«Όχι» Γερμανών για μεταφορά Patriot από Πολωνία σε Ουκρανία

Την απάντησή της έδωσε η Γερμανία για τη μεταφορά συστοιχιών Patriot στην Ουκρανία, όπως ζητούσε η Πολωνία.

Το Βερολίνο αποσαφήνισε σήμερα ότι τα οπλικά συστήματα που πρόσφερε στην Πολωνία προορίζονται για χρήση μόνο εντός του ΝΑΤΟϊκού εδάφους, απορρίπτοντας το αίτημα της Βαρσοβίας που ήθελε να τα στείλει στην Ουκρανία.

«Αυτές οι συστοιχίες Patriot αποτελούν τμήμα της ολοκληρωμένης αντιαεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ, κάτι που σημαίνει ότι προορίζονται να αναπτυχθούν σε έδαφος του ΝΑΤΟ», ανέφερε η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ. «Για οποιαδήποτε χρήση τους εκτός του εδάφους του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το abcnews, αυτή η πρόταση επηρεάζει την αξιοπιστία της Πολωνίας και, το χειρότερο από όλα, την ασφάλειά της.

«Οι Γερμανοί λαμβάνουν ένα σαφές μήνυμα ότι δεν θέλουμε τη βοήθειά τους», έγραψε ο αναπληρωτής συντάκτης Michal Szuldrzynski.

«Στον χειρότερο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945, αυτό είναι ένα ασυγχώρητο λάθος»

Το λαϊκιστικό κυβερνών κόμμα της Πολωνίας, που αντιμετωπίζει επανεκλογή το επόμενο έτος με τη δημοτικότητά του να μειώνεται από τον πληθωρισμό 18%, εντείνει τα αντιγερμανικά μηνύματά του – βασικό στοιχείο της προεκλογικής ρητορικής του κόμματος.

Ο ηγέτης του κόμματος Jaroslaw Kaczynski προσπαθεί επίσης να συνδέσει τους εγχώριους αντιπάλους του, ιδιαίτερα τον Ντόναλντ Τουσκ, πρώην ηγέτη της ΕΕ, με τη Γερμανία, λέγοντας την Κυριακή ότι εάν το κόμμα του κ. Τουσκ κερδίσει το επόμενο έτος, η Πολωνία θα βρεθεί «κάτω από τη γερμανική μπότα».

Όταν η Γερμανία πρόσφερε πρόσφατα αεροσκάφη Eurofighter της Βαρσοβίας και μπαταρίες πυραύλων αεράμυνας Patriot, ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Mariusz Blaszczak είπε αρχικά ότι ήταν μια προσφορά που θα δεχόταν με «ικανοποίηση».

Η προσφορά ήρθε μετά τον θάνατο δύο ανδρών όταν ένα φαινομενικά αδέσποτο ουκρανικό αμυντικό βλήμα έπεσε στην Πολωνία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία στις 15 Νοεμβρίου.

«Θα ήταν καλύτερο για την ασφάλεια της Πολωνίας εάν η Γερμανία παρέδιδε τον εξοπλισμό στους Ουκρανούς»

Όμως ο ρυθμός της Πολωνίας άλλαξε αφού ο κ. Kaczynski έδωσε συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP την Τετάρτη, λέγοντας ότι η προσφορά είναι «ενδιαφέρουσα», αλλά ότι «θα ήταν καλύτερο για την ασφάλεια της Πολωνίας εάν η Γερμανία παρέδιδε τον εξοπλισμό στους Ουκρανούς».

Έκτοτε, τόσο ο κ. Blaszczak όσο και ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki έχουν επαναλάβει τη θέση του κ. Kaczynski, ο οποίος διευθύνει την κυβέρνηση της χώρας από τα παρασκήνια.

Μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, το ΝΑΤΟ ενίσχυσε την άμυνά του κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του, ενώ η Πολωνία εργάστηκε για να ενισχύσει τον δικό της στρατό.

Το ΝΑΤΟ ανέπτυξε μπαταρίες Patriot των ΗΠΑ στην Πολωνία και γερμανικές μπαταρίες Patriot στη Σλοβακία, καθώς και ένα γαλλικό αντίστοιχο σύστημα στη Ρουμανία.

Η πολιτική της αμυντικής οργάνωσης είναι να μην εμπλέκεται άμεσα στον πόλεμο και να αναπτύσσει τις μπαταρίες μόνο για την προστασία των χωρών-μελών.

Η αξιοποίηση των αντιγερμανικών συναισθημάτων ήταν από καιρό μια πολιτική στρατηγική για την απόκτηση ψήφων στην Πολωνία

Οι ηλικιωμένοι Πολωνοί εξακολουθούν να φέρουν το τραύμα των φρικαλεοτήτων που προκάλεσε στην Πολωνία η Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Με την προεκλογική εκστρατεία να βρίσκεται σε εξέλιξη, η Πολωνία απαιτεί αποζημιώσεις 1 τρισεκατομμυρίου λιρών από τη Γερμανία - κάτι που το Βερολίνο λέει ότι δεν θα πληρώσει.

Ο κ. Kaczynski κατηγορεί επίσης τη Γερμανία για την υποστήριξη των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου στην Πολωνία με την παρακράτηση της χρηματοδότησης.

Εν τω μεταξύ, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει νέα στελέχη.

Η Πολωνία ήταν επί μακρόν επικριτής των συμφωνιών της Γερμανίας για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία και ήταν επίσης επικριτική για τον αρχικό δισταγμό της Γερμανίας να εξοπλίσει την Ουκρανία.

Στην Πολωνία, ορισμένοι επικριτές τόνισαν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται υψηλότερη στρατιωτική προστασία, αλλά και γυρίζει την πλάτη της στην κρίσιμη χρηματοδότηση της ΕΕ, δισεκατομμύρια ευρώ που συγκρατήθηκαν από την άρνηση της κυβέρνησης να ακολουθήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των δικαστών.

Ο Marcin Kierwinski του αντιπολιτευόμενου κόμματος Civic Platform είπε ότι ο κ. Kaczynski "έχει τρελαθεί" επειδή "απέρριψε" τους πυραύλους Patriot και τη χρηματοδότηση της ΕΕ "κατά τη διάρκεια του πολέμου και της κρίσης".

#Patriot #ΓΕΡΜΑΝΙΑ #ΠΟΛΩΝΙΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Όχι Γερμανών, Patriot, Πολωνία, Ουκρανία,ochi germanon, Patriot, polonia, oukrania