Αντικειμενικές αξίες: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται και σε ποιες μειώνονται, σε περισσότερες από 6 δόσεις η πληρωμή ΕΝΦΙΑ

Μεγάλες ανατροπές στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών φέρνουν οι νέες τιμές που οδηγούν σε αυξήσεις αλλά και σε μειώσεις, ενώ εντάσσει στο σύστημα 3.478 νέες ζώνες. Πότε θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2022.

Συγκεκριμένα σε 133 ζώνες από τις περιοχές που εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικών θα σημειωθούν αυξήσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το νέο σύστημα αντικειμενικών διορθώνει αδυναμίες και κενά και διευρύνει τη φορολογητέα βάση και τη δικαιότερη διανομή των φορολογικών βαρών.

Σε αυτό το πλαίσιο αναδιαμορφώνεται και ο ΕΝΦΙΑ χωρίς να αλλάξει το τελικό ποσό που φέρνει στο δημόσιο ταμείο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακόμα και αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Ωστόσο, θα επιβαρυνθούν κατοικίες οι οποίες υποφορολογούνταν.

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Χρ. Τριαντόπουλος, στο 55% των ζωνών έρχονται μέσες αυξήσεις 19,5%, στο 21% η μέση μείωση φτάνει το 14,7%, ενώ για το 24% των ζωνών οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες.

Σε 133 ζώνες οι οποίες επεκτείνονται η μέση αύξηση είναι 41%, ενώ στο 40% των 3.478 νέων εντάξεων η μέση αύξηση είναι 26%.

Σε περισσότερες από 6 δόσεις η πληρωμή ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα την επόμενη περίοδο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των φορολογικών βαρών για τα ακίνητα.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2022 και θα πληρωθεί σε περισσότερες από 6 δόσεις.

Που καταγράφονται αυξήσεις και μειώσεις

Οι μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται σε περιοχές με μεγάλη ανάπτυξη και έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ενδεικτικά υπάρχουν περιοχές στη Μύκονο όπου η αύξηση είναι πάνω από 200%.

Αντίθετα υπάρχουν μειώσεις και σε αρκετές περιφέρειες καθώς ευθυγραμμίζονται με τις εμπορικές τιμές της περιοχής.

Μετά από πολύμηνη προετοιμασία οι νέες τιμές αναμένεται φέρνουν αυξήσεις σε περίπου 6.000-7.000 ζώνες, μειώσεις σε 3.000-4.000 ζώνες και εντάξεις 3.500 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με την επέκταση του συστήματος σε 3.478 νέες ζώνες και τις 165 επεκτάσεις ζωνών θα καλυφθεί το 98% της χώρας με 13.808 ζώνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σταϊκούρα,staikoura