Οι γάτες τρελαίνονται για μαγιοβότανο: Τι ρόλο παίζουν οι εντομοαπωθητικές ιδιότητες του φυτού

Για όσους δεν γνωρίζουν το μαγιοβότανο είναι το catnip ή catmint (μια και ανήκει στην οικογένεια της μέντας) ή nepeta cataria είναι ένα θαυματουργό φυτό γιατί λειτουργεί ευεργετικά για τη διάθεση της γάτας.

Οι επιστήμονες τώρα βρήκαν και άλλον έναν λόγο που οι περισσότερες γάτες νιώθουν ευφορία με το βότανο αυτό, όπως γράφει και το News4Health.gr.

Να εξηγήσουμε ότι το μαγιοβότανο μπορεί να κάνει τις γάτες να τρελαίνονται όταν το μασούν ή το μυρίζουν και αυτό οφείλεται σε μια ουσία που περιέχει η οποία και είναι μεθυστική, η οποία και λέγεται νεπελακτόνη. Αυτό γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Νέα μελέτη ωστόσο ανακάλυψε ότι υπάρχει άλλος ένας λόγος που το φυτό αυτό και τα συγγενικά του είδη κάνουν τις γάτες να βιώνουν αισθήματα ευφορίας όταν το μυρίζουν ή το μασούν.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Iwate ανακάλυψαν ότι όταν μια γάτα καταστρέψει το μαγιοβότανο ( γνωστό και ως νεπέτα ή γατόχαρτο) απελευθερώνονται ισχυρά εντομοαπωθητικά.

Γιατί αυτό όμως αρέσει στις γάτες; Τα φύλλα τόσο του μαγιοβότανου όσο και του συγγενικού του φυτού του που ονομάζεται ασημόχορτο έχουν συστατικά νεπεταλακτόνης, τα οποία είναι ιριδοειδή, τα οποία στην ουσία προστατεύουν τα φυτά από τα παράσιτα και τα έντομα. Η νέα έρευνα θέλησε να δει πως οι ενέργειες της γάτας όταν καταστρέφει (τεμαχισμός, σπάσιμο και δάγκωμα) το μαγιοβότανο επηρεάζει τα χημικά που απελευθερώνονται προς όφελός της και τελικά βρήκε την άκρη...

Αυτό που παρατήρησαν είναι ότι η καταστροφή του ασημόχορτου από τις γάτες ενισχύει την άμεση εκπομπή ολικών ιριδοειδών, που ήταν 10 φορές υψηλότερη από αυτή που είχαν τα άθικτα φύλλα όπως εξήγησε ο Masao Miyazaki, ειδικός στην συμπεριφορά των ζώων.

Περισσότερα ιριδοειδή απελευθερώθηκαν αλλα δεν ήταν μόνο αυτό που τις εξιτάρει. Η σύνθεση των ιριδοειδών φάνηκε να αλλάζει με τρόπο που να ευνοεί τις γάτες. «Η νεπεταλακτόλη αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% των συνολικών ιριδοειδών σε άθικτα φύλλα, αλλά αυτό πέφτει στο 45% περίπου στα κατεστραμμένα φύλλα καθώς άλλα ιριδοειδή αυξάνονται σημαντικά», λέει ο Miyazaki. «Το αλλοιωμένο ιριδοειδές μείγμα που υπάρχει στα κατεστραμμένα φύλλα φαίνεται ότι δημιουργεί μια πολύ πιο παρατεταμένη ανταπόκριση στις γάτες» εξήγησε.

Προηγούμενη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Masao Miyazaki, αποκάλυψε ότι αυτά τα συστατικά πρόκειται για εντομοαπωθητικές ουσίες που απομακρύνουν τα κουνούπια αποτελεσματικά.

Η νεότερη μελέτη δείχνει πάντως ότι όταν τα φυτά αυτά καταστρέφονται από τις γάτες οι εντομοαπωθητικές τους ιδιότητες είναι ακόμα πιο ισχυρές. Η ποικιλομορφία των ιριδοειδών που απελευθερώνονται από τα φύλλα διώχνει αποτελεσματικά και τα κουνούπια σε χαμηλές συγκεντρώσεις...

Ακολούθως οι ερευνητές για να εξετάσουν κατά πόσο η αντίδραση των γατών παίζει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο τα συστατικά λειτουργούν, έδωσαν σε μια ομάδα γατών τροφή που περιέχει καθαρή νεπεταλακτόνη και νεπεταλακτόλη. Οι γάτες έδειξαν την ίδια ανταπόκριση στο κοκτέιλ ιριδοειδών και φυσικών συστατικών, ωστόσο όπως σημείωσε ο Miyazaki προτίμησαν να γλείψουν το πλαστικό πιάτο με τα χημικά και να τριφτούν πάνω του αλλά όχι να το μασήσουν.

Όταν εφάρμοσαν τα ιριδοειδή μείγματα στο κάτω μέρος των πιάτων που στη συνέχεια καλύφθηκαν από ένα πλαστικό κάλυμμα που είχε τρυπηθεί, οι γάτες εξακολουθούσαν να προσπαθούν να το γλείψουν, παρόλο που δεν μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με τις χημικές ουσίες απευθείας», είπε ο Miyazaki . «Αυτό σημαίνει ότι το γλείψιμο και το μάσημα είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά της γάτας που προκαλείται από την οσφρητική διέγερση των ιριδοειδών».

#ΓΑΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα