«Όχι» της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής

Στη Βουλή στρέφονται σήμερα τα ...φώτα μιας και στις δώδεκα το μεσημέρι ξεκινά η συζήτηση για την πρόταση ποτ κατέθεσε η ΝΔ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν μπει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Ανδρέας Ξανθός και ο Παύλος Πολάκης

για τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας σε σχέση με στοιχεία που περιλαμβάνονται σε δικογραφία για την τιμολόγηση των φαρμάκων που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Η σημερινή συζήτηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις 21 ώρες που διήρκησε η προηγούμενη συνεδρίαση στην οποία εμπλέκοταν δέκα πολιτικά πρόσωπα. Η ψηφοφορία της διαδιακασίας, σύμφωνα με το προεδρείο πρόκειται να πραγματαποιηθεί γύρω στις 10:30 το βράδυ.

Η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες πρόκειται να καταψηφίσει την πρόταση. Κυβερνητικές πηγές αιτιολογούσαν αυτή την απόφαση με τη φράση «αυτό που κάνει η ΝΔ είναι πολιτικός αντιπερισπασμός και πολιτική κατηγορία». Μάλιστα συμπλήρωναν πως «οι πολιτικές κατηγορίες δεν λύνονται σε προανακριτικές επιτροπές, αλλά στον πολιτικό διάλογο και δεν υπάρχει περίπτωση απιστίας προς το δημόσιο».

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο τονίζουν πως δεν υπάρχει έρευνα από την εισαγγελία ή δικογραφία που να «σπρώχνει τα πράγματα προς διερεύνηση». Κάνοντας μάλιστα σύγκριση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ με αυτή της ΝΔ επισημαίνουν πως η πρώτη στηρίχθηκε σε μια υπόθεση εκτεταμένης διαφθοράς που φέρονται να εμπλέκονται και ονόματα πολιτικών. Όσον αφορά τον Παναγιώτη Κουρουμπλή τονίζουν πως το όνομά του αναφέρεται στη μήνυση που έχουν κάνει εις βάρος του η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Από την άλλη, χθες το μεσημέρι συνεδρίασε και το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καθορίσει τον τρόπο που το κυβερνών κόμμα θα υπερασπιστεί τις θέσεις του και τους τρεις υπουργούς. Εισηγητής για την πλειοψηφία θα είναι ο βουλευτής Σπύρος Λάππας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Χρήστος Μαντάς. Εκτός από τους τρεις εμπλεκόμενους υπουργούς τον λόγο αναμένεται να λάβουν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ο πρωθυπουργός, αφού ολοκληρώσει την ομιλία του σε εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναμένεται με τους συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και κατόπιν στο γραφείο του στη Βουλή, να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της συζήτησης και να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για το αν θα πρέπει να παρέμβει στη Ολομέλεια. Όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο αρκετοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πως η σημερινή συζήτηση είναι μια καλή ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να ανοίξει όλη τη «βεντάλια» των θεμάτων. Από τη Novartis και τα κομματικά δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μέχρι και τα νέα στοιχεία για τις μίζες που φέρονται να διοχετεύονταν από τη γερμανική εταιρία Deutsche Bahn σε πολιτικά κόμματα και κρατικούς αξιωματούχους την περίοδο 2003- 2007 για έργα του μετρό στην Αθήνα.

Δεν αποκλείεται από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πάρουν τον λόγο, η συζήτηση να επεκταθεί και στα υπόλοιπα ζητήματα της επικαιρότητας και να φτάσουν μέχρι και τα ελληνοτουρκικά. Από την Ηρώδου Αττικού προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Keywords
Τυχαία Θέματα