Οι δύο πολιτικοί κόσμοι των νέων - Η ανασφάλεια, ο ριζοσπαστισμός και ο επικίνδυνος δρόμος της ακροδεξιάς

Ποια είναι τα κριτήρια των νέων ψηφοφόρων; Πώς κρίνουν την άνοδο της ακροδεξιάς έπειτα από τα χθεσινά αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών;

Ο 19χρονος Χρήστος πρωτοετής φοιτητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο αναφέρει στα Dnews. «Τα κύρια κριτήρια που με έκαναν να ψηφίσω αφορούν κυρίως θέματα δημοκρατίας και ασφάλειας. Τείνω προς κόμματα που μπορούν να προστατέψουν τη δημοκρατία και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα μου. Επίσης ο τρόπος διαχείρησης της παιδείας και του τομέα της υγείας παίζει σημαντικό ρολο στην ψήφο μου.

Η άνοδος της ακροδεξιας με κάνει να απορώ με τα κριτήρια των ψηφοφόρων της. Η ανάδειξη κομμάτων με φασιστικές αντιλήψεις ταιριάζει μόνο στον μεσαίωνα και με κάνει να νιώθω ανασφάλεια για το μέλλον».

Η 22χρονη Ολγα χαρακτηρίζει την ένταξη των τριών ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή επικίνδυνη εξέλιξη για τη Δημοκρατία μας.

«Ένα βασικό κριτήριο με το οποίο ψήφισα ήταν το πολιτικό προγραμμα του κάθε κόμματος που θα έθετε ενέργειες και γερές βάσεις για καλύτερους μισθούς, την καταπάτηση της διαφθοράς και τη διαφάνεια των κοινωνικών ζητημάτων.

Η άνοδος της ακροδεξιάς και ειδικότερα η ένταξη τριών ακροδεξιών κομμάτων στην Βουλή αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη για την δημοκρατία μας. Με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι εν έτη 2023 υπάρχουν συμπολίτες που ψηφίζουν κόμματα τα οποία βασίζονται στην εθνικιστική ρητορική. Δυστυχώς, αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος ίσως είναι και η απελπισία των Ελλήνων ψηφοφόρων με τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Τα ποσοστά των εκλογών στις ηλικίες 17 – 34 ετών

Σε ποσοστό 27,7% τη Νέα Δημοκρατία από ποσοστό 31,5% στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ποσοστό 20% από 28,8%. Το ΠΑΣΟΚ το 10,5%, ανέβηκε στο 19,5%. Το ΚΚΕ με ποσοστό 9,5% από 6,4%, οι Σπαρτιάτες με 9,2%, το ΜέΡΑ25 με 6,6% από 5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 5,2% και η Ελληνική Λύση με 3,5% από 5,9%.

Η Μαρία είναι 21 ετών και ψηφίζει με κριτήριο την ιδεολογία της, σχολιάζει πως οι νέοι πρέπει να ενημερωθούν καλύτερα συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν δίνοντας βήμα σε τέτοια κόμματα.

«Έχοντας ως άξονα την ιδεολογία μου, γνωρίζω ότι κανένα κόμμα πλέον δεν αντιπροσωπεύει 100% αυτά που πιστεύω όμως υπάρχουν αρκετά που πλησιάζουν οπότε έχω να επιλέξω ανάμεσα σε αυτά.

Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι ένα πάρα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται σε όλη την Ευρώπη. Είναι κρίμα να επαναλαμβανουμε λάθη του παρελθόντος, έχουμε δει τι έχει κάνει η ακροδεξιά και παρόλα αυτά την ξανά ψηφίζουμε. Πιστεύω ότι πρέπει να ενημερωθούν καλύτερα οι νέοι για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν δίνοντας βήμα σε τέτοια κόμματα».

Πώς εξηγείται η άνοδος της ακροδεξίας στους νέους;

Όπως τονίζει στο Dnews ο διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου, Τάσος Σκλάβος «οι ηλικίες 17-34 φαίνεται πως είναι σαφώς ριζοσπαστικοποιημένες προς τα αριστερά, αφού το ΚΚΕ σημειώνει 9,5%, το ΜΕΡΑ25 6,6% και η Πλεύση 5,2%. Βέβαια, στον αντίποδα παρότι Ελληνική Λύση 3,5% και Νίκη 2,9% έχουν περιορισμένες δυνάμεις, εντούτοις οι Σπαρτιάτες σημειώνουν το απίστευτο 9,2%, πιστοποιώντας τη παγίωση σε μια μεγάλη μερίδα της νεολαίας της κουλτούρας της βίας και του μίσους, η οποία καλλιεργείται συστηματικά τόσο από τη μόδα της τραπ μουσικής όσο και στα γήπεδα. Δε θα πρέπει να μας προκαλεί άλλωστε εντύπωση το γεγονός αυτό, από τη στιγμή που ακούμε καθημερινά στις ειδήσεις για επιθέσεις ανηλίκων και την ύπαρξη συμμοριών. Πρόκειται φυσικά για ένα ζήτημα που άπτεται πολλών παραγόντων, όπως της εκπαίδευσης, της κοινωνικής περιθωριοποίησης, της οικονομικής κατάστασης, της ρητορικής μίσους, της μιντιακής προβολής, του μεταναστευτικού, αλλά και των σύγχρονων προτύπων ζωής».

Και καταλήγει «Εν κατακλείδι, οι μικρότερες ηλικιακές ομάδες, ακόμη και με την πρόσκαιρη στήριξη της ΝΔ σε αυτές τις εκλογές, παραμένουν πλειοψηφικά ριζοσπαστικές και με αριστερό προσανατολισμό, με μόνη παραφωνία το υψηλότατο ποσοστό των Σπαρτιατών. Από εκεί και πέρα, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία των ψηφοφόρων τόσο μεγαλύτερη πίστη υπάρχει στα μεγαλύτερα κόμματα και ιδίως στη ΝΔ που είναι σαφώς πλειοψηφική».

#ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ #ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ #ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ #ΝΕΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι δύο πολιτικοί κόσμοι των νέων - Η ανασφάλεια,ο ριζοσπαστισμός και ο επικίνδυνος δρόμος της ακροδεξιάς