Οι ανεμιστήρες δεν δροσίζουν τους ηλικιωμένους όταν έχει καύσωνα, σύμφωνα με μελέτη

Σε μια μικρή μελέτη με ηλικιωμένους που βιώνουν υπερβολική ζέστη, οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες δεν μείωσαν την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος.

Μια ομάδα φυσιολόγων του Πανεπιστημίου της Οτάβα αναφέρει ότι ο αέρας που φυσάει μόνο από έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα δεν αρκεί για να δροσίσει τους ηλικιωμένους που πνίγονται σε εσωτερικούς χώρους λόγω του καύσωνα, καθώς δεν μειώνει τις θερμοκρασίες του πυρήνα του σώματος, δηλαδή των ζωτικών οργάνων όπως η καρδιά, τα πνευμόνια ή ο εγκέφαλος. Στη μελέτη τους, που

δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA , η ομάδα πραγματοποίησε πειράματα με ηλικιωμένους εθελοντές χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες σε συνθήκες υψηλής εξωτερικής θερμοκρασίας.

Τα τελευταία χρόνια πολλά κύματα καύσωνα έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Β. Αμερικής και ένας μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων έχουν πεθάνει από θερμοπληξία. Αυτό ήταν αξιοσημείωτο λόγω του εντοπισμού πολλών από τους θανάτους, στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό, όπου οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες είναι σπάνιες. Μάλιστα, εξαιτίας της σπανιότητας υψηλών θερμοκρασιών, πολλοί άνθρωποι στην περιοχή δεν διαθέτουν κλιματιστικά.

Προηγούμενες μελέτες που βασίζονται σε βιοφυσικά μοντέλα έχουν προτείνει ότι οι ανεμιστήρες μπορεί να μην παρέχουν πολύ ψύξη καθώς η θερμοκρασία περιβάλλοντος ξεπερνά τους 33° Κελσίου, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους που μπορεί να μην ιδρώνουν τόσο αποτελεσματικά.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων κυμάτων καύσωνα, αξιωματούχοι στις πληγείσες περιοχές πρότειναν στους ηλικιωμένους χωρίς πρόσβαση σε κλιματισμό να χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς ανεμιστήρες για να παραμένουν δροσεροί. Η ερευνητική ομάδα δοκίμασε αυτή την προσέγγιση για να διαπιστώσει εάν η συμβουλή ήταν τελικά σωστή ή όχι.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 18 άτομα ηλικίας από 65 έως 72 ετών, τα οποία εκτέθηκαν τρία διαφορετικά οκτάωρα σε έναν θάλαμο στο πανεπιστήμιο της Οτάβα με ελεγχόμενη θερμοκρασία από ηλεκτρικό ανεμιστήρα. Η θερμοκρασία και οι ρυθμίσεις του ανεμιστήρα ελέγχονταν από την ερευνητική ομάδα. Όλοι οι εθελοντές παρακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια των πειραμάτων για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπερθερμανθούν. Αυτές οι συνθήκες είναι παρόμοιες με το κλίμα που βίωσαν οι πολίτες του Βανκούβερ κατά τη διάρκεια της μεγάλη εβδομαδιαίας θερμοκρασίας στη Βρετανική Κολομβία το 2021, που οδήγησε σε περίπου 619 θανάτους.

Οι ερευνητές διατήρησαν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του θαλάμου στους 36°C σταθερά, με επίπεδο υγρασίας 45%. Οι ανεμιστήρες είχαν τρεις ρυθμίσεις περιστροφής: off, αργό και γρήγορο, οι οποίες δοκιμάστηκαν όλες στους εθελοντές ανά οκτάωρο.

Στη συνέχεια, η ομάδα αξιολόγησε τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος, την καρδιαγγειακή καταπόνηση, το επίπεδο αφυδάτωσης και τη θερμική άνεση - την αντίληψη της αίσθησης του πολύ ζεστού ή του κρύου. Τα ευρήματα έδειξαν ότι, σε σύγκριση με την περίπτωση ελέγχου χωρίς ανεμιστήρα, η πιο αργή ροή αέρα δεν είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές αλλαγές στη θερμοκρασία του πυρήνα, στην αρτηριακή πίεση, στην αφυδάτωση ή στη θερμική άνεση. Η ταχύτερη ροή αέρα βελτίωσε την αντίληψη για τη θερμική άνεση — αλλά, βιοφυσικά μιλώντας, δεν υπήρξε σημαντική βελτίωση. Μάλιστα, επειδή ένιωθαν κάπως ψύχραιμοι, οι εθελοντές δεν συνειδητοποίησαν ότι η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός τους, δηλαδή των ζωτικών οργάνων τους μπορούσε να ανέβει σε επικίνδυνα επίπεδα.

#ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ #ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ #ΚΑΥΣΩΝΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι ανεμιστήρες δεν δροσίζουν τους ηλικιωμένους όταν έχει καύσωνα,σύμφωνα με μελέτη