ΟΑΕΔ: Ξεκινάει το πρόγραμμα κατάρτισης για 3.000 ανέργους άνω των 45 ετών

ΟΑΕΔ: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η έναρξη του πιλοτικού προγράμματος για την Ελευσίνα που αγορά 3.000 ανέργους άνω των 45 ετών και που περιλάμβάνει τρεις δράσεις μια εκ των οποίων είναι η κατάρτιση. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της επιδότησης επιχειρήσεων και το πρόγραμμα προώθησης της αυτόαπασχόλησης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ ανέργους, ηλικίας 45 ετών και άνω, με διάρκεια ανεργίας

τουλάχιστον έξι μήνες, που διαμένουν στους Δήμους Μάνδρας, Ασπροπύργου και Ελευσίνας. Η ομάδα στόχος υπολογίζεται σε περίπου 3.000 άτομα. Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που θα προσφερθούν είναι: Νέες Θέσεις Εργασίας (ΝΘΕ), Επιχειρηματικότητα-Αυταπασχόληση, Κατάρτιση, Κοινωφελής Εργασία.

Ο σχεδιασμός του βασίζεται τόσο στις ανάγκες των ανέργων όσο και στις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας.

Ειδικότερα οι ωφελούμενοι της δράσης είναι άνεργοι, οι οποίοι θα επιλεγούν κατόπιν υπόδειξης των εργασιακών συμβούλων και αφού προηγουμένως:

- έχει γίνει επεξεργασία των χαρακτηριστικών τους σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία profiling,

- έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ),

- έχει διαπιστωθεί ότι είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα τουλάχιστον.

Αντικείμενο προγραμμάτων Κατάρτισης

Τα προγράμματα Κατάρτισης αφορούν σε

α. Αναβάθμιση των Οριζόντιων δεξιοτήτων ή/και τεχνικών δεξιοτήτων για βελτίωση της απόδοσης ή/και εξειδίκευση στο επάγγελμα/ειδικότητα που ασκούν.

β. Απόκτηση Ολοκληρωμένων τεχνικών δεξιοτήτων για νέο επάγγελμα/ειδικότητα, καθώς και δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης συνολικής διάρκειας 120 ωρών

γ. Αναβάθμιση των Βασικών Δεξιοτήτων τους (γλωσ-σικές, γνώσεις Η/Υ, αριθμητικές δεξιότητες).

Keywords
Τυχαία Θέματα