Οι κυβερνήσεις πέφτουνε αλλά η Ρούλα, η γκαρσόνα της Βουλής, μένει

“Θεσμό” αποτελεί για το καφενείο της Βουλής, η Ρούλα Τσοχαντάρη η οποία είναι η μακροβιότερη σερβιτόρα του Κοινοβουλίου. Επί τριάντα συναπτά έτη έχει σερβίρει τον καφέ στις μεγαλύτερες πολιτικές φυσιογνωμίες του τόπου.

Παλιοί και νέοι βουλευτές, αρχηγοί κομμάτων, πρώην πρωθυπουργοί, έχουν πιεί καφέ από τα χέρια της και όλοι την γνωρίζουν με το μικρό της όνομα. Όμως και η ίδια θυμάται πάντα τις προτιμήσεις της εκλεκτής πελατείας της και τους εξυπηρετεί πάντα με ταχύτητα και χαμόγελο. Ξέρει

απ’ έξω τις παραξενιές, τις συνήθειες και τα γούστα της πολιτικής “αφρόκρεμας” της χώρας.

Για την Ρούλα, η Βουλή, αποτελεί το δεύτερο σπίτι της καθώς περισσότερες ώρες βρίσκεται στο καφενείο της Βουλής παρά στο σπίτι της. Για αυτό άλλωστε και οι “παροικούντες την Ιερουσαλήμ” την θεωρούν “ψυχή” του καφενείου. Η Ρούλα είναι υπερκομματική για αυτό και κάποιοι την αποκαλούν χαριτολογώντας ως την “εθνική μας σερβιτόρα”.

“Αγαπώ την δουλειά μου και για αυτό ποτέ δεν παραπονέθηκα για την κούραση, και για τις ώρες εργασίας”, λέει στο Dikaiologitika News η ίδια.

Η “ακούραστη” Ρούλα φέτος συμπληρώνει τριάντα χρόνια εργασίας μέσα στο καφενείο. Έχει σερβίρει όλους τους πρώην πρωθυπουργούς, από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μέχρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ίδια μπήκε για πρώτη φορά στο καφενείο της Βουλής και κράτησε τον δίσκο της, το 1989. “Τότε το καφενείο έσφυζε από ζωή καθώς οι βουλευτές έδιναν καθημερινά το παρών στη Βουλή”, θυμάται με νοσταλγία. Από τότε μέχρι σήμερα έχει σερβίρει όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Από τον Κωνσταντίνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο πρώτος πρωθυπουργός που σέρβιρε η Ρούλα ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η ίδια θυμάται την επιβλητική μορφή του πρώην πρωθυπουργού να συζητάει στο καφενείο της Βουλής τις καυτές πολιτικές εξελίξεις της εποχής με τους βουλευτές του. Στη συνέχεια σέρβιρε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Θυμάται τον πρώην πρωθυπουργό να παραγγέλνει ουζάκι με μεζέ στο γραφείο του κάθε μεσημέρι. “Ο Κώστας Σημίτης δεν ερχόταν πολύ συχνά στο καφενείο”, λέει η Ρούλα. Θυμάται όμως ότι ο ίδιος προτιμούσε τον καπουτσίνο. “Ο Γιώργος Παπανδρέου προτιμούσε συνήθως τσάι” , μας λέει η ίδια. “Ο Αντώνης Σαμαράς, επί πρωθυπουργίας του έκανε συχνά εφόδους στο καφενείο της Βουλής και δεν ήταν κλεισμένος στο γραφείο του. Έρχονταν συχνά κι έπινε εδώ τον καφέ του με τους βουλευτές και συνομιλούσαν για μερικά λεπτά”, θυμάται.

Αντίθετα, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνήθιζε να πίνει τον εσπρέσο του στο πρωθυπουργικό γραφείο. Η Ρούλα για όλους έχει να πει έναν καλό λόγο. Ακόμα και για τους υπουργούς Οικονομικών. Θυμάται μάλιστα πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ακόμα και στα δύσκολα χρόνια του τρίτου μνημονίου, όταν επισκεπτόταν το καφενείο, ήταν πάντοτε πρόσχαρος με τους εργαζόμενους και τους ρωτούσε με ενδιαφέρον αν είναι καλά. “Παρ’ όλες τις δυσκολίες της εποχής και τα βάρη που σηκώνει ένας υπουργός Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έχανε το χιούμορ του και πάντοτε προσπαθούσε να μας πει ένα αστείο για να χαμογελάσουμε”, μας λέει.

Ο αντικαπνιστικός νόμος και ο Κυριάκος

«Ο σημερινός πρωθυπουργός, όταν περνάει από το καφενείο συνηθίζει να χαιρετάει τους πάντες με το μικρό τους όνομα», μας λέει και μας αποκαλύπτει ότι πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ρώτησε εμπιστευτικά αν οι βουλευτές τηρούν την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στο καφενείο.

«Κανείς δεν καπνίζει πλέον μέσα στο καφενείο. Το τσιγάρο απαγορεύτηκε εντελώς και αυτό είναι πολύ καλό», τονίζει. Όσο για τις προτιμήσεις του πρωθυπουργού, τις μάθαμε από τη Ρούλα. «Συνήθως παραγγέλνει τσάι ή καφέ εσπρέσο» μας λέει. Ωστόσο η ίδια έχει ιδιαίτερη εκτίμηση στον Πρόεδρο της Βουλής, τον Κωνσταντίνο Τασούλα γιατί και οι δύο είναι Ηπειρώτες. «Ο Πρόεδρος όταν επισκέπτεται τη σάλα μάς χαιρετάει όλους προσωπικά».
Ένας καλός πελάτης του καφενείου είναι ο γενικός γραμματέας της Βουλής, ο Γιώργος Μυλωνάκης. Όπως μας λέει η Ρούλα είναι λογικό να πίνει καθημερινά πολλούς καφέδες καθώς είναι από τους πρώτους που καταφθάνουν νωρίς το πρωί στην Βουλή και μένει μέχρι αργά το βράδυ.

Keywords
Τυχαία Θέματα