Οι κυβερνητικές προτεραιότητες μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Οι κυβερνητικές προτεραιότητες μετά τον Δεκαπενταύγουστο - Η επιστροφή Μητσοτάκη στο Μαξίμου δρομολογεί εξελίξεις

Σε ρυθμούς κανονικότητας αναμένεται να αρχίσει να επανέρχεται αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο η πολιτική ζωή της χώρας καθώς η επιστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ολιγοήμερες θερινές διακοπές δίνει το έναυσμα για την εντατικοποίηση του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς.

Σε άμεση προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται το ζήτημα της αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, με αφετηρία την προγραμματισμένη για μεθαύριο

Τετάρτη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσεφεριν και την ευρεία σύσκεψη που θα ακολουθήσει με τους αρμόδιους υπουργούς, παρουσία και των προσκεκλημένων ιδιοκτητών των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ (ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ).

Η κυβέρνηση βρίσκεται όμως αντιμέτωπη τις τελευταίες ημέρες και με ευθεία αμφισβήτηση, λόγω των μεγάλων επιχειρησιακών σφαλμάτων της ΕΛΑΣ στην υπόθεση των Κροατών χούλιγκανς και της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη στη Νέα Φιλαδελφεια, της αποτελεσματικότητας της πολιτικής της στο πεδίο της δημόσιας ασφάλειας και της ατζέντας νόμου και τάξης που αποτελεί βασική προγραμματική της προτεραιότητα.

Έρχονται νέες καρατομήσεις

Μέσα σε αυτό το κλίμα αναμένονται το προσεχές διάστημα οι απαντήσεις που θα δοθούν από την εν εξελίξει εσωτερική έρευνα σχετικά με τα λάθη της ΕΛ.ΑΣ και ανάλογα με την κατάληξη αυτής της έρευνας είναι πιθανό να υπάρξουν νέες καρατομήσεις ή και σημαντικές αλλαγές στην ΕΛΑΣ καθώς από την κυβέρνηση διαμηνύεται ότι θα αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή.

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν όμως να πυκνώνουν και οι συσκέψεις εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου για την προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ όπου στην ομιλία του, στις 9 Σεπτεμβρίου, στους παραγωγικούς φορείς θα παρουσιάσει τις οικονομικές προτεραιότητες και την μεταρρυθμιστική στρατηγική της κυβέρνησης, ενώ στις 10 Σεπτεμβρίου θα παραχωρήσει την καθιερωμένη εφ' όλης της ύλης συνέντευξη τύπου.

Το ενδιαφέρον στρέφεται φυσικά και στις οριστικές αποφάσεις που θα ανακοινωθούν από τον κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ σχετικά με τα μέτρα στήριξης των πολιτών κυρίως απέναντι στην επίμονη ακρίβεια στα τρόφιμα, η οποία αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία και διαρκή προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τις προσεχείς εβδομάδες επαφές και με τους παραγωγικούς φορείς, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί και προπαρασκευαστική επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες

Σε ότι αφορά την δρομολόγηση νομοθετικών πρωτοβουλιών ολοκληρώνεται σήμερα η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου για τις "κατευθύνσεις αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0" και τις επόμενες ημέρες του σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/514 σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και άλλες διατάξεις για την φορολογική διαδικασία.

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να παρουσιαστεί και το πλαίσιο για τη δασική πολιτική που στον απόηχο της φετινής δύσκολης αντιπυρικής περιόδου, θα δίνει έμφαση στο ζήτημα των κινήτρων για την πρόληψη στα δάση.

Αναμένονται επίσης νομοσχέδια για την επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους το οποίο δέχεται έντονη κριτική από την αντιπολίτευση με αφορμή τα έκτακτα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων τόσο στο μέτωπο των πυρκαγιών όσο και στην διαχείριση της υπόθεσης των Κροατών χούλιγκανς. Προετοιμάζονται ρυθμίσεις για νέο σύστημα ορισμού Διοικήσεων Νομικών Προσώπων του δημόσιου τομέα και νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, νέος Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας, καθώς και σχέδια νόμου για την αναμόρφωση της ειδικής αγωγής και για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.

Ως προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα έχουν αναδειχθεί επίσης η νομοθετική πρωτοβουλία που έχει προαναγγελθεί ότι θα ανοίξει τον δρόμο, στη βάση των διακρατικών συμφωνιών του άρθρου 28 του Συντάγματος, σε ξένα πανεπιστήμια που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Επίσης, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που θα αποσαφηνίσει τις αρμοδιότητες κράτους και Αυτοδιοίκησης, καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

Προσλήψεις

Ο τελικός προγραμματισμός των προσλήψεων για το 2024 που αναμένεται να φθάσουν τις 16.000, θα γίνει στο υπουργικό συμβούλιο του Σεπτεμβρίου και όπως έχει τονίσει η κυβέρνηση, θα δίνει έμφαση στο χώρο της δημόσιας Υγείας.

Σημαντικό ορόσημο αποτελεί και η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη όπου θα λάβει μέρος στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας είναι πιθανό να έχει και νέα συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, εφόσον το κλίμα επαναπροσέγγισης συνεχίζεται και αφού προηγηθεί μια προεργασία μέσω συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος που τέθηκε στο Βίλνιους είναι πριν το τέλος του έτους να συγκληθεί στη Θεσσαλονίκη και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την συμμετοχή όχι μόνο των ηγετών, αλλά και σημαντικού αριθμού υπουργών των δύο χωρών.

Σε προτεραιότητα για το αμέσως επόμενο διάστημα βρίσκεται για την κυβέρνηση και το ζήτημα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, με σημαντικές ημερομηνίες την 8η και την 15η Σεπτεμβρίου όπου και θα γνωστοποιηθούν οι δύο πρώτες αξιολογήσεις από διεθνείς οίκους που αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ.

Στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες που συνδέονται με την καθημερινότητα του πολίτη, συγκαταλέγεται πλέον και η υλοποίηση της δέσμευσης ότι στις 28 Αυγούστου θα τεθεί σε λειτουργία το ψηφιακό σύστημα προτεραιότητας που θα βάλει οριστικά τέλος στις εικόνες με τις ουρές στο Κτηματολόγιο οι οποίες ...θόλωσαν το προηγούμενο διάστημα την εικόνα της μεγάλης προόδου που συντελέστηκε την προηγούμενη τετραετία στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους

#ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ_ΕΡΓΟ #ΕΛΑΣ #ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Δεκαπενταύγουστο,dekapentavgousto