Οι 7+1 λόγοι που οδήγησαν τον Τσίπρα στη πρόταση μομφής

Πολλή σκόνη έχει σηκωθεί από χτες, εξαιτίας την απόφασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλλει πρόταση δυσπιστίας για την κυβέρνηση.

Όπως έγραψε και χτες το Dnews, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έφτασε σε αυτή την απόφαση εν μία νυκτί αλλά η συσσώρευση ζητημάτων που, όπως τονίζουν στελέχη της Κουμουνδούρου, έφερε στην πρώτη γραμμή την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού.

Οι συσκέψεις στο αρχηγείο του ΣΥΡΙΖΑ

είναι συνεχείς με τον πρόεδρο του, Αλέξη Τσίπρα να ετοιμάζεται για κοινοβουλευτική μάχη. Θα εξαπολύσει δριμύα κριτική στην κυβέρνηση για το χάος στους δρόμους στην Αθήνας αλλά και στον ακριβότερο δρόμο της χώρας, την Αττική Οδό.

Θα τονίσει την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού τις κρίσιμες ώρες της κακοκαιρίας και θα αναφερθεί στο «βέρτιγκο» κυβερνητικών στελεχών που κατηγόρησαν μέχρι και τους αποκλεισμένους οδηγούς.

Σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου, με το αίτημα για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας πετυχαίνουν:

1. Αιφνιδιασμό της κυβέρνησης σε μία συγκυρία πλήρους αποδιοργάνωσης του κυβερνητικού επιτελείου, όπως φάνηκε από το πρωταφανές χάος και την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού που προκάλεσε η προαναγγελθείσα κακοκαιρία.

2. Φέρνει τον κ. Μητσοτάκη στη δύσκολη θέση να υπερασπίζεται τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, την ώρα που αυτά έχουν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις των πολιτών.

3. Φέρνει τον κ. Μητσοτάκη απολογούμενο, αφού η μισή συγγνώμη που διατύπωσε στο υπουργικό συμβούλιο ήταν προσχηματική για να βγει από τη δύσκολη θέση και κενή περιεχομένου, καθώς δεν συνοδεύθηκε από καμία απολύτως παραίτηση ή αποπομπή των υπουργών που τα έκαναν θάλασσα.

4. Αναγκάζει τους υπουργούς που δια της απουσίας τους από το δημόσιο διάλογο προσπαθούν «να βγάλουν έξω την ουρά τους» από την ανάληψη των ευθυνών, να ταυτιστούν με το Μαξίμου και να υπερασπιστούν επιλογές όπως ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, στον οποίον σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις αποδίδουν μεγάλες ευθύνες.

5. Φέρνει τον κ. Μητσοτάκη στη δυσχερή θέση να πάρει θέση για τις απίστευτες αποκαλύψεις σήψης της υπόδικης τηλεπερσόνας και οι οποίες έχουν περάσει αβρόχοις ποσίν εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με αυτές, ο κ. Γεραπετρίτης σε SMS του παραδέχεται πως νομοθέτησε κατ' εντολή του για τις τηλεοπτικές άδειες.Πρέπει να πει λοιπόν ποια η σχέση του ίδιου και των στενότατων συνεργατών του με τον υπόκοσμο και αν θα κάνει κάτι για αυτό.

6. Φέρνει όλα τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τους. Στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης δεν χωρούν ναι μεν αλλά, ούτε ίσες αποστάσεις ΄΄οπως τονίζουν στελέχη του κόμματος.

7. Οδηγεί εκ νέου τη ΝΔ σε απόλυτη κοινοβουλευτική απομόνωση, καθώς θα δέχεται τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τρεις ημέρες, την ώρα που η φθορά της εντείνεται ραγδαία σε κοινωνικό επίπεδο.

8. Η απόφαση για πρόταση μομφής δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά εντάσσεται σε μία συνολικότερη στρατηγική δυναμικών κινήσεων του Αλέξη Τσίπρα με στόχο την οριστική πτώση του «καθεστώτος Μητσοτάκη».

Keywords
Τυχαία Θέματα