Οι πρώτες ενστάσεις στις σχεδιαζόμενες αλλαγές της Κυβέρνησης στο Φάρμακο

Επιστολή του PIF, του φορέα που εκπροσωπεί καινοτόμες φαρμακευτικές επιχειρήσεις, υπογραμμίζει τη θετική κατεύθυνση των αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση στις φαρμακευτικές πολιτικές, αλλά και το «αγκάθι» που θέτει σε κίνδυνο τα οφέλη των λοιπών πρωτοβουλιών.

Τα θετικά βήματα για την ανατροπή της δυσμενούς εικόνας που έχουν προκαλέσει στη φαρμακευτική πολιτική, το επιχειρηματικό πεδίο αλλά και την πρόσβαση των ασθενών σε νέα, καινοτόμα φάρμακα, αναγνωρίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες του Pharma Innovation

Forum Innovation Forum (PIF).

Ωστόσο, οι νέοι επικεφαλής της PIF σημειώνουν πως υπάρχει μία από τις πρωτοβουλίες που μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στις προσπάθειες εξορθολογισμού και ανάκαμψης.

Όπως είχε γράψει το News4Health, στην πρόσφατη ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων ανακοινώθηκαν τα μέτρα που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και ανανέωση των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Μεταξύ αυτών ήταν και η αλλαγή της «εξίσωσης» του υπολογισμού του clawback, της υπέρβασης δηλαδή της φαρμακευτικής δαπάνης. Ειδικότερα, το 90/10, δηλαδή το 90% της υπέρβασης καλύπτεται από το σύνολο των φαρμακευτικών και το 10% που σχετίζεται με την αύξηση του τζίρου της κάθε εταιρείας θα μετατραπεί σε 80% και 20%, αντίστοιχα. Από το 20% δε, θα εξαιρεθούν γενόσημα και φάρμακα off-patent, όσα δηλαδή έχουν χάσει την πατέντά τους.

Διαβάστε εδώ περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα