γεγονός ότι η χώρα, εν μέσω 4 μεγάλων εξωγενών κρίσεων (προσφυγική - ελληνοτουρκικά, υγειονομική, ενεργειακή και κλιματική κρίση) πέτυχε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, πέτυχε σημαντική μείωση της ανεργίας, ρεκόρ στην αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, καλύτερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου επιδόσεις στη διαχείριση της πανδημίας.

Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του «Economist» μεταξύ 34 ανεπτυγμένων οικονομιών ως προς τη μεγέθυνση του Α.Ε.Π., τη μείωση του δημοσίου χρέους, την ανάσχεση του πληθωρισμού και την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, η Ελλάδα αναδείχθηκε οικονομική πρωταθλήτρια του 2022.

Όλα αυτά δεν έγιναν στην τύχη. Όταν κάποιοι περιέφεραν την καταστροφολογία και τον πανικό τους ανά την επικράτεια, η Κυβέρνηση δεν πέταξε «λευκή πετσέτα» απέναντι στις κρίσεις. Σχεδίασε πολιτικές, στάθηκε στο πλευρό της κοινωνίας και σε πολλές περιπτώσεις άνοιξε δρόμους για ολόκληρη την Ευρώπη.

Όταν ορισμένοι αρκούνταν σε επιδερμικές διαπιστώσεις και σε εύκολα λόγια, η Κυβέρνηση με συγκεκριμένες πολιτικές παρήγαγε λύσεις για τον πολίτη. Γιατί γνωρίζουμε πάντοτε ότι ένα δράμι πράξης αξίζει όσο ένας τόνος θεωρίας.

Τέλος, όταν κάποιοι επιδίδονταν σε παρανοϊκή σεναριολογία και στην τοξικότητα, εμείς επιδιώκαμε την ενότητα, την ενίσχυση της θεσμικής λειτουργίας του Κράτους και την ενίσχυση της Δημοκρατίας.

Στήριξη της κοινωνίας έναντι της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Δράσεις με κοινωνικό πρόσημο τη νέα χρονιά.

Η Κυβέρνηση παρείχε σημαντικότατη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε. στην παροχή στήριξης των πολιτών για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.

Βασικοί στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του- είναι οι καλύτεροι μισθοί, είναι η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας για όλους και είναι η εξασφάλιση προσιτής στέγης, ιδίως για τη νέα γενιά. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας -και θα συνεχίζονται για όσο διαρκεί η κρίση- ενώ από την αρχή του χρόνου μπαίνει σε εφαρμογή μια νέα σειρά μέτρων έκτακτων, αλλά και μόνιμου χαρακτήρα, μέτρων με κοινωνικό αποτύπωμα. Ανάμεσα στα άλλα:

-Από την 1η του μήνα οι συνταξιούχοι θα δουν, για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια, αυξήσεις στις συντάξεις τους, στο ύψος του 7,75%, ενώ πολλοί θα ωφεληθούν και από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, το ξέρουν οι Έλληνες πολίτες αυτό, δόθηκε σε 1.206.624 συνταξιούχους έκτακτη ενίσχυση μέσω του οικονομικού βοηθήματος των 250 ευρώ, ενώ σε 231.655 συνταξιούχους δόθηκε η 4η ετήσια αύξηση του νόμου Βρούτση.

-Από την 1η Απριλίου, νωρίτερα δηλαδή από πέρυσι, θα αυξηθεί και πάλι ο κατώτατος μισθός. Κι αυτό διότι τον μήνα εκείνο αυτό ξεκινά η τουριστική περίοδος, γεγονός που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους και είναι ανάγκη να είναι γνωστοί οι μισθοί από το ξεκίνημα.

-Οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. θα δουν αυξήσεις στις απολαβές τους, που μεσοσταθμικά θα είναι της τάξης του 10%. Μισθολογικές παρεμβάσεις θα γίνουν και για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εισφορά Αλληλεγγύης καταργείται πλέον για όλους, τους δημόσιους υπαλλήλους και για τους συνταξιούχους.

-Από το Φεβρουάριο η Πολιτεία, με την «Κάρτα Αγορών», θα καλύπτει το 10% του κόστους αγοράς βασικών αγαθών για την πλειονότητα των συμπολιτών μας, των οικονομικά αδύναμων και της μεσαίας τάξης.

-Παράλληλα, όλοι οι καταναλωτές θα δουν συνέχιση της στήριξης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, στήριξη που να θυμίσω ότι απορροφά το 100% των αυξήσεων για κοινωνικά τιμολόγια, το 87% για το 90% των νοικοκυριών και το 92% για τους αγρότες.

-Θα υπάρχει επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

-Απτά αποτελέσματα θα έχει επίσης και η εφαρμογή της νέας στεγαστικής πολιτικής που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει χαμηλότοκα (και άτοκα για τους τρίτεκνους) δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους, αλλά και από νέα ζευγάρια έως 39 ετών, καθώς και επιδοτήσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια.

-Παράλληλα, συνεχίζεται και εντός του 2023 ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού, καθώς και στο τουριστικό πακέτο.

-Συνεχίζεται επίσης, η αναστολή του Φ.Π.Α. για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024.

Όλα τα παραπάνω εν μέσω -επαναλαμβάνω- ενός δυσμενέστατου διεθνούς περιβάλλοντος, δεν προέκυψαν στο κενό. Ήταν το αποτέλεσμα συνεχούς προσπάθειας με γνώση, με επαγγελματισμό, με αφοσίωση και κυρίως με ενσυναίσθηση των αναγκών της κοινωνίας και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Πατρίδα.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων

Είναι γνωστό -όσο κι εάν κάποιοι υποκρίνονται άγνοια και θεατρικά εξεγείρονται- ότι οι ελλείψεις στα φάρμακα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που οφείλεται αφενός στην έξαρση των ιώσεων παγκοσμίως και αφετέρου στη μείωση της παραγωγής φαρμακευτικών πρώτων υλών από την Ινδία και την Κίνα, οι οποίες παράγουν το 60% έως 70% των υλών αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν παντού στον κόσμο, υπάρχουν σε ανεπτυγμένες χώρες, μεταξύ των οποίων στις Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η κατάσταση στη Γερμανία, όπου -σύμφωνα με τη Deutsche Welle- απουσιάζουν από την αγορά αντιβιοτικά, παυσίπονα, φάρμακα για την υπέρταση, τον καρκίνο, το στομάχι, την καρδιά, καθώς και σε σκευάσματα πενικιλίνης και άλλων αντιβιοτικών, καθώς και φάρμακα για παιδιά.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και οι όποιες ελλείψεις παρουσιάζονται, υπάρχουν μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη χώρα μας έχουν ληφθεί εδώ και καιρό στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών, για την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων και γίνονται και εντατικοί έλεγχοι.

Πέρα από αυτά, ύστερα από ευρεία σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς, ο Υπουργός Υγείας, ο κ. Πλεύρης, ανακοίνωσε, επικαιροποίησε δέκα επιπλέον μέτρα:

--1ον: Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη, με μοναδική ποινή, αυστηρή, την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν πειθαρχούν και δεν συνεργάζονται.

--2ον: Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.

--3ον: Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται έλλειψη και στη χώρα μας και διεθνώς.

--4ον: Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το πού υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, απολύτως ασφαλές, μπορούν να προμηθευτούν, αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου.

--5ον: Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.

--6ον: Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας, χωρίς αυτό να αντανακλά σε κάποια αύξηση κόστους για τον ασθενή.

--7ον: Ύπαρξη συνεχούς συνεργασίας με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.

--8ον: Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.

--9ον: Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε φάρμακα αντίστοιχης θεραπευτικής αξίας.

--10ον: Επιπλέον, αποφασίστηκε ότι η εγχώρια, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία έχει ενισχυθεί πολλαπλώς τα τελευταία χρόνια, θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρείες θα εντείνουν την εισαγωγή των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη. Τα γενόσημα περιέχουν άλλωστε την ίδια δραστική ουσία με τα πρωτότυπα και συνεπάγονται τα ίδια θεραπευτικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας, ο κ. Πλεύρης, με επιστολή που απέστειλε χθες στην αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο για θέματα Υγείας, την κ. Κυριακίδου, ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της έλλειψης συγκεκριμένων φαρμάκων που παρατηρείται παντού στην Ευρώπη. Τονίζει ο κ. Πλεύρης ότι ενώ κάθε χώρα επιχειρεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα με «εσωτερικές διαδικασίες», είναι «επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της Ε.Ε.», καθώς πρόκειται για «θέμα που αφορά συνολικά τα κράτη-μέλη».

Υπογραμμίζει ότι τα αίτια του προβλήματος είναι εξωγενή, υπερβαίνουν μεμονωμένα κράτη-μέλη, και επισημαίνει ότι σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα «πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων στην Ε.Ε.», δεδομένου ότι τις τελευταίες δεκαετίες μεγάλο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής έχει μεταφερθεί στην Κίνα και την Ινδία, γεγονός που καθιστά την Ευρώπη πιο ευάλωτη στα εφοδιαστικά σοκ.

Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί και η Κυβέρνηση παρεμβαίνει, με σειρά πρωτοβουλιών, στη ρίζα του προβλήματος, ώστε κάθε πολίτης να βρίσκει το φάρμακο που έχει ανάγκη. Καλούμε τους φορείς της αγοράς να επιδείξουν υπευθυνότητα, καλούμε τους πολίτες με ψυχραιμία και σύνεση να εμπιστεύονται τον γιατρό τους και να ενημερώνονται από αυτόν, να μην επηρεάζονται από τις σειρήνες του λαϊκισμού και καλούμε και την Αντιπολίτευση να μην σπεκουλάρει σε θέματα κρίσιμα που αφορούν τη δημόσια υγεία.

Σημαντική μείωση της εγκληματικότητας, αλλά και αυξημένα ποσοστά εξιχνιάσεων σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

Τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία αποδεικνύουν ότι η ασφάλεια στις γειτονιές βελτιώνεται διαρκώς με σημαντική μείωση της εγκληματικότητας κατά 25% σε σχέση με την περίοδο 2015-2019. Δείχνει η έρευνα αυτά ότι η Ασφάλεια στα σύνορα της Πατρίδας μας είναι σήμερα πανίσχυρη.

Συγκεκριμένα:

--Το 2022 υπήρξε μείωση κλοπών και διαρρήξεων κατά 12,12% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2019. Οι κλοπές τροχοφόρων μειώθηκαν κατά 30,48% ενώ οι ληστείες μειώθηκαν κατά 35,69%.

--Το 2022 παρουσιάζει τον μικρότερο αριθμό ανθρωποκτονιών από το 2011, όταν άρχισε η πλήρης τήρηση των στοιχείων, και το μεγαλύτερο ποσοστό εξιχνιάσεων. Το 2022 τελέστηκαν 79 ανθρωποκτονίες και το ποσοστό εξιχνιάσεων (εγκλημάτων του ιδίου και προηγούμενων ετών) ανήλθε στο 88,61%.

--Το 2022 για την προστασία των συνόρων μας στον Έβρο έγιναν 256.060 αποτροπές και 1.491 συλλήψεις διακινητών.

--Το 2022 σημειώθηκε σημαντική μείωση τροχαίων ατυχημάτων κατά 20%, σε σύγκριση με το μέσο όρο της περιόδου 2015-2019.

--Το 2022 έγιναν 523.400 έλεγχοι για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας και βεβαιώθηκαν 6.133 παραβάσεις.

--Το 2022 για την προστασία των ζώων έγιναν 4.999 έλεγχοι, σχηματίστηκαν 1.717 δικογραφίες, σημειώθηκαν 308 συλλήψεις, βεβαιώθηκαν 1.953 διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 3.251.265 ευρώ.

--Το 2022 σημειώθηκαν 11.476 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Από αυτά τα 3.279 περιστατικά διαχειρίστηκαν τα 18 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει συστηματικά, με σχέδιο και αποτελεσματικότητα, βάζοντας τέλος σε κάθε άβατο ανομίας. Με την σκληρή δουλειά των αστυνομικών μας- όπως επισημαίνει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε δήλωσή του, ενισχύοντας διαρκώς την παρουσία τους στις γειτονιές, και προστατεύοντας τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, είμαστε δίπλα στην κοινωνία. Γιατί η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την ευημερία και αυτό υποχρέωση και έργο που είναι μετρήσιμο για όλους.

Για τις απουσίες στα σχολεία

Κλείνοντας να σημειώσω ότι με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που εστάλη στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας προβλέπεται να καταχωρίζονται, χωρίς να προσμετρώνται, οι απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από το Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις, ανταποκρινόμενο στην παγκόσμια έξαρση της γρίπης, απέστειλε τη φετινή οδηγία στα σχολεία μας στη βάση εισήγησης του Υπουργείου Υγείας νωρίτερα από άλλες χρονιές, συμπεριλαμβάνοντας ένα ευρύ χρονικό διάστημα για την προστασία των μαθητών από τις απουσίες που αναγκαστικά κάνουν λόγω της νόσησης αυτής.

#ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΕΛΛΑΔΑ #ΜΕΤΡΑ
Keywords
μπροστα, εισφορα αλληλεγγυης, υπουργείο παιδείας, ελλαδα, φοροι, ηλεκτρικος, συγκεκριμένο, νέα, τραπεζες, economist, Πρωτοχρονιά, εισιτήρια, αφοσίωση, θεατρο, οφείλεται, γαλλια, φαρμακεια, εοπυυ, εοφ, γενοσημα, σοκ, συλληψεις, σχολεια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, τελος ακινητης περιουσιας, εκτακτη εισφορα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, αποτελεσματα, συνταγογραφηση, επιδοτησεις, χωρες, αστυνομια, γερμανια, γνωση, δανεια, δουλεια, εοφ, ηνωμενο βασιλειο, θητεια, ινδια, κινα, οικονομια, ομολογα, περιοδος, πιεση, προγραμμα, σχολες, τυχη, υγεια, υπουργείο παιδείας, υψος, ωρα, αγνοια, αγορα, αυξηση, αξιζει, αξιζε, αφοσίωση, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινονται, γιατροι, γραφεια, διαστημα, δημοσιο, δηλωση, δειχνει, δωδεκα, δοθηκε, ευκολα, ευρω, υπαρχει, εισιτήρια, ελλειψη, ελληνικη αστυνομια, ενημερωση, εργα, επενδυσεις, ερευνα, ετη, ετων, ευημερια, ευρωπη, ζευγαρια, ζωη, ζωων, ιδια, υπηρεσιες, κυβερνηση, λαθη, ληστειες, λογια, μεμονωμενα, μηνες, μισθος, μητσοτακης, μειωση, νεα γενια, νοσοκομεια, ξεκινημα, ουσια, ουσιες, οφείλεται, παιδια, περιβαλλον, πλευρης, πολιτεια, προβληματα, ρεκορ, ρευμα, ριζα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, σοκ, σπιτια, σχεδια, σχεδιο, τονος, υπερταση, φαρμακα, φυσικα, φορα, ψυχραιμια, ασφαλεια, βηματα, deutsche welle, εφαρμογη, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, καρδια, πακετο, σωστο, θεματα, θεσεις, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα