Οικογενειακά επιδόματα ΟΓΑ, παροχές αναπηρίας και συντάξεις επι τάπητος από τους θεσμούς

Σήμερα οι επικεφαλής των θεσμών και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θα θέσουν επί τάπητος την ατζέντα της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Το πρώτο μέρος της συνάντησης, αφορά στην κοινωνική πρόνοια (οικογενειακά επιδόματα και παροχές αναπηρίας, ενώ το δεύτερο στις συντάξεις.

Συγκεκριμένα οι δανειστές, ζητούν να υπάρξει ένα, ενιαίο οικογενειακό επίδομα ενισχυμένο για το πρώτο και το δεύτερο παιδί. Η κυβέρνηση

βρίσκεται σε αναζήτηση περίπου 260 εκατομμυρίων ευρώ, από το πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών των υπουργείων, προκειμένου να μην προχωρήσει από το επόμενο έτος σε περικοπή των επιδομάτων που καταβάλονται σε τρίτεκνους και πολύτεκνους

Παράλληλα οι θεσμοί ζητούν επανεξέταση των παροχών αναπηρίας, μεταξύ των οποίων οι πρόωρες αναπηρικές συντάξεις, η συγχώνευση επιδομάτων αλλά και ο νέος τρόπος αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας.
Οι δανειστές, κυρίως το ΔΝΤ, ζητούν την εμπλοκή και ιδιωτικών κέντρων στην διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας, ώστε να καταγράφονται τόσο τα προβλεπόμενα ποσοστά αναπηρίας, όσο και μια ευρύτερη αξιολόγηση των ικανοτήτων απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία.

Η ελληνική πλευρά, επισημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για το ύψος των επιδομάτων. Ωστόσο, εξετάζεται ένας πρόσθετος τρόπος αξιολόγησης της αναπηρίας ,η αλλαγή του ελέγχου με την προσθήκη επιπλέον κριτηρίων.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών, ζητούν την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας επανυπολογισμού των συντάξεων, ώστε από το 2019 να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η περικοπή μέρους της προσωπικής διαφοράς.
Το υπουργείο Εργασίας, εκτιμά ότι έως το τέλος του έτους, ο επανυπολογισμός θα έχει ολοκληρωθεί.

Μεγάλο ζητούμενο για τους θεσμούς και η πορεία της έκδοσης των συντάξεων που εκκρεμούν και δημιουργούν χρέος 1,1 δις ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ηδη, η κυβέρνηση, έχει δεσμευθεί ότι έως τις 31 Ιουνίου του 2018 θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων για εφάπαξ (περίπου 52.000) αλλά και των κύριων συντάξεων (περίπου 110.000 εκ των οποίων 40.400 προσωρινές). Παράλληλα, πρέπει να διευθετηθεί το ανοιχτό ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες υπολογίζονται σε 120.000.

Οι δανειστές, θα πρέπει να δώσουν το “πράσινο φως” για την ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις.

Η κυβέρνηση, στοχεύει να θέσει σε εφαρμογή την ρύθμιση οφειλών έως το τέλος του έτους, ώστε να καλύψει α) ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα και β) ελεύθερους επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα, αλλά με το 85% οφειλών τους προς το Δημόσιο να αφορούν σε ασφαλιστικά ταμεία, αφού προηγηθεί έλεγχος βιωσιμότητας της ρύθμισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα