Οι Γερμανοί αναζητούν τα επόμενα τείχη που θα πέσουν σε επιστήμη και κοινωνία - Το Dnews στο φόρουμ του Βερολίνου

Ξεκινά σήμερα στο Βερολίνο το 14ο διεθνές φόρουμ για την επιστήμη «Falling Walls Summit 2022», που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με αφορμή την Πτώση του Τείχους - Το Dnews βρίσκεται εκεί

Κάθε χρόνο το κύριο ερώτημα που θέτουν οι διοργανωτές του Falling Walls Summit είναι «ποια θα είναι τα επόμενα τείχη που θα πέσουν στον χώρο της επιστήμης και της κοινωνίας», γιορτάζοντας την ελευθερία και τον διαμοιρασμό της γνώσης. Και δυστυχώς κάθε χρόνο, σε κάποια γωνιά της γης, υψώνονται καινούργια. Αυτά θα συζητηθούν φέτος ζωντανά, μετά από δυο χρόνια πανδημίας, στο Falling Walls Summit

2022, στο Βερολίνο, που θα ξεκινά όπως κάθε χρόνο στις 7 Νοεμβρίου και κορυφώνεται στις 9, ανήμερα της επετείου της πτώσης του Τείχους.

Εμπνευστής του φόρουμ είναι ο πολιτικός επιστήμονας, πανεπιστημιακός, συγγραφέας και εκδότης της Γερμανικής εφημερίδας Tagesspiegel, Σεμπάστιαν Τέρνερ, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα της διοργάνωσης το 2009, με αφορμή την 20η επέτειο από την Πτώση του Τείχους στις 9 Νοεμβρίου 1989 και την αυγή μιας νέας εποχής ελευθερίας. Έκτοτε, το Falling Walls έχει εξελιχθεί σε ένα φεστιβάλ ιδεών που συγκεντρώνει κάθε χρόνο στο Βερολίνο τα πιο «φωτεινά μυαλά» του πλανήτη από τους χώρους της επιστήμης, της πολιτικής, των τεχνών και της κοινωνίας.

Το φόρουμ υποστηρίζεται από το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Falling Walls που προωθεί την πρωτοποριακή σκέψη και χτίζει ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο ηγετών από τους χώρους της επιστήμης, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας για να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις και να προωθήσει πρωτοποριακές ιδέες προς όφελος της ανθρωπότητας.

Φωτο: Falling Walls

Βασικοί στόχοι του φόρουμ είναι να εντοπίσει τις τάσεις, τις ευκαιρίες και τις λύσεις για τις παγκόσμιες προκλήσεις, να υποστηρίξει τη διεπιστημονική ανταλλαγή ιδεών και τη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο, να δημιουργήσει γέφυρες μεταξύ επιχειρήσεων, πολιτικής, πανεπιστημίων και τεχνών και να αναδείξει τα τελευταία επιστημονικά επιτεύγματα σε ένα ευρύτερο κοινό.

Νομπελίστες και επιστήμονες παγκόσμιας κλάσης δίνουν και φέτος το «παρών»

Θέματα που ξεκινούν από την κλιματική αλλαγή και φτάνουν έως τον αυταρχισμό και από την επεξεργασία γονιδιώματος έως την τεχνητή νοημοσύνη θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του φόρουμ από διακεκριμένους ερευνητές όπως είναι ο καθηγητής Ιατρικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge Sir Shankar Balasubramanian, στην έρευνα του οποίου οφείλεται η κορυφαία μεθοδολογία προσδιορισμού αλληλουχίας DNA επόμενης γενιάς που έκανε προσιτή και χαμηλού κόστους την άλλοτε ακριβή, αλληλούχιση των ανθρώπινων γονιδιωμάτων, ο John Jumper που ηγείται της ανάπτυξης νέων μεθόδων για την εφαρμογή της μηχανικής μάθησης στη βιολογία των πρωτεϊνών (βλ. AlphaFold), στην κορυφαία εταιρεία DeepMind, η αστροφυσικός Jeyhan Kartaltepe που ηγείται του προγράμματος του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb ο μετρ της ασύμμετρης οργανοκατάλυσης, Νομπελίστας Χημείας 2021, Benjamin List και από πολλούς άλλους.

Φωτο: Falling Walls

Παραμένοντας πιστοί στην αφοσίωση στον διάλογο χωρίς σύνορα, τη δικτύωση και την ισότητα, το Falling Walls Pitch Day (στις 7 Νοεμβρίου) και το Falling Walls Circle Day (στις 8 Νοεμβρίου) θα ανοίξει συζητήσεις μεταξύ ηγετών από τον ακαδημαϊκό χώρο, την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα με το συνέδριο, μέσα στο τριήμερο οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το Falling Walls Lab όπου 100 νέοι επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσά τους και η χώρα μας, θα παρουσιάσουν το έργο τους και τα ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν διεκδικώντας το βραβείο Breakthrough of the year 2022 στην κατηγορία τους, όπως και το Falling Walls Venture όπου κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα και venture capitalists θα παρουσιάσουν τις σημαντικότερες επιστημονικές start-ups και σε μια κριτική επιτροπή, εκτός από το ακροατήριο.

Η επιστήμη που θα μας απασχολήσει στο μέλλον

Στο πλαίσιο του συνεδρίου και σε δέκα κατηγορίες (Επιστήμες της ζωής, Φυσικές Επιστήμες, Μηχανική και Τεχνολογία, Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Τέχνη και Επιστήμη, Future Learning, Μάνατζμεντ Επιστήμης και Καινοτομίας, Αναδυόμενα ταλέντα, Science Start-Ups και Science engagement) κάθε χρόνο τιμώνται εξαιρετικά ερευνητικά έργα ως τα Falling Walls Science Breakthroughs of the Year. Αυτές οι ανακαλύψεις αντιπροσωπεύουν σημαντικές προόδους, πρωτοποριακές εξελίξεις, καινοτόμες ιδέες και επιτεύγματα που αίρουν τα εμπόδια στην πρόοδο στους αντίστοιχους τομείς των υποψηφίων ερευνητών.

Για το 2022 υποβλήθηκαν περισσότερες από 1000 υποψηφιότητες από 105 χώρες και το Ίδρυμα Falling Walls έχει ήδη ανακοινώσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο τη σύντομη λίστα τους. Οι κριτικές επιτροπές επέλεξαν ερευνητικά έργα από τα Charité, Imperial College London, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Πανεπιστήμιο Yale, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, Universitat Autònoma de Barcelona, ​​Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Central Saint Martins και από άλλους ερευνητικούς φορείς και θα απονείμουν τα βραβεία κατά τη διάρκεια του φόρουμ.

Στα highlight της φετινής διοργάνωσης συγκαταλέγονται οι Q&A συνεδρίες με διακεκριμένους ομιλητές όλο το 3ήμερο, οι επονομαζόμενες Breakthrough Conversations, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτές δωρεάν livestream από οπουδήποτε, αλλά και μια εικονική διαδικτυακή εκδήλωση 3D Watch στο Metaverse που θα λάβει χώρα στις 9 Νοεμβρίου, από τις 14:00 έως τις 16:00 και όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τη ζωντανή ροή του Falling Walls. Μια τοποθεσία της εικονικής εκδήλωσης έχει σχεδιαστεί ειδικά για το Science Summit 2022, όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα με τα 3D avatar και το δίκτυό τους κατά τη διάρκεια της μετάδοσης.

Φωτο: Falling Walls

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Falling Walls Summit αποτελεί το αποκορύφωμα της Berlin Science Week, μιας σειράς εκδηλώσεων που έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου. Περισσότεροι από 500 επιστήμονες από περισσότερους από 100 ερευνητικούς οργανισμούς συμμετέχουν σε περισσότερες από 200 εκδηλώσεις σε αρκετά σημεία στο Βερολίνο, αλλά και στο Διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια του 10ήμερου αυτού φεστιβάλ, αλλά και μετά το πέρας του, συνεχίζουν να ενθαρρύνονται οι συζητήσεις και η ανταλλαγή γνώσεων σε ένα ανοιχτό και διεπιστημονικό πνεύμα σε θέματα Τεχνολογίας και Μηχανικής Καινοτομίας, Ανοιχτής Επιστήμης & Συνεργασίας και Μάθησης & Εργασίας στην Επιστήμη.

Όποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει διαδικτυακά το Falling Walls Summit 2022 προλαβαίνει να κάνει την εγγραφή του εδώ

#ΕΠΙΣΤΗΜΗ #ΦΟΡΟΥΜ #ΚΟΙΝΩΝΙΑ #ΓΕΡΜΑΝΟΙ #ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα