Οι τιμές σούπερ μάρκετ και καυσίμων στο κινητό σου - Στο e-καταναλωτής υποχρεωτικά οι τιμές των προϊόντων

Μία νέα υπηρεσία σκοπεύει να ενεργοποιήσει το υπουργείο Ανάπτυξης με όνομα e-καταναλωτής. Η νέα υπηρεσία που θα μπορεί να εγκατασταθεί στα κινητά τηλέφωνα των καταναλωτών, θα παρέχει την γνωστοποίηση των τιμών των αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και τιμές καυσίμων

Με την εφαρμογή e-καταναλωτής, οι καταναλωτές θα μπορούν να πληροφορούνται για τις τιμές σε οποιοδήποτε κατάστημα ή πρατήριο στην περιοχή που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή χρησιμοποιώντας

μάλιστα και τα συστήματα εντοπισμού της θέσης του καταναλωτή μέσω του κινητού τηλεφώνου με την χρήση του GPS.

Θ πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα αναρτώνται καθημερινά οι τιμές λιανικής αγαθών και καυσίμων. Η πλατφόρμα αυτή θα λειτουργεί σε κινητά τηλέφωνα Android και Iphone και θα είναι διαθέσιμη μέσω των app stores των δύο λογισμικών αγοράς και εγκατάστασης εφαρμογών. Οι καταναλωτές που θα την ενεργοποιήσουν, θα μπορούν να έχουν γεωγραφικά εξατομικευμένη πληροφόρηση ώστε να ενημερώνονται για τις τιμές των σούπερ μάρκετ και των καυσίμων στην περιοχή που βρίσκονται.

Η νέα υπηρεσία που θα αντικαταστήσει το παρατηρητήριο τιμών (e-prices) το οποίο ποτέ δεν αξιοποιήθηκε ουσιαστικά. Το e-καταναλωτής θα παρουσιαστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης στη ΔΕΘ, και θα τεθεί σε εφαρμογή ως το τέλος του έτους.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, καθημερινά θα αναρτούν τις τιμές βασικών προϊόντων που θα οριστούν από το υπουργείο, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αρχικά, θα αναρτώνται οι τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης με στόχο στη συνέχεια, η λίστα να εμπλουτίζεται με περισσότερα προϊόντα. Με αυτόματο τρόπο, η πλατφόρμα θα ταξινομεί τα προϊόντα και τις τιμές, ώστε στο κινητό του καταναλωτή να εμφανίζεται ένας πλήρης τιμοκατάλογος για τα συγκεκριμένα προϊόντα ανά κατάστημα στην περιοχή που βρίσκεται.

Συνεπώς, εύκολα και άμεσα ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει τις τιμές σε όμοια προϊόντα και να επισκέπτεται για τις αγορές του το κατάστημα που διαπιστώνει ότι είναι φθηνότερο. Μάλιστα για τη μεγαλύτερη διευκόλυνση του καταναλωτή εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει και χάρτης που θα υποδεικνύει το φθηνότερο σημείο.

Το ίδιο θα ισχύει και για τα πρατήρια καυσίμων, όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να πληροφορείται σε πραγματικό χρόνο για τις τιμές των καυσίμων στην περιοχή που βρίσκεται. Αυτή τη στιγμή, οι τιμές των καυσίμων δημοσιοποιούνται καθημερινά, πλην όμως οι καταναλωτές θα πρέπει να επισκεφτούν το σχετικό παρατηρητήριο τιμών και να αναζητήσουν από μόνοι τις τιμές των πρατηρίων στην περιοχή που βρίσκονται. Με το νέο σύστημα, πλέον, οι τιμές των καυσίμων, θα φθάνουν χωρίς κάποια αναζήτηση στην οθόνη του κινητού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία αυτή είχε ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του ανοίγματος του ανταγωνισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα